Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rosatom-johtaja HS:lle: Totta kai Hanhikiven voimala rakennetaan venäläisellä rahalla

Rosatomin Kirill Komarov sanoo, ettei Hanhikiven voimalan venäläisrahoituksella tarvitse enää spekuloida – se on fakta

Talous
 
Andrei Rudakov
Rosatomin ensimmäisen varapääjohtajan Kirill Komarovin mukaan aurinkoenergiayhtiö Migrit Solarna Energijan tulo mukaan Fennovoimaan on hieno asia. "Sehän osoittaa, kuinka ydinvoima ja uusiutuvat energianlähteet itse asiassa täydentävät toisiaan."
Rosatomin ensimmäisen varapääjohtajan Kirill Komarovin mukaan aurinkoenergiayhtiö Migrit Solarna Energijan tulo mukaan Fennovoimaan on hieno asia. "Sehän osoittaa, kuinka ydinvoima ja uusiutuvat energianlähteet itse asiassa täydentävät toisiaan." Kuva: Andrei Rudakov

Venäläisen ydinvoimayhtiön Rosatomin ensimmäinen varapääjohtaja Kirill Komarov kiistää jyrkästi, että yhtiö kytkeytyisi Fennovoiman uuteen yllätysomistajaan Migrit Solarna Energijaan.

"Meillä ei ole mitään tekemistä kroatialaisen Migrit-yhtiön kanssa", vakuuttaa Rosatomin kansainvälisistä asioista vastaava johtaja Komarov HS:lle.

Kuka

Rosatomin liiketoiminnan ykkösmies

 Venäjän valtiollisen ydinvoimakonsernin Rosatomin varapääjohtaja Kirill Borisovitš Komarov, 41, on syntynyt Pietarissa. Hän on koulutukseltaan juristi.

 Aloitti uransa miljardööri Viktor Vekselbergin Renova-yhtymässä ja siirtyi sittemmin ydinvoima-alalle. Rosatomin kakkosmieheksi hänet valittiin vuonna 2011.

 Rosatom perustettiin 2007 samalla kun Venäjän ydinvoimaministeriö lakkautettiin. Ministeriön tehtävät siirtyivät suoraan valtionyhtiölle, joka vastaa ydinvoiman siviili- ja sotilaskäytöstä.

 Yhtiön pääjohtaja Sergei Kirijenko oli lyhyen aikaa Venäjän pääministerinä 1990-luvulla. Kirijenkon rooli Rosatomissa on poliittinen. Hän on siis todellisuudessa Venäjän ydinvoimaministeri. Kirill Komarov on liiketoiminnan ykkösmies.

"Me olemme allekirjoittaneet Fennovoiman toisen omistajan Voimayhtiö SF:n kanssa sopimuksen, jonka mukaan meidän osuutemme ei ylitä 40:tä prosenttia. Meillä on tällä hetkellä 34 prosenttia, emmekä todellakaan suunnittele 40 prosentin omistusosuuden ylittämistä", Komarov vakuuttaa.

"Kaikki muu on Voimayhtiö SF:n asiaa. He kävivät nämä neuvottelut itsenäisesti, ja itse he aloittivat neuvottelut. Me emme auttaneet heitä millään tavalla."

Kroatialaisyhtiö Migrit ilmestyi kesäkuun lopussa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen pelastajaksi sen jälkeen kun suomalainen sähköyhtiö Fortum ilmoitti, ettei se aio tulla mukaan määräaikaan mennessä.

Pienellä, uusiutuvaan energiaan keskittyneellä Migritillä on yhteyksiä venäläiseen rakennusyhtiöön Intekoon. Sitä on epäilty Rosatomin bulvaaniksi.

Alun perin Inteko on Moskovan syrjäytetyn pormestarin Juri Lužkovin vaimon Jelena Baturinan yhtiö. Baturina myi Intekon muutettuaan ulkomaille, kun hänen miehensä ajautui poliittisiin vaikeuksiin Venäjällä.

Suomen hallitus ja eduskunta ovat vaatineet, että 60 prosenttia ydinvoimayhtiö Fennovoimasta on Euroopan unionista tai Euroopan talousalueelta kotoisin olevien omistajien hallussa.

"Inteko-yhtiöstä minä en tiedä yhtään mitään enkä ole Baturinan tuttuja. Ehkä Moskova ei sitten ole niin valtava kaupunki, mutta uskokaa pois: jokainen täällä hoitaa omat hommansa, ja jokaisella riittää tekemistä omissa asioissaan", Komarov sanoo.

"Vaikuttaa siltä, että tästä asiasta liikkuu runsaasti huhuja ja valheita. Mutta on myös asioita, jotka on kerrottu avoimesti ja joita kukaan ei yritä salata: Rosatom osallistuu Fennovoiman projektiin, emmekä pyri koskaan enemmistöosakkaaksi. Tämä projekti toteutetaan riittävällä rahoituksella, jonka me järjestämme."

Komarov sanoo, että Venäjän hallitus on myöntänyt hankkeeseen 2,4 miljardia euroa liittovaltion hyvinvointirahastosta.

"Lisäksi me sijoitamme osakkeenomistajana projektiin vähintään 600 miljoonaa euroa sen eri vaiheissa. Jos siis spekuloidaan sillä, että Hanhikiven voimala rakennetaan venäläisellä rahalla, niin ei tarvitse spekuloida: se on fakta."

"Tämän lisäksi olemme ilmoittaneet Voimayhtiö SF:lle, että me teemme kaikkemme houkutellaksemme mukaan yhtiöitä ja rahoitusta, joka on voimalan rakentamiseksi välttämätöntä. Ja että teemme sen yhdessä Fennovoiman muiden osakkaiden kanssa ja autamme toinen toistamme."

Fortum oli tulossa mukaan Fennovoimaan sillä ehdolla, että yhtiö pääsisi enemmistöosakkaaksi Luoteis-Venäjällä toimivassa vesivoimayhtiössä TGK-1:ssä.

Nykyisin enemmistö yhtiöstä on venäläisen kaasujätin Gazpromin hallussa. Aiesopimuksen mukaan Rosatomin piti tulla yhtiön vähemmistöosakkaaksi.

"Me emme ole sitoneet näitä kahta projektia mitenkään toisiinsa, mutta sovimme todellakin Fortumin kanssa, että muodostamme allianssin ja käymme yhdessä neuvotteluja Gazpromin kanssa", Komarov kertoo.

"Neuvotteluja ei ole keskeytetty. Jos osapuolet saavat aikaan kaikkia tyydyttävät kaupalliset ehdot, hankkeen toteuttamiselle ei ole mitään poliittisia esteitä."

Onko ongelmien aiheuttaja siis Gazprom? Vaatiiko se liikaa rahaa?

"En käyttäisi sanaa ongelmat. On vain kolme kaupallista yritystä, Rosatom, Gazprom ja Fortum, joiden pitäisi sopia kaupallisista ehdoista. Kyse ei ole ongelmista. Se on neuvotteluprosessi, jossa aina joku haluaa maksaa vähemmän ja saada enemmän."

Komarovin mukaan Fortum on hänen puolestaan edelleen enemmän kuin tervetullut mukaan Fennovoimaan.

"Epäsuorasti Fortum osallistuu jo projektiin. Viikko sitten allekirjoitettiin Rosatom Overseasin, Fennovoiman ja Fortumin kesken sopimus, jonka mukaan voimalan tekniikan lupahakuprosessissa voidaan käyttää joitain Fortumin ratkaisuja. Fortum tarjoaa osaamista, joka lisää hankkeen tehokkuutta."

Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettavan ydinvoimalan tarpeellisuudesta Komarovilla ei ole epäilyksiä. Hän muistuttaa, että Suomi joutuu tuomaan energiaa ja voimala työllistää runsaasti rakentamisen jälkeenkin. Rosatomille Hanhikivi on hänen mukaansa merkittävä mutta loppujen lopuksi vain yksi monista.

"Meillä on enemmän tilauksia kuin yhdelläkään muulla ydinvoimayhtiöllä, yli sadan miljardin dollarin arvosta seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi. Hanhikivi on yksi 29 reaktorista, joita ryhdymme maailmalla rakentamaan, mutta silti hyvin tärkeä hanke, johon suhtaudumme vakavasti."

Entä jos Suomen valtio antaa kuitenkin pakit? Venäjän hyvinvointirahaston varoja on tilitetty Fennovoimalle jo 920 miljoonaa euroa. Vaatiiko Rosatom korvauksia?

"En todellakaan ryhdy ennustelemaan Suomen hallinnon päätöksiä", Komarov sanoo.

"Se olisi minun puoleltani erittäin epäkorrektia."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat