Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työntekijät päättivät pelastaa arvostetun keramiikkatehtaan – Valadaresissa riittää jälleen töitä

Portugalissa entiset työntekijät nostivat maankuulun Valadaresin keramiikkatehtaan takaisin jaloilleen

Talous
 
Douglas Rogerson
Paulo Pereira työstää käsienpesualtaiden pinnoitusta Valadaresin kunnan henkiin herätetyllä kylpyhuonekalustetehtaalla Vila Nova de Gaiassa Pohjois-Portugalissa.
Paulo Pereira työstää käsienpesualtaiden pinnoitusta Valadaresin kunnan henkiin herätetyllä kylpyhuonekalustetehtaalla Vila Nova de Gaiassa Pohjois-Portugalissa. Kuva: Douglas Rogerson

Portugalilainen Paulo Almeida, 47, tarttuu riuskasti wc-istuimeen ja kantaa sen kuljetuskärryihin.

Pytty kavereineen lähtee viimeistelyyn kylpyhuonekalusteita valmistavalla tehtaalla Valadaresin kunnassa Pohjois-Portugalissa.

Varastomies Almeidalla ei ole pulaa työstä. Kymmeniätuhansia keskeneräisiä istuimia, käsienpesualtaita, suihkutasoja ja bideitä odottaa hyllyrivistöissä loppusilausta.

Vähän aikaa sitten Almeidan ja monen muun kohtalo näytti vielä toivottomalta.

Arvokas kylpyhuonekalustevarasto jäi niille sijoilleen, kun tehdas kaatui emoyhtiön lähes sadan miljoonan euron lainarästeihin kolme vuotta sitten.

Tunnetun yrityksen vararikko oli järkytys keskellä Portugalin kansallista velkakriisiä. Miltei satavuotias Valadares-tuotemerkki oli saavuttanut vahvan maineen myös ulkomailla.

Almeida irtisanottiin muutaman sadan jäljellä olevan työntekijän kanssa. Jotkut olivat tehneet vuosikymmenten elämänuran keramiikkauunien ääressä.

Samoihin aikoihin Portugalin työttömyysprosentti kipusi lähihistorian karuimpaan 17,5 prosenttiin.

"Palkkani jäi kahdeksi kuukaudeksi rästiin. Luovuimme perheen autosta. Tingimme kaikesta, esimerkiksi ruokakuluista. Eikä mihinkään huolittu töihin, koska moni muukin yritys meni nurin", hän muistelee.

Nyt Almeida pursuaa tarmoa. Tehtaan puomi on jälleen noussut, ja osa entisestä työyhteisöstä on koossa. Vanhan yhtiön raunioista on noussut uusi Arch Valadares -yritys, kun kaksi omaa työntekijää ja ulkopuoliset rahoittajat päättivät panna toimeksi.

Yhdeksän hengen sijoittajajoukko vetää tuotantoa jaloilleen noin puolentoista miljoonan euron aloituspanoksella.

Valtakunnan uutisissakin seurattu tapaus valaa tulevaisuudenuskoa Portugalin kansantalouden elpymiseen.

Ylivelkaantuneesta maasta katosi rajujen säästöleikkausten alettua neljässä vuodessa 298 000 työpaikkaa vuoden 2015 alkuun mennessä, valtalehti Público kertoi heinäkuun alussa. Huhtikuussa työttömyys notkahti alle 13 prosentin, mutta oli toukokuussa taas aavistuksen kohonnut tilastokeskuksen alustavan tiedon mukaan.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Portugalin talous kasvoi 1,5 prosentilla edellisvuoden vastaavasta ajasta, tilastokeskus kertoi.

Teollisuuskin on piristynyt, sillä toukokuussa tuotanto kasvoi 3,2 prosenttia viime vuoden toukokuusta. Suomen vastaava 5,1 prosentin pudotus oli Eurostatin mukaan euroalueen jyrkimpiä.

"Kaikki kiittelevät rohkeuttamme. Sijoittajien löytäminen yrityksen henkiin herättämiseksi oli kuitenkin todella vaikeaa. Lopulta jotkut meistä pistivät omia säästöjään likoon", kertoo Arch Valadaresin toimitusjohtaja Henrique Barros.

Juuri Barros ja pitkäaikainen työtoveri, kemian insinööri José Rocha Ferreira, 61, laativat viime vuonna konkurssipesälle viisivuotisen pelastussuunnitelman.

"Ajattelimme, ettei tehtaan taru voi olla tässä", valkotakkinen tuotanto- ja kehitysjohtaja Rocha Ferreira sanoo.

Hän sijoitti 25 000 euroa omaa rahaansa rakkaaseen työpaikkaansa. Isoin, 400 000 euron potti, saatiin paikalliselta silmäkirurgilta.

Kymmenentuhannen asukkaan Valadaresin keskusta hiljeni pariksi vuodeksi, kun vanha keramiikkatehdas kaatui.

"Nyt pikkukauppoja ja edullisia lounaita tarjoavia kahviloita avataan taas", kertoo laboratoriossa työskentelevä Celeste Teixeira.

Kreikan kohtalo ei ole saanut Teixeiran työtovereita tai lähipiiriä pelkäämään, että Portugali suistuisi Kreikan perässä ja että velkojen takaisinmaksu EU:lle ja Kansainväliselle valuuttarahastolle alkaisi takkuilla.

"Uskon, että hoidamme lainat sovitusti. Onhan hallitus maksanut jo kaksi erää etuajassa", Teixeira sanoo.

Pilvikki Kause
Valadares

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat