Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velkakriisi on muuttanut EU:n näivettyvän rakkauden näyttämöksi, jossa kansat haukkuvat toisiaan

Talous
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Maanantain vastaisena yönä EU-kokouslähteillä ei ollut Brysselissä paljon kaunista sanottavaa.

"Paskamaista ja surkeaa", kuvaili eräs lähde Kreikka-neuvottelujen ilmapiiriä toimittajille.

Maratonneuvotteluissa kaikilla oli pinna kireällä ja silmät ristissä. Kokouslähteiden mukaan meno oli "kuin lastentarhassa", Kreikan pääministeri Alexis Tsipras "ristiinnaulittiin" ja Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble äityi tiuskimaan Euroopan keskuspankin johtajalle.

Jo pitkään on ollut selvää, että vuonna 2009 puhjennut velkakriisi haavoittaa Eurooppaa. Ei kuitenkaan ole voitu tietää, kuinka syvästi.

Tulin Brysseliin loppukesästä 2011, jolloin Kreikan kriisi otti pahimpia kierroksiaan. Edeltäjäni kertoivat iloisista ajoista, jolloin EU:sta huokuivat tekemisen meininki, laajentumisinto ja ylpeys yhteisen Euroopan rakentamisesta. Minulle EU on näyttäytynyt paljolti kriisien ja katkerien kamppailujen kenttänä.

Talouskriisi on viiltänyt railon Kreikan ja muiden euromaiden välille sekä saanut Saksan ja Ranskan etääntymään toisistaan. Se repii jäsenmaiden sisäpolitiikkaa Suomesta Saksaan.

Tekemisen meininkiä on toki edelleen, erityisesti talous- ja rahaliiton syventämisessä. Mutta se on tapahtunut pakon edessä eikä puhtaasta jaetusta intohimosta. Euroopasta on tullut näivettyvän rakkauden näyttämö, jossa yksi kansa haukkuu toisen maan valtiovarainministeriä verenimijäksi ja toiset heitä laiskoiksi jorgoksiksi. Kokoushuoneissa ovat kuohuttaneet verta myös muut polttavat ongelmat, kuten siirtolaiskriisi.

Unioni on alkujaan rauhan projekti, joka tähtää kansojen hyvinvoinnin kasvattamiseen yhteistyössä. On toki lohduttava ilmiö, että aseiden kalisuttelun sijaan Euroopan johtajat helisyttävät tätä nykyä sanan säilää. Historia on myös opettanut, että kriisit ovat yleensä syventäneet unionin integraatiota.

Tällä kertaa voi kuitenkin käydä myös toisin. Illuusio euron peruuttamattomuudesta rikkoutui, kun Schäuble toi pöytään Kreikan euroeron. Hyvää ei tiedä sekään, että itäisen Keski-Euroopan maat ovat kadottaneet innon eurojäsenyyteen.

Voi olla, että nykyiset kriisit eivät täysin tapa Euroopan yhtenäisyyden henkeä, mutta eivät ne sitä vahvistakaan. Voittajiksi saattavat ponnistaa Ranskan Marine Le Pen ja muut EU-vastaiset populistit, jotka haluavat pystyttää Eurooppaan rajat uudelleen ja luopua yhteisvaluutasta. Siinä vaiheessa minkäänlainen tukipaketti ei enää riittäisi EU:n ja euron pelastamiseen.

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat