Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan rahoitukselle alustava hyväksyntä

Sekä lyhytaikainen rahoitus että uusi lainaohjelma saivat vihreää valoa euroryhmältä

Talous
 
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikan vuosia jatkunut talouskriisi on tullut kohtalokkaaseen vaiheeseen: Maan rahat ovat loppu, ja muut eurooppalaismaat ovat ladelleet Kreikalle armottomat ehdot, jotka sen on toteutettava, jos se mielii edes neuvotella uudesta lainapaketista. Puolentoista minuutin video selittää napakasti Kreikan velkaongelman suuruuden ja Kreikalle esitetyt vaatimukset. Koonnut: Piia Elonen ja Pekka Mykkänen, grafiikka ja leikkaus: Boris Stefanov, kuvat: Reuters, Lehtikuva.

Kreikan rahoitusneuvottelut etenevät suunnitellusti.

Euroryhmä hyväksyi torstaina periaatetasolla ja ehdollisesti Kreikan uuden, kolmivuotisen lainaohjelman.

Poiminta

Ministeri: Pankit auki maanantaina

Kreikan pankit aukeavat ensi maanantaina, kertoi maan varavaltiovarainministeri Dimitris Mardas kreikkalaiselle tv-kanavalle torstai-iltana.

Pankit ovat olleet kiinni liki kolme viikkoa.

Reutersin haastatteleman pankkiirin mukaan käteisen nostoa ja ulkomaisia tilisiirtoja koskevat rajoitukset pysyvät kuitenkin edelleen voimassa. Käteisnostot on rajoitettu 60 euroon päivässä.

Päätös oli odotettu, koska Kreikan parlamentti vei keskiviikkoyönä läpi maan velkojien vaatimia lakiuudistuksia.

Varsinaiset neuvottelut alustavasti noin 86 miljardin euron lainaohjelman ehdoista voidaan aloittaa, kun osa euromaiden hallituksista on saanut tarvitsemansa hyväksynnän. Saksan parlamentti äänestää asiasta tänään perjantaina.

Euromaiden valtiovarainministerit painottivat tiedotteessa, että Kreikan parlamentin on hyväksyttävä joukko uusia lakimuutoksia ensi viikon keskiviikkoon mennessä. Ne ovat osa alustavaa sopimusta, jonka Kreikka teki lainoittajiensa kanssa maanantaina.

Euroopan vakausmekanismi (EVM) kattaisi uudesta lainasta noin 50 miljardia euroa, kertoi eurovaltioiden perustaman rahoituslaitoksen toimitusjohtaja Klaus Regling torstaina saksalaislehdelle.

Yhteensä 36 miljardia euroa on määrä saada Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä, Kreikan talouden ylijäämistä, 50 miljardin euron arvoisesta yksityistämisohjelmasta sekä teoriassa markkinoilta. IMF:llä on noin 20 miljardia euroa antamatta sen kesäkuussa päättyneestä lainaohjelmasta.

Rahoitus menisi pääasiassa Kreikan velanhoitokuluihin ja pankkien pääomitukseen.

EU-maiden valtiovarainministerit hyväksyivät keskiviikkona ja torstaina käytyjen neuvottelujen seurauksena myös Kreikan lyhytaikaisen rahoituksen.

Kreikka tarvitsee euromaiden arvion mukaan noin seitsemän miljardia euroa maanantaihin mennessä. Tuolloin siltä erääntyy 3,5 miljardin euron arvosta velkaa Euroopan keskuspankille (EKP). Kreikka on myös IMF:lle velkaa kaksi miljardia euroa.

Väliaikaisesta, Euroopan rahoituksenvakausmekanismin (ERVM) kautta myönnettävästä rahoituksesta tiedotetaan virallisesti perjantaina, kertoi eurosta vastaava komissaari Valdis Dombrovskis Twitterissä.

ERVM:n myöntämän rahoituksen vakuutena toimii EU:n budjetti. Euroon kuulumattomien jäsenmaiden mahdolliset tappiot suojataan.

YVES HERMAN / REUTERS
Euroopan vakausmekanismin toimitusjohtaja Klaus Regling.
Euroopan vakausmekanismin toimitusjohtaja Klaus Regling.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat