Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan pitäisi harkita eurosta lähtöä

Asiakirjat vahvistavat Suomen ajaneen kriisimaan eroa rahaliitosta

Talous
 
Axel Schmidt Reuters
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on jo pitkään kannattanut Kreikan eurosta eroamista.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on jo pitkään kannattanut Kreikan eurosta eroamista. Kuva: Axel Schmidt Reuters

Uuden, 86 miljardin euron hätälainan myöntäminen Kreikalle olisi kaikkien kannalta huono vaihtoehto.

Kriisimaan hallittu eurosta eroaminen olisi todennäköisesti hyväksi Kreikalle itselleen, sen velkojille sekä euroalueen yhtenäisyydelle. HS käy läpi neljä syytä, miksi nykyisellä polulla ei ole mitään mieltä jatkaa.

1 Lainaohjelman oli ehkä tarkoitus epäonnistua
Kreikan uudesta lainaohjelmasta sovittiin alustavasti viime maanantaina.

Perjantaina julkaistut eduskunnan suuren valiokunnan asiakirjat vahvistavat, että neuvottelujen alkaessa viime viikonloppuna Suomi kannatti Kreikan väliaikaista eurosta eroamista. Suomen linjan mukaan oli "selvää, ettei ole olemassa edellytyksiä kestävälle ohjelmalle, ja siihen tarvittavalle omistajuudelle eikä riittävää poliittista tahtoa sellaisen täytäntöön panemiseksi".

Onkin mahdollista, että eurovaltiot Saksan johdolla luottivat Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin hylkäävän tarjotun sopimuksen. Niin kovia olivat Kreikalle sanellut lainaehdot.

Sopimus kattaa kaiken suurista linjoista leipomoiden kilpailuun, ja on Tsiprasin johtamalle Syrizalle täystyrmäys. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble jopa ehdotti 50 miljardin euron yksityistämisrahastoa, jota hallinnoisi luxemburgilainen yhtiö. Sen omistaa Saksan valtion kehityspankki Kreditanstalt für Wiederaufbau, jonka hallituksen puheenjohtaja on Schäuble itse.

Käsillä oli mahdollisuus lopettaa neuvottelut niin, etteivät Kreikka tai sen velkojat olisi menettäneet kasvojaan. Kukaan ei varsinaisesti olisi pakottanut Kreikkaa ulos eurosta, varsinkin kun kyse oli "väliaikaisesta" erosta.

Tsiprasilla ei kuitenkaan ollut mitään varasuunnitelmaa, joten hän joutui alistumaan täysin. Eurovaltiot eivät ehkä olleet varautuneet tähän hämmästyttävään sinisilmäisyyteen.

Eurosta lähdön ei tarvitsisi olla kaoottinen. Schäuble on kannattanut ratkaisua, jossa Kreikka pidetään EU:ssa, sitä tuetaan investoinneilla ja sen valuutan arvoa pidetään keinotekoisesti yllä.

Kreikan eurosta lähtö tarkoittaisi maan velkojille tappioita. Laskennallisesti niitä on tullut jo aikaisemmin, kun lainojen takaisinmaksuaikoja on siirretty tulevaisuuteen. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vaatii niiden pidentämistä vielä 30 vuodella.

2 Lainaohjelman kaatuminen on todennäköistä
Eurovaltioiden päästyä alustavaan "sovintoon" on ehtinyt tapahtua paljon.

Tsipras sanoi, että ei usko sopimukseen. Schäuble kehotti kahteen otteeseen Kreikkaa lähtemään eurosta. Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) rinnasti sopimuksen tappavaan tautiin.

Kreikan parlamenttiin tulee vielä useita kovia lakiesityksiä ennen lainaohjelman viimeistelyä. Heti ensimmäisessä äänestyksessä hallitus menetti 38 kansanedustajaa. Ja lainaohjelmaa pitäisi toteuttaa vuosia.

Harva uskoo Tsiprasin kykenevän urakkaan. Vaalit eivät välttämättä muuttaisi asetelmaa, sillä Syriza voisi hyvinkin voittaa ne toistamiseen.

3 Lainaohjelma ei ratkaise mitään
Vaikka kolmivuotisen lainasopimuksen ehdot toteutettaisiin, Kreikka tarvitsisi lähes varmasti taas pian uuden lainan.

Sama tarina toistaa itseään. Harvardin professori Kenneth Rogoff valitti jo vuonna 2011 rahaliiton halvaantunutta päätöksentekoa. Päättäjät "vaativat entistä suurempia lainaohjelmia, entistä epätodellisempien talouskuriehtojen kera. He eivät vain potki palloa eteenpäin, vaan työntävät lumipalloa vuorta alas", Rogoff kirjoitti.

Jos Kreikka hyväksyy sopimuksen, sillä on tuskin mitään edellytyksiä kasvaa. Velkasuhde nousisi rajusti, ja euromaat ovat haluttomia myöntämään lisähuojennuksia lainaehtoihin.

IMF tietää tilanteen mahdottomuuden. Sen uusi, velkahelpotuksia vaativa raportti tuntuu kielivän halusta päästä irti Kreikan rahoituksesta.

4 Euroalueen yhtenäisyys vaatii Kreikan eroa
Kaikki ymmärtävät uuden lainaohjelman ongelmat. Kukaan ei vain ilmeisesti halua olla se, joka pakotti Kreikan ulos eurosta. Siksi mustaa pekkaa heitellään taholta toiselle. Vain Schäuble uskaltaa sanoa ääneen, mitä kaikki ajattelevat.

Suuri virhe tapahtui vuonna 2010, jolloin muut eurovaltiot ottivat Kreikan velkojan roolin antaessaan ensimmäisen hätälainan. Ranska ja Saksa olisivat voineet pelastaa omat pankkinsa, ja Kreikka olisi pärjännyt pelkällä IMF-avulla. Kun kriisiin sotkettiin eurovaltioiden sisäpolitiikka, se alkoi elää omalla painollaan.

On vaikea ajatella, että mitään yhteistä "eurooppalaista projektia" enää olisi. Rahaliittoa määrittää nyt pikemminkin pelkkä velkojan ja velallisen mekaaninen suhde.

Jos tähän halutaan joskus muutos, Kreikan lähtö eurosta näyttää olevan välttämätön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat