Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU pyristelee irti tuontienergiasta – energiamerkinnät halutaan yhtenäistää

Komissio esitteli uusia askelia kohti energiaa, joka huomioi kuluttajat

Talous
 

Euroopan komissio esitteli keskiviikkona ehdotuksia Euroopan energiamarkkinoiden kehittämiseksi. Kesäpaketin ytimessä ovat kuluttajat. Komissio kertoo tiedotteessa, että energiaunionin strategialla vahvistetaan kuluttajien asemaa, päivitetään energiamerkintöjä, tarkistetaan EU:n päästökauppajärjestelmää (ETS) ja aloitetaan Euroopan sähkömarkkinoiden uudistaminen.

Kuluttajien asemaa halutaan parantaa kolmella tavalla: antamalla lisää tietoa, jonka avulla voi säästää rahaa ja energiaa, parantamalla valinnan mahdollisuuksia energia-asioissa sekä pitämällä yllä vahvaa kuluttajansuojaa.

"Tämä kesän lainsäädäntöpaketti osoittaa meidän pyrkivän vakaasti vapauttamaan taloutemme hiilestä ja asettamaan kuluttajat keskeiseen asemaan Euroopan energia-alan siirtymässä. Paketilla ei pelkästään vahvisteta kuluttajien asemaa vaan luodaan uusi toimintamalli Euroopan koko energiajärjestelmälle", sanoo energiaunionista vastaava komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič tiedotteessa.

Kuluttajalle konkreettisin ehdotus koskee tuotteiden energiatehokkuutta. Energiamerkintöjä yhtenäistämällä ja yksinkertaistamalla kuluttajille halutaan antaa selkeämpi käsitys esimerkiksi kodinkoneiden energiatehokkuudesta. Komissio esittää, että energialuokat esitetään jo pitkään käytetyllä A–G-asteikolla. Nykyisin käytössä on myös muita asteikkoja, kuten A-merkintä, johon on lisätty plus-merkkejä.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Juha Naukkarinen toivoo suuria asiakokonaisuuksia.

"Tämä osoittaa sen, että energiaunionin nimikkeen alla nostetaan esiin vanhoja kysymyksiä. Tärkeitähän ne ovat, mutta vahvemmin pitäisi keskittyä tärkeisiin juttuihin", Naukkarinen sanoo.

Paketin muut osat päästövähennyksineen ja energiatehokkuuspäivityksineen esitellään todennäköisesti ensi vuonna, kun marras–joulukuussa järjestettävä Pariisin ilmastokokous on ohi.

Energiaunioni on työkalu, joka tukee EU:n vuoden 2030 ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamista ja pyrkii lisäämään energian toimitusvarmuutta.

Komissio nostaa päästökauppajärjestelmän edelleen tärkeimmäksi välineekseen matkalla kohti vähähiilistä taloutta. Komissio ehdottaa, että jäsenvaltiot käyttäisivät päästökaupasta saatavia tuloja kolmansien maiden tukemiseen. EU:n energiakomissaari Miguel Arias Cañete toteaa tiedotteessa, että uusi paketti on viesti EU:n sitoutumisesta kansainvälisiin velvoitteisiin.

Eurooppa-neuvoston nykyinen puheenjohtaja Donald Tusk esitteli ajatuksen energiaunionista huhtikuussa 2014. Euroopan komissio kertoi energiaunionia koskevista tavoitteistaan helmikuussa 2015. Keskiviikkona esitetyt ehdotukset tarkentavat aiempia suunnitelmia.

Euroopan energiamarkkinat ovat edelleen hajanaiset, infrastruktuuri on paikoin huonossa kunnossa, ja energiapolitiikka on heikosti koordinoitua. Jäsenmailla on omat energiapolitiikkaa koskevat lainsäädäntönsä, joita EU pyrkii yhtenäistämään.

Energiateollisuuden Naukkarinen on tyytyväinen, että energiamarkkinoita yhtenäistetään, koska "erilaiset poliittiset ja kansalliset tukijärjestelmät ovat romuttaneet järjestelmät".

EU on maailman suurin energiantuoja, ja se pyrkii vähentämään riippuvuutta paitsi tuontienergiasta myös fossiilisista polttoaineista. Parhaillaan EU:n energiamarkkinat ovat murrosvaiheessa, kun uusiutuvan energian osuutta halutaan kasvattaa.

Komissio haluaa edistää Euroopan sähköjärjestelmän varmuutta lisäämällä rajoja ylittävää yhteistyötä ja tukemalla älykkäitä energiajärjestelmiä, jotka auttavat nykyistä paremmin seuraamaan energian hintaa ja käyttöä. Lisäksi toivotaan energian virtaavan rajojen yli niin, että kuluttajien ja yrittäjien riippuvuus oman alueensa energiantoimittajista vähenisi.

Maroš Šefčovič kuvasi energiaunionin merkitystä helmikuussa sanomalla, että se on "suurin energiaprojekti sitten hiili- ja teräsyhteisön".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat