Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lidl panostaa paikallisuuteen – "Vaikea uskoa, että saamme ostettua Suomesta halvemmalla kuin kilpailijat"

Pienempi valikoima ja suurempi koko tarjoavat ketjulle monta kilpailuetua, sanoo maajohtaja Lauri Sipponen

Talous
 
Jussi Partanen
Kansainvälistyminen on vaikuttanut siihen, että ruoan maku ratkaisee entistä enemmän, sanoo Lidlin maajohtaja Lauri Sipponen.
Kansainvälistyminen on vaikuttanut siihen, että ruoan maku ratkaisee entistä enemmän, sanoo Lidlin maajohtaja Lauri Sipponen.

Päivittäistavarakaupassa on nyt nähtävissä selvä trendi, jonka mukaan ihmiset haluavat ostaa eri tuotteita eri tilanteisiin eri kaupoista, sanoo Saksasta kotoisin olevan Lidl-myymäläketjun Suomen-toimitusjohtaja Lauri Sipponen.

"Mitä nuorempi ikäluokka, sen harvemmin halutaan asioida aina samassa kaupassa. Se on vähenevä ilmiö."

Sipposen mukaan asiakaskunnasta pystyy tunnistamaan ihmiset, jotka käyvät 3–4 kertaa viikossa Lidlissä ja ostavat sieltä lähes kaikki ostoksensa. "Jotkut ostavat vain deluxe-tuotteita ja tiettyjä muita tuotteita."

Artikkeliin liittyvät

Keskisuuressa S- tai K-kaupassa on 10 000 eri päivittäistavaratuotetta, joukossa erilaisia ruokia ja kulutustuotteita. Prismoissa ja Citymarketeissa määrä on peräti 25 000.

Lidlin myymälässä on 2 000 tuotetta.

"Herkuttelutuotteet hukkuvat helposti Prisman tai Citymarketin hyllyihin, vaikka ne niistäkin löytyvät", Sipponen sanoo Lidlin kilpailijoista.

Pieni valikoima lisää Lidlin mahdollisuutta toimia tehokkaammin, Sipponen kertoo.

Vielä suuremman kilpailuedun Lidl saa kokoerosta suomalaisiin kilpailijoihin. Lidlillä on eri maissa yhteensä 10 000 myymälää, joten se on noin kymmenen kertaa niin suuri ostaja kuin esimerkiksi S-ryhmä.

Kokoeroa korostaa entisestään se, että 27 maassa toimivana yhtiönä Lidl voi ostaa edullisia tavaraeriä eri maiden markkinoilta ja jakaa ne myymälöihinsä.

"Tavallaan suuruuden laki toimii. Kansainvälinen suuruus ei kuitenkaan ole sama asia kuin paikallinen dominanssi", Sipponen sanoo.

Suomen Lidlissä peräti 95 prosenttia tuotosta on peräisin ruoasta. Siitä yli puolet – kesällä jopa 65–70 prosenttia – tulee Suomesta, Sipponen selittää.

Lidl hankkii ruokaa pienempiä määriä kuin K- ja S-ryhmät.

"On vaikea uskoa, että saamme yhtään tuotetta ostettua Suomessa halvemmalla kuin kilpailijamme", Sipponen arvioi ruokapuolta.

Lidlillä on nyt Suomessa 146 myymälää. S-ryhmällä on 900 ja K-ryhmällä vähän yli 1 000.

Runsaat 12 vuotta sitten Suomessa toimintansa aloittanut Lidl tuli markkinoille mainostamalla ennen kaikkea tuotteidensa halpoja hintoja.

Viime aikoina mainonta on keskittynyt täysin laadun korostamiseen. Mainoksissa esiintyy huippukokki Hans Välimäki, ja eri sesonkeihin panostetaan voimakkaasti.

Sipposen mukaan idea pääsiäisen nostamisesta kulinaristien sesongiksi tuli Euroopasta, jossa pääsiäinen on perinteisesti paljon isompi herkutteluhetki kuin Suomessa.

Kesän grillikauteen taas panostetaan, koska kesällä ruokatottumukset muuttuvat koulu- ja työmaaruokailun loppuessa. Grilliherkkuihin panostamalla Lidliin saadaan houkuteltua uusia asiakkaita.

Nyt Lidlissä käy yli 1,5 miljoonaa asiakasta viikossa, Sipponen kertoo. Määrä on noin 15 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten.

Lidl on viime vuosina pyrkinyt lieventämään mielikuvaa ulkomaisuudestaan markkinoimalla suomalaisia tuotteita ja pitämällä valikoimissaan paljon paikallisia tuotteita.

Sipposen mukaan asiakkaat haluavat nykyisin tietää tarkasti tuotteiden alkuperän.

"Ihmisiä kiinnostavat tarinat ja se, mistä tuote tulee. Se on elämyksellisyyttä, joka tulee arkisiinkin asioihin. On tärkeää, että croissant tulee Ranskasta ja ruisleipä Suomesta."

Sipponen ennustaa, että lähivuosina korostuu ultrapaikallisten ja terveellisten ruokien merkitys.

"Toinen trendi on kansainvälistyminen. Nyt on aikuistumassa ensimmäinen sukupolvi, joka on elänyt vain EU-ajan. Vuoden 1995 tienoilla syntyneet perustavat omia ruokakuntia. He matkustavat paljon, ja heidän makutottumuksensa, tarpeensa ja toiveensa ovat hyvin erilaisia."

Kansainvälistymisen seurauksena maku ratkaisee yhä enemmän, Sipponen sanoo.

"Ennen syötiin enemmän vatsan täyttämiseksi. Nyt elämys ja tarina ovat tärkeitä."

Juha-Pekka Raeste HS
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat