Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman katse kääntyy taas Fortumiin

Ministeriö totesi, ettei venäläistaustainen Migrit kelpaa kotimaiseksi omistajaksi ydinvoimalle

Talous
 
Esa Melametsä, Vesa Ranta, Martti Kainulainen \ Lehtikuva
Energiayhtiö E.on vetäytyi hankkeesta lokakuussa 2012. Päätös oli kova isku Pyhäjoen kunnalle ja Fennovoimalle. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Pahkala seisoi ydinvoimalan rakennuspaikan Hanhikiven rannalla. Syyskuussa 2014 alettiin rakentaa ydinvoimalan tietä, vaikka lopullinen rakentamispäätös ei vielä ollut selvä. Fennovoiman toimitusjohtaja Juha Nurmi (vas.), kunnanjohtaja Matti Soronen ja Risto Seppänen ely-keskuksesta löivät yhteisen lapion maahan. Fortum ilmoitti kesäkuussa 2015 jäävänsä pois hankkeesta, ja kroatialaisyhtiö Migrit Solarna Energijan osuus Fennovoimasta tuli ilmi. Migritin johtaja Grigory Edel vieraili Suomessa 3. heinäkuuta.
Energiayhtiö E.on vetäytyi hankkeesta lokakuussa 2012. Päätös oli kova isku Pyhäjoen kunnalle ja Fennovoimalle. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Pahkala seisoi ydinvoimalan rakennuspaikan Hanhikiven rannalla. Syyskuussa 2014 alettiin rakentaa ydinvoimalan tietä, vaikka lopullinen rakentamispäätös ei vielä ollut selvä. Fennovoiman toimitusjohtaja Juha Nurmi (vas.), kunnanjohtaja Matti Soronen ja Risto Seppänen ely-keskuksesta löivät yhteisen lapion maahan. Fortum ilmoitti kesäkuussa 2015 jäävänsä pois hankkeesta, ja kroatialaisyhtiö Migrit Solarna Energijan osuus Fennovoimasta tuli ilmi. Migritin johtaja Grigory Edel vieraili Suomessa 3. heinäkuuta. Kuva: Esa Melametsä, Vesa Ranta, Martti Kainulainen \ Lehtikuva

Fennovoiman ydinvoimalan toteutuminen siirtyy jälleen energiayhtiö Fortumin harteille, kun työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) antoi torstaina pakit kroatialaiselle Migrit-energiayhtiölle.

Ministeriön mukaan Fennovoima ei Migritin avulla täytä vaadittua kotimaisuusastetta. Eduskunta on asettanut ydinvoimalan rakentamisen ehdoksi 60 prosentin kotimaisen omistajuuden.

Juridisesti kotimaisuus tarkoittaa EU- ja Eta-maita ja Sveitsiä. Tämän tulkinnan avulla Fennovoiman kotimaisia omistajia edustava Voimaosakeyhtiö SF etsi viime hetkellä kotimaisuuden varmistajaksi Migritin.

"Migrit-yhtiön taustalla on ilmeisesti Venäjälle johtavia rahoitusjärjestelyjä", sanoi elinkeinoministeri Olli Rehn torstaina. "Sekä TEM:n että meidän tilaamamme Ernst & Youngin selvityksen nojalla ei voitu varmistua siitä, että Fennovoiman hanke täyttäisi eduskunnan asettamat edellytykset", Rehn sanoi.

Fennovoima on jo aloittanut valmistelevat työt ydinvoimalan rakentamiseksi Hanhikiven niemellä Raahen eteläpuolella.

Työ- ja elinkeinoministeriö linjasi torstaina oikeuskanslerinviraston näkemystä kuunneltuaan, että uusien kotimaisten omistajien löytämiseen on vielä aikaa. Uuden omistajan pitäisi löytyä elokuun 6. päivään mennessä, kun Rehn vie asian valtioneuvoston käsittelyyn.

"Kyseessä voisi olla esimerkiksi Fortum, jolla on pitkä ja vankka kokemus energia-alan liiketoiminnasta ja teknologiasta", Rehn sanoi.

Fortum ilmoitti jo viime talvena tulevansa Fennovoimaan kotimaiseksi osakkaaksi. Fortumin osakkuus oli kytköksissä venäläisen vesivoiman ja lämmöntuotannon kauppoihin, joita Fortum viritteli venäläisen energiayhtiön Gazpromin kanssa. Fennovoiman venäläinen vähemmistöomistaja ja laitevalmistaja Rosatom oli mukana osana kokonaisjärjestelyä.

Vesivoimakauppojen toteutuminen ei kuitenkaan edennyt, ja kesäkuussa Fortum ilmoitti jäävänsä ulos Fennovoimasta.

Neuvottelut jatkuvat Fortumin, Gazpromin ja Rosatomin välillä. Hanhikiven ydinvoimalan toteutuminen voi olla kiinni neuvottelujen lopputuloksesta.

"Kyse on ennen kaikkea kahden tai kolmenkin yhtiön kaupallisista neuvotteluista. Osaltaan Suomen valtio on valmis auttamaan ratkaisun syntymisessä, jos siihen on olemassa kysyntää ja tarvetta", Rehn sanoi.

Kotimaisia omistajia edustava Voimaosakeyhtiö SF puhui vielä torstaina Migritin kotimaisuuden puolesta. SF:n toimitusjohtajan Elina Engmanin mukaan SF teki itse selvityksiä eri konsulttiyhtiöiden kanssa omistajuudesta. Niiden perusteella kotimaisuuden ehto täyttyisi Migritin avulla.

"Voimaosakeyhtiö itse ei ole löytänyt mitään estettä sille, että täyttäisimme vaatimuksen kotimaisista, Eta-alueen toimijoista", Engman sanoi.

Engmanin mukaan kotimaisuuden aste tulee pysymään riittävänä siinäkin tapauksessa, että "joku omistajistamme todettaisiin epäkelvoksi".

"Voimaosakeyhtiö ja venäläisomistaja Rosatom ovat kirjanneet yhtiöasiakirjoihin, että voimaosakeyhtiö tulee aina, kaikissa olosuhteissa, ilman mitään varaumia, omistamaan vähintään yli 60 prosenttia Fennovoimasta", Engman sanoi. Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki sanoi, että yhtiö työskentelee koko ajan hankkeen edistämiseksi.

"Isossa kuvassa ei hankkeen tarve ole mihinkään hävinnyt. Suomeen tarvitaan sähköä", Hemminki sanoi.

Mutta kuinka todennäköistä hankkeen toteutuminen nyt on?

"Meitä on täällä yli 200 henkeä, jotka tekevät koko ajan töitä, että se sinne nousee. Emme me täällä olisi, jos emme pitäisi sitä varmana", Hemminki sanoi.

Hanhikiven ydinvoimalaa vastustavat järjestöt tarttuivat torstaina tilaisuuteen ja vaativat hankkeen hylkäämistä.

"Hallituksen on heti kokoonnuttava ja lopetettava hankkeen tekohengittäminen. Eduskunnan edellyttämä kotimaisuusehto ei täyty ja sitä myöten projektin etenemiselle ei ole edellytyksiä", sanoi Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat