Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n Mario Draghi vaatii muutoksia euroon

Pääjohtaja Draghi pitää huojennuksia Kreikan lainoihin välttämättöminä. EKP antoi Kreikan keskuspankille luvan lisätä pankkien hätärahoitusta.

Talous
 
Kai Pfaffenbach Reuters
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti torstaina Frankfurtissa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että euro on nykyisin liian hauras ja haavoittuvainen.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti torstaina Frankfurtissa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että euro on nykyisin liian hauras ja haavoittuvainen. Kuva: Kai Pfaffenbach Reuters

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti torstaina poikkeuksellisen selväsanaisesti, että talous- ja rahaliiton on uudistuttava. Kreikan kriisin kärjistyminen on osoittanut, että euroalueella tarvitaan vahvempaa yhdentymistä, Draghi arvioi.

"Talous- ja rahaliitto on puutteellinen, ja puutteet tarkoittavat sen olevan hauras ja haavoittuvainen. Tulevaisuudessa pitää ottaa päättäväisiä askelia integraation edistämiseksi", Draghi sanoi lehdistötilaisuudessa Frankfurtissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lausuntoa voi pitää merkittävänä siksi, että tähän saakka EKP:n pääjohtajat eivät ole ongelmista juuri puhuneet – ainakaan yhtä avoimesti.

Monet taloustieteilijät ovat varoittaneet euron ongelmista jo vuosikausia. Keskeinen ongelma on, että ilman euroalueen yhteistä talouspolitiikkaa on erittäin vaikea mitoittaa rahapolitiikkaa kaikkien jäsenvaltioiden tarpeisiin sopivaksi.

Lehdistötilaisuudessa pääjohtaja Draghi ilmoitti myös, että EKP on antanut Kreikan keskuspankille viikon ajaksi luvan kasvattaa kreikkalaisille liikepankeille annettavaa hätärahoitusta 900 miljoonalla eurolla.

Saksalainen liikepankki Commerzbank arvioi ilmoitusta poliittiseksi eleeksi Kreikalle, vaikka se ei tosiasiassa juuri helpota valtion ahdinkoa.

Pääomamarkkinoilla ilmoitus otettiin vastaan tyytyväisinä. Osakkeet euroalueella vahvistuivat lähes 1,5 prosenttia, mihin vaikutti todennäköisesti myös Kreikan parlamentin päätös hyväksyä uuden hätälainan alustavat ehdot.

EKP on pitänyt Kreikan keskuspankin hätärahoituksen enimmäismäärän 89 miljardissa eurossa, mikä on aiheuttanut suurta epävakautta kreikkalaisille pankeille talletuspaon kiihdyttyä pitkin kevättä.

Lisäksi EKP päätti helmikuussa, ettei se hyväksy Kreikan valtion joukkolainoja vakuudeksi liikepankkien pyytämille lainoille. Yksikään pankki ei kestä pitkään kestävää laajaa talletuspakoa, jossa asiakkaat tyhjentävät pankkitilejään.

Talletukset ovat asiakkaiden lainaa pankeille. Lainamaansa varat pankki sijoittaa edelleen, eikä se voi muuttaa sijoituksiaan nopeasti käteiseksi.

EKP:n torstaina tekemä päätös sallia Kreikan keskuspankin lisätä hätärahoitusta tuli vain joitakin minuutteja sen jälkeen, kun euroalueen valtiovarainministerit ilmoittivat periaatteessa hyväksyvänsä kolmannen hätälainan antamisen Kreikalle.

Kolmas yllätys torstaina oli, että pääjohtaja Draghi ilmoitti kannattavansa Kreikan lainojen uudelleenjärjestelyä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi tiistaina julkistetussa raportissa, että Kreikan velkataakka on kestämätön. Ainakin toistaiseksi Kreikan lainojen osittaista mitätöintiä ovat vastustaneet etenkin eurovaltiot, joiden keskuudessa asiasta on ilmeisesti erimielisyyttä. Lainojen osittainen mitätöinti tarkoittaisi, että eurovaltiot Suomi mukaan lukien kärsisivät taloudellisia menetyksiä.

"Ei ole lainkaan tavatonta, että velkahelpotukset ovat välttämättömiä. Mielestäni kukaan ei ole koskaan kiistänyt sitä", Draghi sanoi Reutersin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat