Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkalaisen Syriza-aktiivin viesti: ”Haluan asua maassa, jossa ihmisiä ei kohdella kuin EU:n orjia”

Syrizan nuorisopoliitikko Giorgos Serntedakis jaksaa uskoa puolueeseensa, vaikka se onkin taipumassa rankkoihin säästötoimiin. Kreikan parlamentti äänesti niistä keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Talous
 
Amsterdamissa opiskeleva Giorgos Serntedakis, 24, palasi Kreikkaan tutkimaan talouskriisin rinnalla kasvavaa pakolaiskriisiä. Hän ei aio muuttaa takaisin pysyvästi ennen kuin maa pääsee jälleen jaloilleen.
Amsterdamissa opiskeleva Giorgos Serntedakis, 24, palasi Kreikkaan tutkimaan talouskriisin rinnalla kasvavaa pakolaiskriisiä. Hän ei aio muuttaa takaisin pysyvästi ennen kuin maa pääsee jälleen jaloilleen.

Vasemmiston ja anarkistien suosimassa Exarcheian kaupunginosassa sijaitseva Syrizan nuorisosiiven toimisto naamioituu graffitien peittämään seinään.

Aula on täynnä kylttejä, joita nuoret poliitikot aikoivat käyttää keskiviikkoillan mielenosoituksessa. Seinät on tapetoitu puolivitsikkäillä julisteilla, jotka imitoivat Neuvostoliitto-propagandaa urheista sankarityöläisistä. Yhdessä julisteessa on viittaus Game of Thrones -hittisarjaan.

Pöydän ääressä käärii tupakkaa 24-vuotias Giorgos Serntedakis. Hänellä on ollut vasemmistopuolue Syrizan jäsenkirja 15-vuotiaasta lähtien. Nyt Serntedakis valmistautuu iltaan, jolloin osoitetaan mieltä uutta säästökuuria vastaan.

Serntedakis ei vastusta Syrizan toimia, vaikka puoluetta johtava pääministeri Alexis Tsipras taipui tiukkoihin ehtoihin maanantaina.

Myös Kreikan parlamentti äänesti aikaisin torstaiaamuna lainaehtojen puolesta.

"Ei se ole Tsiprasin syy tai Syrizan syy. Me äänestimme tätä tragediaa vastaan, mutta muut euromaat eivät heltyneet edes Kreikan kansan tahdon edessä", Serntedakis sanoo.

"Tilanne on todella omituinen, koska hallituksen on nyt solmittava sopimus, jota se ei halua."

Tsipras tiedosti tiistai-iltana pitämässään puheessa itsekin, että hänen sanansa ja tekonsa ovat ristiriidassa keskenään.

"Kannan vastuun sopimuksesta, johon en usko. Minun pitää siitä huolimatta panna sopimus toimeen. Kun päätin järjestää kansanäänestyksen, olin varma, että saisimme lisäaikaa", pääministeri totesi.

Serntedakis arvioi, että ilman sopua kreikkalaisten säästöt ovat vaarassa.

"Pankit eivät voisi koskaan avata oviaan, tai sitten kaikkien kreikkalaisten säästöt pitäisi nollata kokonaan."

Näin kurjasti kreikkalaisille tuskin käy, mutta Kreikan mediassa pyörii sinnikkäästi huhu, että yli 8 000 euron pankkitileiltä alettaisiin leikata säästöjä. Toimi olisi laiton, sillä alle 100 000 euron säästöt ovat talletussuojan piirissä.

Pankit ovat olleet kiinni yli kaksi viikkoa ja pysyvät suljettuina ainakin torstaihin.

Serntedakis liittyi Syrizaan jo ennen kriisiä.

"Ateena oli juuri pitänyt olympialaiset, ja uskoimme olevamme vauras kansa. Siihen aikaan radikaalivasemmisto heräili muuallakin Euroopassa ja globalisaation vastainen liike oli pinnalla."

Nykyään Syrizassa on enemmän kyse kotimaanpolitiikasta kuin maailman parantamisesta.

"Haluan asua maassa, jossa ihmisillä on arvo eikä heitä kohdella kuin EU:n orjia. Sellaisessa maassa, jossa parisataa euroa ei ole hyväksyttävä palkka."

Serntedakis muutti viime syksynä Amsterdamiin opiskelemaan antropologiaa, koska ei halunnut ahertaa tukiopettajana osa-aikatöissä muutaman sadan euron kuukausipalkalla. Keskiluokkaisen perheen hyvin koulutetulla pojalla oli varaa lähteä.

"Monet ystäväni elävät vanhempiensa jaloissa, vaikka ovat jo aikuisia. Kreikassa ei ole tällä hetkellä mahdollisuuksia nuorille."

Nyt Serntedakis on palannut Kreikkaan tutkimaan talouskriisin rinnalla kypsyvää pakolaiskriisiä. Myöhemmin hänellä on edessään myös yhdeksän kuukauden asepalvelus.

Pysyvästi Serntedakis ei aio muuttaa takaisin, ennen kuin talouskriisin runtelema maa on päässyt takaisin jaloilleen.

Alkuillasta ennen parlamentin äänestystä Ateenan Syntagma-aukiolla oli vielä rauhallista.

Tuhannet lakossa olevat työntekijät, työttömät nuoret ja muuten vain tyytymättömät kansalaiset aikoivat keskiviikkona kerääntyä aukiolle suurmielenosoitukseen. Suihkulähteen ympärillä liehui Kreikan lippuja, mutta vain rihkamakojun koristeina.

Helteisen sään vuoksi mielenosoitukset alkavat Kreikassa kesällä vasta illan hämärryttyä.

"Ylipäänsä mobilisaatio heinäkuussa on lähes ennenkuulumatonta. Normaalisti kreikkalaiset lähtevät heinäkuun lomakaudella hellettä karkuun saarille. Nyt moni ei ole pystynyt lähtemään, koska pankit ovat olleet suljettuina jo yli kaksi viikkoa eikä arki suju normaalisti", selittää Markos Vogiatzoglou. Hän toimii tutkijana European University Institutessa Italiassa.

Vaalit vuoden alussa voittanut Syriza kutsui Vogiatzogloun uuteen hallitukseen työmarkkinasuhteiden erityisavustajaksi.

"Ennen kuin lähdin Italiaan, rahoitin opintojani Kreikassa puhelinmyyjän hommissa. Kun Kreikan taloustilanne kiristyi, sain potkut ja jouduin etsimään elämälleni uuden suunnan."

Tutkijan roolissa Vogiatzoglou on erikoistunut säästötoimien seurauksiin kriisimaissa.

"On vakava virhe väittää, että kreikkalaiset eivät olisi sopeuttaneet talouttaan. Keskipalkka on kutistunut 30 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna, keskimääräinen eläke peräti 40 prosenttia. Työttömyys on niin järkyttävällä tasolla, että 550 000 tutkijaa on jättänyt maan. Minä olin yksi heistä."

Tiistaina Kreikan poliisin erikoisjoukkojen jäsen sanoi HS:lle, että keskiviikon mielenosoitukseen voi osallistua jopa 20 000 ihmistä. Poliisi kertoi varautuvansa mahdollisiin levottomuuksiin vähintään 3 000 poliisilla.

Viranomaislähteiden mukaan äänestys johtaisi tuloksesta riippumatta hallituspohjan muutokseen. Syrizan vasen äärilaita ei hyväksyä euromaiden asettamia ehtoja lainaohjelmalle, koska mukana on esimerkiksi leikkauksia eläke-etuihin, korotuksia arvonlisäveroon ja kansallisomaisuuden yksityistämistä 50 miljardin euron arvosta.

Vogiatzoglou uskoo, että vaikka Kreikka taipuisi ehtoihin, kriisi olisi taas euroryhmän kokouspöydällä 3–12 kuukaudessa.

"Euroalue kävelee unissaan kohti tuhoaan."

OIKAISU 23.7.
Jutussa kirjoitettiin, että 550000 tutkijaa on jättänyt Kreikan kriisin puhjettua. Tosiasiassa noin 180000-200000 korkeasti koulutettua kreikkalaista on lähtenyt maasta vuodesta 2010 alkaen. Heistä tutkijoita on arviolta 50000.

Väkivalta ja ryöstöt eivät vielä kuulu kreikkalaiseen pankkijonoon
Väkivalta ja ryöstöt eivät vielä kuulu kreikkalaiseen pankkijonoon
Kreikan hallituksen erityisavustaja ja European University Instituten tutkija Markos Vogiatzoglou on positiivisesti yllättynyt kreikkalaisten yhteisöllisyydestä. Pankkien sulkeminen on aiheuttanut vain vähän ryöstöjä, eikä juuri lainkaan väkivaltaisia protesteja. Ei tekstitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat