Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvoja ei hyväksy Nordean muutosta sivuliikkeeksi

Fivan mielestä pankkivalvonta Euroopassa heikkenisi

Talous
 
martti kainulainen lehtikuva
Anneli Tuomisen mukaan Nordean aikomus on vastoin kehitystä, johon Euroopan yhteisellä pankkivalvonnalla pyritään.
Anneli Tuomisen mukaan Nordean aikomus on vastoin kehitystä, johon Euroopan yhteisellä pankkivalvonnalla pyritään. Kuva: martti kainulainen lehtikuva

Finanssivalvonta (Fiva) ei hyväksy pohjoismaiden suurimman pankin Nordean aikomusta muuttua sivuliikkeeksi Suomessa.

Nordea kertoi torstaina tulosjulkistuksensa yhteydessä, että pankki aikoo lopettaa Nordea Pankki Suomi Oyj:n ja muuttaa sen sivuliikkeeksi.

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo, että Nordean aikomus "on vastoin kehitystä, johon Euroopan yhteisellä pankkivalvonnalla pyritään".

Nordean muutos sivuliikkeeksi käytännössä heikentäisi pankkivalvonnan mahdollisuuksia Euroopassa ja Suomessa, jossa Nordealla on merkittävä noin 30 prosentin markkinaosuus lainanannossa ja talletuksissa.

Fivan kanta ei sido Nordeaa, sillä pankin organisaatiomuutos Suomessa ei tarvitse valvojan hyväksyntää. Sen sijaan Norjassa ja Tanskassa Nordea tarvitsee luvan sivuliikkeeksi muuttumiseen ministeriöltä.

Pankkivalvonta heikentyisi Suomessa ja Euroopassa, sillä vastuu Nordeasta siirtyisi Ruotsin pankkivalvojalle menettelytapojen ja rahanpesun valvontaa lukuun ottamatta. Nordea ei enää kuuluisi euroalueen yhteiseen pankkivalvontaan, sillä Ruotsi ei ole siinä mukana.

"Pankkivalvonta on hyvin eritasoista eri maissa, ja uudella EKP-yhteistyöllä on tarkoitus varmistaa valvonnan tasalaatuisuus. Ruotsi ei ole pankkiunionin jäsen, joten yhteisvalvonnan mekanismit eivät enää ulottuisi Nordeaan", Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan valvojan mahdollisuudet sivuliikkeiden valvomiseen ovat hyvin rajoitetut.

Valtiovarainministeriö tiedotti torstaina, että suomalaisten talletussuoja Nordeassa säilyisi olennaisilta osin ennallaan. Nordean suomalaiset talletukset siirtyisivät korvattaviksi Ruotsin talletussuojajärjestelmästä.

Tallettajan talletukset ja korko talletuspankissa ovat suojassa yhteensä enintään 100 000 euroon asti.

Myöskään Nordean maksamiin verotuloihin Suomessa ei tulisi muutoksia. Suomi voisi jatkaa Nordean elinkeinotulon verottamista Suomessa harjoitetun liiketoiminnan osalta, ministeriö kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat