Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tsipras vei Ateenaan ankarat lainaehdot – parlamentti kahden tulen välissä

Kreikan eurosta eroamisen uhka hälveni maanantaina. Hätälaina on vielä monen mutkan takana. Ehtojen hyväksyminen olisi vastoin kansanäänestyksen tulosta.

Talous
 
JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras palasi virka-asunnolleen Ateenaan maanantaina.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras palasi virka-asunnolleen Ateenaan maanantaina. Kuva: JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS

Ylivelkaantuneen Kreikan parlamentti äänestää keskiviikkona poikkeuksellisen ankarista ehdoista, jotka eurovaltiot sanelivat sille varhain maanantaina.

Eurovaltiot käytännössä pakottavat pääministeri Alexis Tsiprasin luovuttamaan paljon kansallista päätösvaltaa Euroopan komissiolle, Euroopan keskuspankille ja Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle, jotka valvovat uuden hätärahoituksen ehtojen toimeenpanoa.

Fakta

Kreikalta vaadittuja uudistuksia

 Arvonlisäverotuksen uudistaminen ja selkeyttäminen verotulojen lisäämiseksi.

 Valtion omaisuuden myyminen 50 miljardin euron arvosta.

 Julkisen hallinnon uudistaminen ja supistaminen.

 Politisoituneen hallinnon kitkeminen.

 Finanssipolitiikan kiristäminen, jotta julkisen talouden tulot ilman rahoituskuluja olisivat suuremmat kuin menot.

 Muutoksia tuomioistuinjärjestelmään.

 Pankkien elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivin saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä.

 Pantava täytäntöön nollaprosentin alijäämäsääntö.

 Työmarkkinoiden uudistaminen tekemällä perusteellisia muutoksia työehtosopimusneuvotteluihin ja työtaistelutoimiin.

Ankarat ehdot johtuvat siitä, että etenkin Saksa oli neuvotteluissa jo valmistautunut Kreikan mahdolliseen eurosta eroamiseen. Siksi liittokansleri Angela Merkel ei antanut periksi juuri missään tärkeässä asiassa.

Jos parlamentti säätää kaikki eurovaltioiden vaatimat lainmuutokset, varsinaiset neuvottelut uudesta hätärahoituksesta voidaan aloittaa. Lainmuutokset ovat täysin päinvastaisia sen kanssa, mikä oli äänestäjien tahto viime viikon sunnuntaina järjestetyssä kansanäänestyksessä.

Uusi hätärahoitus olisi alustavasti 82–86 miljardia euroa. Jos Kreikan parlamentti hyväksyy uudistukset, useiden eurovaltioiden parlamenttien pitää vielä hyväksyä uusi hätärahoitus.

Kreikan oli pakko nöyrtyä

Pääministeri Tsipras nöyrtyi huippukokouksessa, mutta eri asia on, nöyrtyykö maan parlamentti.

Tsipras saa todennäköisesti puskettua kaiken vaaditun läpi mutta istuu sen jälkeen hyvin huteralla pallilla.

Tsipras joutui Brysselissä hyväksymään muun muassa sen, että Kreikan keskeinen lainsäädäntö alistetaan jälleen EU-komission, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin arvioitavaksi ennen kuin sitä viedään eteenpäin.

Myös Kreikan valtionhallinto on menossa remonttiin EU-komission valvonnassa. Erityisen nöyryyttävä oli ehto, että Tsiprasin on peruttava päätöksiä, joilla hänen hallituksensa aikaisemmin kumosi lainaohjelman toimia, kuten julkisen sektorin irtisanomisia. Syriza nousi valtaan mainostamalla, että se lopettaa velkojien saneleman kulukurin.

Yhdessä asiassa Tsipras tappeli viimeiseen saakka vastaan. Se oli Saksan vaatimus, jonka mukaan Kreikan valtion omaisuutta on siirrettävä 50 miljardin euron arvosta yksityistämisrahaston hallinnoitavaksi ja tulot on käytettävä lainojen lyhentämiseen.

Maanantaiaamun varhaisina tunteina näytti siltä, että sopimus kaatuisi tähän asiaan. Saksan Merkel piti vaatimuksesta tiukasti kiinni – ja lopulta voitti. Euromaat kuitenkin lupasivat, että Kreikka saa käyttää osan yksityistämistuloista uusiin investointeihin.

"Me kävimme oikeamielistä taistelua loppuun saakka", väsynyt Tsipras sanoi maanantaina.

Financial Times -lehdelle puhunut EU-lähde sanoi, että kovan linjan euromaat "ristiinnaulitsivat" Tsiprasin neuvotteluissa. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker yritti liennyttää väitteitä siitä, että velkojat olisivat "kaapanneet vallan" Kreikassa.

"Tässä kompromississa ei ole voittajia ja häviäjiä. En ole sitä mieltä, että kreikkalaisia olisi nöyryytetty tai että toiset eurooppalaiset olivat menettäneet kasvonsa", Juncker sanoi.

Eripura eurovaltioissa

Katkera kiista repäisi railon Kreikkaa tukeneen Ranskan ja kovaa linjaa ajaneen Saksan välille ja sai monen ministerin ja valtionjohtajan tunteet kuohumaan viikonlopun aikana. Ranskan presidentti François Hollande teki hartiavoimin töitä sen puolesta, että Saksan sopimustekstiin ujuttama maininta Kreikan väliaikaisesta euroerosta saatiin poistettua.

Maanantaina oli vielä epäselvää, miten Kreikka ja sen luhistumisvaarassa olevat pankit saadaan pysymään jaloillaan mahdollisen lainaohjelman valmistumiseen saakka.

Euromaiden valtiovarainministerit yrittivät turhaan takoa illalla sopimusta Kreikalle myönnettävästä väliaikaisesta rahoituksesta, jonka turvin se voisi selvitä 20. heinäkuuta erääntyvistä seitsemän miljardin euron lainanlyhennyksistään.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) tyrmäsi kaikki esillä olleet rahoitusvaihtoehdot.

"Tässä varmasti tarvitaan nyt luovia ratkaisuja instituutioiden puolelta."

Työ siirrettiin virkamiesten valmisteltavaksi, ja EU-maiden valtiovarainministerit palaavat siihen tiistaina. Ratkaisun löytäminen on vaikeaa, mutta euromaat tuskin antavat Kreikan kaatua muutaman miljardin takia, jos sopu itse lainapaketista on näköpiirissä.

Suomi pohtii vielä

Suomen pääministeri Juha Sipilä ei antanut neuvottelutulokselle varauksetonta hyväksyntää, vaikka hän oli muiden valtiojohtajien kanssa päättämässä sen hyväksymisestä.

Sipilän mukaan Suomen hallitus ja eduskunnan suuri valiokunta arvioivat, tarjoaako suunnitelma riittävän pohjan lainaneuvottelujen käynnistämiseksi.

"Suhtaudumme tähän avoimin mielin. Tämä on askel oikeaan suuntaan", Sipilä sanoi.

Sen sijaan Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi suoraan, että hän suosittaa Saksan liittopäiville neuvottelujen aloittamista, jos Kreikka panee toimeen kaikki sovitut ehdot.

Suomi sai viikonlopun aikana kansainvälisessä mediassa huomiota tiukalla linjallaan. Sipilän mukaan tiukan linjan vetäminen oli tarpeellista ja se näkyi neuvottelujen lopputuloksessa. Suomen ja muiden kovistelijoiden ansiosta kiinnitettiin erityistä huomiota muun muassa suunnitelman toimeenpanoon Kreikassa.

"Emme suinkaan olleet tässä asiassa yksin. Tämä oli erittäin monen jäsenvaltion tahto saada tällainen nytkähdys eteenpäin", Sipilä sanoi.

Kreikan uusi hätälaina maksettaisiin Euroopan vakausmekanismista, johon Suomi on jo sitoutunut noin 12,6 miljardin euron osuudella.

EVM:n lainanantokyvystä on jäljellä noin 450 miljardia euroa, mikä riittäisi ongelmitta Kreikan uuteen lainaan. Näin ollen hallitus ei joutuisi automaattisesti rikkomaan hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan hallitus ei suostu Kreikka-vastuiden kasvattamiseen.

Kreikan lainoittaminen lisäisi kuitenkin painetta EVM:n kapasiteetin kasvattamiseksi, mikä olisi ongelma ainakin perussuomalaisille.

Virve Kähkönen HS
Tuomas Niskakangas HS
Bryssel/Helsinki

Oikaisu: EVM:n lainanantokyvystä on jäljellä noin 450 miljardia euroa, ei 450 miljoonaa euroa, kuten uutisessa ensin virheellisesti kerrottiin.

philippe wojacer reuters
Maanantaiaamuna päättyneessä huippukokouksessa Saksan liittokansleri Angela Merkel oli varautunut Kreikan eroamiseen eurosta. Siksi hän ei antanut Kreikalle periksi juuri missään tärkeässä asiassa.
Maanantaiaamuna päättyneessä huippukokouksessa Saksan liittokansleri Angela Merkel oli varautunut Kreikan eroamiseen eurosta. Siksi hän ei antanut Kreikalle periksi juuri missään tärkeässä asiassa.
Ranskan presidentti François Hollande
Ranskan presidentti François Hollande
Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde
Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker
Vanhanen: Kreikka on joutunut holhottavaksi
Vanhanen: Kreikka on joutunut holhottavaksi
Kansanedustaja Matti Vanhasen mukaan koko Kreikan talouskriisi olisi voitu välttää, jos sen kohdalla olisi otettu mallia muista taloutensa kanssa painivista euromaista. Toimittaja: Kirsi Alm-Siira HS, kuvaus ja leikkaus: Matti Nousiainen HS
Väsyneet eurojohtajat yön neuvotteluiden jälkeen: Sopu on syntynyt
Väsyneet eurojohtajat yön neuvotteluiden jälkeen: Sopu on syntynyt
17 tunnin neuvotteluiden jälkeen euromaiden johtajat ilmoittivat päässeensä sopuun toimista, joita Kreikalta vaaditaan uuden lainaohjelman vastineeksi. ”Päätös antaa Kreikalle mahdollisuuden päästä raiteilleen eurooppalaisten kumppanien avulla”, sanoi Euroopan-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Kuva: Reuters
Haglund: Sipilä ja Stubb ovat Soinin panttivankina hallituksessa
Haglund: Sipilä ja Stubb ovat Soinin panttivankina hallituksessa
Rkp:n puheenjohtajan Carl Haglundin mukaan Kreikan tilanteen seuraaminen oppositiossa on tuskallista. Hän sanoo, että Suomen taktiikka neuvotteluissa ei ole ollut viisas. Hänen mukaansa näkyy hyvin selkeästi,että Juha Sipilä ja Alexander Stubb ovat Timo Soinin panttivankeja hallituksessa ja Soini sanelee koko hallituksen linjan. Toimittaja: Kirsi Alm-Siira, kuvaus: Matti Nousiainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat