Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikalta vaadittavat 50 miljardin euron yksityistämiset olisivat Suomelle valtava summa

Talous
 
Sami Kero / HS
Ateenan parlamenttitalon edessä bussipysäkillä luki tiistaina “"Tuhat kertaa parempi olla drakman kanssa pennitön kuin pysyä eurossa orjina".
Ateenan parlamenttitalon edessä bussipysäkillä luki tiistaina “"Tuhat kertaa parempi olla drakman kanssa pennitön kuin pysyä eurossa orjina". Kuva: Sami Kero / HS

Jos Suomi joutuisi myymään valtion omaisuutta Kreikan tavoin, myyntilistalle voisivat päätyä valtion pörssiosakkeet, metsät, toimistotalot ja taideteokset – eikä kokoon saataisi silti tarpeeksi rahaa.

Euroalueen johtajat edellyttävät Kreikalta 50 miljardin euron yksityistämisiä osana maan uutta hätälainapakettia. Valtion omaisuuden myynnillä kerättävästä rahastosta tuettaisiin maan pankkeja, vauhditettaisiin taloutta ja lyhennettäisiin valtionvelkaa.

Kymmenien miljardien kerääminen yksityistämisillä on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa, vaikka Kreikkaa siihen painostetaankin. Tämän voi huomata, kun tarkastelee valtion omistuksia Suomessa, jonka talous on karkeasti samankokoinen Kreikan kanssa.

Helsingin Sanomien viimevuotisen selvityksen mukaan Suomen valtiolla oli omaisuutta 83 miljardia euroa. Suomi ei siis pääsisi Kreikalta vaadittavien yksityistämisten kokonaissummaan, vaikka maa myisi puolet kaikesta omaisuudestaan.

Teknisesti helpointa myytävää olisivat valtion osakesijoitukset. Tiistaina valtion pörssiomistusten arvo oli yli 18 miljardia euroa.

Omistusten myynnistä tekee kuitenkin vaikeaa se, että suuri osa pörssisijoituksista on strategisia. Valtio omistaa enemmistön Fortumista, Nesteestä ja Finnairista, koska se haluaa hallita kansallisesti tärkeitä aloja.

Vähemmän tärkeät sijoitukset on keskitetty valtion sijoitusyhtiöön Solidiumiin, jonka omistamien osakkeiden arvo oli tiistaina 7,3 miljardia euroa. Nämä osakkeet valtio voisi periaatteessa myydä, mutta myynnin järkevyys on toinen asia. Solidiumin sijoituksista on saatu viime vuosina hyvää tuottoa verrattuna korkoon, jota valtio maksaa veloistaan.

Entäpä pörssin ulkopuoliset yhtiöt, kuten Posti, VR ja Alko? Näiden omistusten arvo on suurin piirtein 6 miljardia euroa, mutta monia niistäkään ei voi myydä ilman nurinaa.

Valtion taseessa on myös paljon kiinteää omaisuutta, jonka arvon ja myyntimahdollisuuksien määrittäminen on vaikeaa.

Valtion vuosikertomuksen taseeseen määritetyt arvot eivät välttämättä vastaa sitä, mikä omaisuuserien todellinen arvo olisi myyntitilanteessa.

Valtava, yli 17 miljardin euron suuruinen omaisuuserä ovat tie- ja raideverkostot, joiden myymistä on vaikea kuvitella.

Yhtä korkea kynnys olisi kertoa kansallisomaisuudeksi määriteltyjen taideteoksien ja kansallispuistojen myynnistä. Eipä kansallisomaisuuden myynnillä valtiontaloutta kriisitilanteessa pelastettaisikaan, sillä valtion taseessa sen arvoksi on määritetty 330 miljoonaa euroa.

Senaatti-kiinteistöt hallinnoi noin 11 000:ta valtion omistamaa rakennusta ja Metsähallitus liki kolmannesta Suomen maista. Valtion kirjanpidossa näiden arvoksi on merkitty yhteensä noin 7 miljardia euroa. Jos valtio olisi nopean käteisen tarpeessa, sekä kiinteistöt että metsä olisivat käypää kauppatavaraa.

Kreikassa valtion omaisuuden yksityistäminen oli osa myös aiempia lainapaketteja. Projekti on edennyt hitaasti. Velkojat ovat syyttäneet Kreikkaa hidastelusta ja haluttomuudesta myydä valtion omaisuutta.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Kreikka keräsi vuosina 2011–2014 yksityistämisillä noin 7,3 miljardia euroa, mikä oli selvästi tavoitetta vähemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat