Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikalle esitetty hätälaina EU:lta suututti Britannian

Siltarahoituksella pidettäisiin Kreikkaa pystyssä laina- neuvottelujen ajan

Talous
 
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikan vuosia jatkunut talouskriisi on tullut kohtalokkaaseen vaiheeseen: Maan rahat ovat loppu, ja muut eurooppalaismaat ovat ladelleet Kreikalle armottomat ehdot, jotka sen on toteutettava, jos se mielii edes neuvotella uudesta lainapaketista. Puolentoista minuutin video selittää napakasti Kreikan velkaongelman suuruuden ja Kreikalle esitetyt vaatimukset. Koonnut: Piia Elonen ja Pekka Mykkänen, grafiikka ja leikkaus: Boris Stefanov, kuvat: Reuters, Lehtikuva.

Kreikalle esitetty pikarahoitus sai keskiviikkona myrskyisän vastaanoton.

Euroopan komissio esitti Kreikalle nopeaa seitsemän miljardin euron lainaa, josta käytetään nimeä siltarahoitus. Rahan on tarkoitus auttaa Kreikkaa selviytymään sillä aikaa, kun maalle neuvotellaan kattavaa lainapakettia.

Fakta

Kirjainyhdistelmät Kreikan tukena

 Kreikan hätälainojen antajina toimii monta eri lähdettä:

 EVM (engl. ESM), Euroopan vakausmekanismi. Eurovaltioiden vuonna 2012 perustama rahoituslaitos, joka voi antaa hätäainoja kriisivaltioille.

 ERVV (engl. EFSF), Euroopan rahoitusvakausväline. Euromaiden perustama rahoitusyhtiö, joka antoi hätärahoitusta Kreikalle, Irlannille ja Portugalille ennen EVM:n toiminnan alkua. Sittemmin EVM on korvannut ERVV:n.

 ERVM (engl. EFSM), Euroopan rahoituksenvakautusmekanismi. Pienempi, Euroopan komission alainen hätärahoitusohjelma, jonka myöntämisen vakuutena on EU:n budjetti.

 IMF, Kansainvälinen valuuttarahasto. Washingtonissa päämajaansa pitävä järjestö, joka rahoittaa ja neuvoo talousongelmiin joutuneita valtioita ympäri maailman.

EU-lähde kertoi STT:lle puolenyön aikaan, että lainan antamisesta olisi saatu aikaan virkamiestason sopimus EU-maiden kesken.

Pikarahoitus annettaisiin Euroopan rahoitusvakausmekanismista eli ERVM:stä, joka on koko EU:n laajuinen mekanismi. Euroalueen ulkopuolinen Britannia tyrmäsi heti esityksen, koska sen mielestä euromaiden on maksettava omat laskunsa.

Keskiviikkona pääministeri David Cameron toisti uutistoimisto Reutersin mukaan kantansa, että Britannia ei osallistu euromaiden pelastamiseen.

Muista euron ulkopuolisista EU-maista Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson ei tyrmännyt siltarahoitusta suoralta kädeltä, Reuters kertoi.

Financial Times arvioi, että Britannia tuskin saa taakseen riittävästi maita, että se pystyisi estämään rahoituksen.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) eivät halunneet vielä keskiviikkona kommentoida komission esitystä siltarahoitukseksi. Suomen linja hätärahoitukseen muodostetaan torstaina samalla kun hallitus ja eduskunnan suuri valtiokunta käsittelevät Suomen kantaa Kreikalle suunniteltuun yli 80 miljardin euron pelastuspakettiin.

Stubb suhtautui maanantaina Brysselissä nihkeästi siltarahoituksen erilaisiin muotoihin.

EU-komission eurosta vastaavan varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin mukaan euromaat ja komissio tutkivat kaikki mahdolliset keinot Kreikan kiireellisen rahoitustarpeen kattamiseksi. Esillä olivat muun muassa kahdenväliset lainat, mutta juuri kukaan ei halua antaa niitä Kreikalle.

Dombrovskis sanoi tietävänsä, että ERVM:n käyttö ei olisi helppo vaihtoehto: "Olemme tietoisia euroon kuulumattomien jäsenmaiden huolista. Tällä hetkellä meillä ei ole parempia ja helpompia ratkaisuja pöydällä. Se on ongelma."

Komissio etsii keinoja, joilla euron ulkopuolisia maita voisi suojata tappioilta.

Kreikan olisi pakko maksaa ERVM:stä annettava pikarahoitus takaisin kolmen kuukauden kuluessa. Sen jälkeen tilalle tulisi pitkäaikainen Euroopan vakausmekanismin EVM:n rahoitus, jos siitä saadaan sovittua.

Kreikka tarvitsee siltarahoitusta kesän aikana erääntyvien lainojen maksuihin.

Kansainvälisen valuuttarahaston maksueristä on kertynyt jo kahden miljardin rästit, ja maanantaina erääntyy 3,5 miljardin laina Euroopan keskuspankille.

ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS
Alexis Tsipras piti puhetta Kreikan parlamentissa kello yksi torstain vastaisena yönä.
Alexis Tsipras piti puhetta Kreikan parlamentissa kello yksi torstain vastaisena yönä.
”Kreikkalaisten täytyy ehdottomasti taipua” – HS kysyi Kreikasta kadunmiehiltä ja -naisilta
”Kreikkalaisten täytyy ehdottomasti taipua” – HS kysyi Kreikasta kadunmiehiltä ja -naisilta
Suomalaisten enemmistö tukee hyvin tiukkaa Kreikka-politiikkaa, ilmenee tuoreesta brittitutkimuksesta. HS haastatteli neljää kansalaista, jotka kertoivat seuraavansa Kreikan kriisiä tarkasti. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Pekka Mykkänen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat