Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia ei enää palaa matkapuhelimiin

Yhtiö pyrkii vain ottamaan hyödyn irti arvokkaasta tuotemerkistään

Talous
 
Microsoft ei saa käyttää Nokian tuotemerkkiä Lumioissa.
Microsoft ei saa käyttää Nokian tuotemerkkiä Lumioissa.

Nokia ilmoitti maanantaina sen, minkä on kertonut jo aiemmin: yhtiö voi lisensoida tuotemerkkinsä jollekin matkapuhelimien valmistajalle.

Monet ovat tulkinneet lausuntoa siten, että Nokia olisi palaamassa puhelimiin. Se ei pidä paikkansa.

Nokian liiketoiminnan keskipiste on yhä verkkolaitteissa ja -palveluissa, joiden osuus liikevaihdosta on lähes 90 prosenttia ja liikevoitosta runsaat 80 prosenttia.

Yhtiö vain pyrkii hyödyntämään yhtä arvokasta omaisuuseräänsä, joka on siis tuotemerkki – aivan samalla tavalla kuin se lisensoi patentoimiaan keksintöjä.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri on ilmoittanut yksiselitteisesti, ettei Nokia palaa matkapuhelimiin. Sen sijaan yhtiö kertoi marraskuussa 2014 sijoittajille, että se aikoo hyödyntää tuotemerkkiään ohjelmistojensa ja keksintöjensä lisensoinnissa.

Kun Microsoft osti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan, se sai kymmeneksi vuodeksi oikeuden käyttää Nokian tuotemerkkiä perinteisissä matkapuhelimissa. Lumia-puhelimissa Microsoft ei saa käyttää Nokian tuotemerkkiä.

Sopimuksen mukaan Nokia voi lisensoida ensi vuoden syksyllä tuotemerkkiään matkaviestinteollisuudelle. Toisin sanottuna Nokian tuotemerkillä myytäviä puhelimia voivat valmistaa myös muut yhtiöt, jos ne tekevät sopimuksen Nokian kanssa.

Sopimus lisäisi Nokian teknologiayksikön tuloja, minkä takia lisensointiin on selvä taloudellinen kannustin. Nokia voisi lisensoida sopimusvalmistajille myös keksintöjään, joilla puhelimiin voi kehittää uusia ominaisuuksia.

Viime vuonna Nokia ilmoitti myös, että taiwanilainen Foxconn alkaa tehdä taulutietokoneita Nokian tuotemerkillä. Kysymys on vain siitä, että kuluttajille verraten tuntematon Foxconn voi hyödyntää laitteissaan maailmankuulua tuotemerkkiä.

Lisäksi Foxconn on lisensoinut Nokian teknologiayksikössä kehitetyn käyttöliittymän ja laitteiden suunnittelun. Malli perustuu siihen, että Nokia saa osuuden taulutietokoneiden liikevaihdosta. Foxconn vastaa valmistuksesta, myynnistä, markkinoinnista ja jakelusta.

Nokian liiketoimintamallia voi verrata autoja valmistavaan Porscheen. Yhtiön tuotemerkkiä käytetään muodossa Porsche Design rannekelloissa, tekstiileissä, urheiluvälineissä ja puhelimissa.

Porsche pitää huolen siitä, että tuotteet ovat riittävän tasokkaita sen tuotemerkille. Tuotteita ei valmista Porsche, vaan se keskittyy autoihin.

Rannekellojen, tekstiilien, urheiluvälineiden ja puhelimien valmistajat uskovat lisäävänsä myyntiään Porschen tuotemerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat