Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enkelisijoittaja Jaakko Salminen: Emme halua uutta Nokiaa

Enkelisijoittaja Jaakko Salminen on nähnyt viidessä vuodessa kasvuyritysbuumin

Talous
 
Jussi Partanen
Enkelisijoittaja ja yksityissijoittajien yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Salminen on sijoittanut rahojaan lupaaviin uusiin yrityksiin.
Enkelisijoittaja ja yksityissijoittajien yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Salminen on sijoittanut rahojaan lupaaviin uusiin yrityksiin. Kuva: Jussi Partanen

Suomessa on intoiltu ja kohistu startup-  eli kasvuyrityksistä jo useamman vuoden. Nyt näistä aloittelevista, nopeaa kasvua tavoittelevista yrityksistä ovat kiinnostuneet myös isot yritykset.

"Noin vuoden sisään tähän on herätty. Perinteisesti suomalaiset isot firmat eivät ole ostaneet start upeja, mutta nyt tämä on muuttumassa", sanoo enkelisijoittaja, yksityissijoittajien verkoston puheenjohtaja Jaakko Salminen.

Kuka?

Jaakko Salminen

Jaakko Salminen, 52, on Fibanin eli yksityissijoittajien verkoston puheenjohtaja. Yhdistyksessä on mukana lähes 500 yksityissijoittajaa, Suomessa heitä on kaikkiaan noin tuhat. Yksityissijoittajia kutsutaan usein enkelisijoittajaksi.

Salminen on enkelisijoittaja itsekin. Hän on laittanut rahojaan kiinni kaikkiaan 12 yritykseen. Yksi on mennyt nurin, kolmesta hän jo myynyt osuutensa pois. Nyt hän on mukana kahdeksassa yrityksessä ja hankkii elantonsa enkelisijoittamisella. Sitä ennen hän työskenteli Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtajana, parissa suomalaisessa ohjelmistoyrityksessä sekä Saksassa Sunilla ja IBM:llä.

Salmisesta tuli enkelisijoittaja, kun työura, 20 vuoden rahasto- ja osakesijoittaminen sekä isän kuolema jättivät pääomaa. Oman yrityksen sijaan Salminen meni mukaan muiden yritysideoihin.

Yhdysvalloissa isotkin yritykset hoitavat usein tuotekehityksen ostamalla jonkin start upin. Ne saattavat tavoitella tiettyä ohjelmistoa, sovellusta tai ihan vain lahjakasta tiimiä, ostaa taloon osaamista. Esimeriksi Google ja Facebook ovat toimineet näin – ja ostaneet start upeja myös Suomesta.

"Suomessa tähän ei ole ollut oikein kulttuuria. Sodan jälkeen piti saada ihmiset töihin, ja Suomeen muodostui isojen firmojen kulttuuri. Edelleen poliitikot kysyvät, että mistä tulee uusi Nokia. Ei me haluta sitä. Vaan monta pientä firmaa. Eikä täällä aina osata arvostaa sellaista innovaatiota, jota ei ole keksitty itse, joka tulee talon ulkopuolelta", Salminen sanoo.

"Toisaalta ei ole kauheasti ollut ostettavaakaan, boomi on syntynyt vasta viiden vuoden aikana."

Jotain sentään on tapahtunut. Fonecta on ostanut useita kasvuyrityksiä, viimeisimpiä Snoobin ja Kotisivukoneen. Outotec on ostanut Numcore Oy:n ja Alma Plan My Roomin.

"Isänmaallisia kun ollaan, niin mielellään myisimme suomalaisille. Ostajia vaan on ollut vähän. . .", Salminen sanoo.

Hänellä itsellään on parhaillaan omaa rahaa kiinni kahdeksassa yrityksessä.

Kotimaiset startup-kaupat eivät ole ainoa mittari. Kiinnostuksesta kertoo, että suomalaisyritykset ovat nyt perustaneet tiimejä etsimään sopivia start upeja tai aloittaneet omia kasvuyritysohjelmia. Tätä tekevät esimerkiksi Fortum, Konecranes, Kuusakoski ja S-ryhmä.

S-ryhmän startup-ohjelmaan haki 44 yritystä, ja S-ryhmä valitsi alkuvuodesta kolme niistä yhteistyökumppaneikseen: Mobiilimenun sovelluksella tilauksen ja laskun voi hoitaa ravintolassa älypuhelimella, Polar Island tekee uudenlaisia kylmälaiteratkaisuja ja Innorange mittaa Prismoissa, missä asiakkaat kiertävät eniten ja mitkä kulmat he jättävät kokonaan käymättä.

S-ryhmä ei ole ostanut kyseisiä kasvuyrityksiä vaan käyttää niitä lähinnä alihankkijoina: ostaa niiden tuottamia palveluja tai ohjelmia.

Toimitusjohtaja Taavi Heikkilä pitää kuitenkin mahdollisena, että jatkossa S-ryhmä voisi myös ostaa kokonaisia start upeja. Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että S-ryhmä aikoo syksyllä avata toisen kierroksen hyvien start upien löytämiseksi.

"Totta kai haemme ideoita ja innovaatioita koko omasta 40 000 ihmisen henkilöstöstä, mutta on hyvä hakea ideoita myös oman talon ulkopuolelta. Suomessa on ollut viime vuosina hyvää pöhinää start upien ympärillä, ja totta kai haluamme hyödyntää sitä maailmaa ja niitä ideoita", Heikkilä sanoo.

Salminen itse ei edusta isoja firmoja vaan yksittäisiä sijoittajia, joita usein kutsutaan enkelisijoittajiksi.

He laittavat omia rahojaan lupaavan oloisiin kasvuyrityksiin siinä vaiheessa, kun ei vielä tiedetä, lähteekö yrittäjien idea lentoon. Riskit ovat isot, mutta toisaalta myös voittoa voi syntyä isosti.

Salminen on nähnyt vuosien varrella ison muutoksen. Kasvuyrityksiä syntyy koko ajan lisää – eikä vain peli-, ict- tai ohjelmistofirmoja vaan myös cleantechiä tai lääketieteen sovelluksia. Samoin enkelisijoittajia tulee koko ajan enemmän. Sille on syynsä:

"Yrittäjien innostus tarttuu, siihen ei voi olla menemättä mukaan. Eikä siinä mietitä Kreikan kriisiä tai lamaa vaan keskitytään miettimään, miten oma yritys saadaan eteenpäin."

Erilaisia kiihdyttämöjä ja hautomoja on syntynyt, sellaisia kuin Start up sauna tai Jyväskylän Kasvu open.

Kasvuyritykset alkavat myös olla yhä parempia: yrittäjillä alkaa olla kokemusta asiakkaille ja rahoittajille puhumisesta, takana voi olla jo epäonnistumia – tai onnistumisia.

Jos opiskelijat viis vuotta sitten halusivat töihin isoihin kansainvälisiin yrityksiin, nyt he haluavat perustaa startupin.

Salmisen oma polku on kulkenut samansuuntaisesti. Hän teki uraa IBM:llä ja Sonylla Saksassa, kunnes neljä vuotta sitten jätti päivätyöt ja ryhtyi kokopäiväiseksi enkelisijoittajaksi.

"Ajattelin ensin itsekin perustaa yrityksen, mutta olin siihen liian laiska. Päätin sitten mennä mukaan valmiisiin firmoihin."

Ensimmäinen oli hakukoneoptimointia tekevä Cuutio ja toinen livekeikkoja verkkoon striimaava Live Music Stage. Salminen on niissä mukana edelleen. Sen sijaan mittatilausfarkkuja tehnyt Novo Jeans meni nurin. "Olen siitä siltä yhä ylpeä", Salminen sanoo porilaiskahvilassa – Novo Jeansit jalassaan.

Useista firmoistaan yhtenä lupaavimpana hän pitää Klevua, joka parantaa verkkokauppojen hakutoimintoja. Firmalla on jo tuhatkunta asiakasta 24 maassa.

Rahan lisäksi Salminen antaa myös aikaansa ja osaamistaan: tapaa asiakkaita ja rahoittajia, tekee markkinointia, haastattelee myyntijohtajakandidaatteja, seisoo messuständillä. Porin Suomi-Areenastakin hän on jo ehtinyt osallistua pariin puhelinneuvotteluun.

"Siis ihan duuniduunia, ei vain viisastelua."

Enkelisijoittajat ovat nimenomaan sijoittajia, jotka hakevat tuottoa. Eivät mitään hyväntekijöitä tai lahjoittajia.

"Silti tämä eroaa vaikkapa rahasto- tai pörssisijoittamisesta. "Enkeli" viittaa siihen, että raha on vain osa panosta, mukana tuodaan muutakin, osaamista ja verkostoja."

Piia Elonen HS
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat