Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi pakotti mielenosoittajat poistumaan Kreikan parlamenttitalon edestä

Ateenan mielenosoittajien riveissä oltiin tyytymättömiä Syrizan toimiin

Talous
 
Ateenan mielenosoitukset leimahtivat väkivaltaisiksi
Ateenan mielenosoitukset leimahtivat väkivaltaisiksi
Mielenosoittajat palopommeineen ottivat yhteen poliisien kanssa Kreikan parlamenttitalon edustalla. HS seurasi tapahtumia Syntagma-aukiolla Ateenassa. Toimittaja: Karoliina Liimatainen/HS, Kuvaus ja editointi: Sami Kero/HS.

Ateenan mielenosoituksissa tapahtui puolen yön aikaan erikoinen näytelmä, kun vaitonaiset poliisit ympäröivät mielenosoittajat ja työnsivät heidät pois Syntagma-aukiolta.

Mielenosoitukset leimahtivat väkivaltaisiksi keskiviikkoiltana ensimmäisen kerran kello yhdeksän jälkeen. Mielenosoittajat palopommeineen ja poliisit kyynelkaasugranaatteineen ottivat tuolloin yhteen Kreikan parlamenttitalon edustalla.

Palopommeja paukahteli parisenkymmentä ainakin parinkymmenen minuutin ajan. Samaan aikaan parlamentti äänesti uuden 86 miljardin euron lainapaketin ehdoista.

Iltakymmenen jälkeen mellakat Syntagma-aukion liepeillä laantuivat. Poliisit jatkoivat partiointia, mutta nauroivat ja juttelivat keskenään ja vaikuttivat kaikin puolin rentoutuneilta.

Väkivaltaisuudet eivät aiheuttaneet paniikkia myöskään kansalaisissa. Illalla aukion liepeillä liikkui jopa perheitä pienten lasten kanssa. Parlamenttitalon läheiset kioskit pysyivät auki mellakoinnista huolimatta.

Mielenosoittajia alkoi kerääntyä uudemman kerran parlamenttitalon eteen kello 23 jälkeen. Muutaman sadan hengen joukko ei kuitenkaan käyttäytynyt muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta väkivaltaisesti. Eräs anarkistien ja kansallismielisten väittelyyn turhautunut mies paiskasi älypuhelimensa Syntagma-aukion kiveyksille. Moni siemaili olutta ja osti ranskalaisiaperunoita parlamenttitalon eteen pysäköidystä grillivaunusta.

"Olemme täällä lähinnä bilettämässä", parlamentin pihan portailla istuskeleva Alex Kassios perustelee läsnäoloaan.

Hetken keskustelun jälkeen käy kuitenkin ilmi, että nuoren ohjelmistoinsinööri juhlimisessa on kyyninen sivumaku.

"Olemme täällä vastustamassa uutta laina-ohjelmaa ja sen ehtoja, mutta on vaikea keksiä mitään ulospääsyä kriisistä. Ainakin euroalueen pitäisi toimia kuin liittovaltio. Saksan pitäisi maksaa kauppataseensa liiallisista ylijäämistään alijäämämaille."

Kassiosin seurassa istuva lakimies Katarina Karellopolou väittää, että edellisistä Kreikan lainapaketeista ei ole riittänyt mitään hyvää tavallisille kreikkalaisille.

"Lähes kaikki on mennyt pankeille, kuten Deutsche Bankille, kun meidän velkakuormamme on kasvanut ja bruttokansantuotteemme supistunut. Ja nyt meitä vaaditaan tuhoamaan taloutemme viimeisetkin rippeet, jotta saisimme lisää lainaa!"

Karellopolou korostaa pitävänsä Euroopan unionia ja euroaluetta tärkeinä Eurooppaa yhdistävinä asioina.

"Kysymys on siitä, että Kreikan kohtelulla ei ole mitään tekemistä eurooppalaisten arvojen kanssa. Kriisin aikana Euroopan keskuspankin tapaiset epädemokraattiset instituutiot ovat käytännössä kaapanneet vallan."

Toinen lakimies Stavros Tsipras liittyy seuraan ja alkaa saarnata Kreikan ja Saksan velkahistoriasta 1800-luvulta lähtien. Nämä nuoret aikuiset ovat oppineet kriisivuosien aikana puhumaan kuin ekonomistit. Tsipras korostaa, että laina-aikojen pidentäminen ei Kreikan kohdalla riitä, vaan maa tarvitsisi 30–40 prosentin leikkauksen lainapääomaansa.

"Hän on seuraava pääministeri Tsiprasimme", Kassios sanoo naureskellen.

Nykyään pääministerin pestiä pitää vasemmistolaisen Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras.

Puheenaihe siirtyy Suomen politiikan kautta peliteollisuuteen. Kassios kaivaa kännykkänsä esille ja näyttää Karellopoloulle suomalaisen Supercell-yhtiön Boom Beach -mobiilipeliä.

"He takovat satoja miljoonia jo pelkästään tällä yhdellä pelillä", hän selittää innostuneesti, kun kymmenien mellakkapoliisien rivi alkaa yhtäkkiä lähestyä parlamenttitalon pihalta kohti Syntagma-aukiolla mieltään osoittavia ihmisiä. Kilvet ojossa he piirittävät muutaman sadan mielenosoittajan joukon. Myös HS:n toimittaja ja kuvaaja jäävät poliisiringin sisään.

Karellopolou pelästyy silmin nähden.

"Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut! Ei heillä ole mitään syytä käyttäytyä näin."

Hetken hämmennyksen jälkeen poliisit työntävät piiritetyn väkijoukon ulos aukiolta. Ainakin yksi aggressiivisesti poliisien toimiin reagoinut mies sai pippurisumuttimesta suoraan naamaansa, mutta varsinaiselta väkivallalta vältytään.

Kassiosin mukaan poliisi käyttäytyi tällä kertaa jopa maltillisesti ja järjestelmällisesti.

"Aiemmin he ovat vain käyttäneet pamppua ja kyynelkaasua tai iskeneet kilvillä. Heitä on syytä pelätä."

Poliisit tyhjensivät Syntagma-aukion mielenosoittajista puolenyön tienoilla, eli silloin, kun Kreikan piti virallisen aikataulun mukaan viedä osa laina-ohjelmaa varten vaadituista lakiuudistuksista läpi. Moni mielenosoittaja arveli äänestyksen venyvän torstaiaamuun. Vielä yhden aikaan yöllä parlamentti ei ollut tehnyt päätöstä.

Karoliina Liimatainen HS
Ateena

Jean-Paul Pelissier Reuters
Mielenosoittajat heittelivät palopommeja mellakkapoliiseja kohti Syntagma-aukiolla.
Mielenosoittajat heittelivät palopommeja mellakkapoliiseja kohti Syntagma-aukiolla.
Sami Kero HS
ANT1-televisiokanavan auto savusi Amalias-kadun varrella Ateenassa hieman ennen iltakymmentä keskiviikkona.
ANT1-televisiokanavan auto savusi Amalias-kadun varrella Ateenassa hieman ennen iltakymmentä keskiviikkona.
YANNIS BEHRAKIS / REUTERS
Naamioituneet mielenosoittajat heittivät polttopulloja mellakkapoliisia kohti Ateenassa keskiviikkoiltana.
Naamioituneet mielenosoittajat heittivät polttopulloja mellakkapoliisia kohti Ateenassa keskiviikkoiltana.
Jean-Paul Pelissier Reuters
Mielenosoittajat kokoontuivat parlamenttitalon edustalle Ateenassa.
Mielenosoittajat kokoontuivat parlamenttitalon edustalle Ateenassa.
Sami Kero HS
Mieltään osoittaneen Kalliopi Torin lapuissa pelätään nälkää ja syytetään poliitikkoja.
Mieltään osoittaneen Kalliopi Torin lapuissa pelätään nälkää ja syytetään poliitikkoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat