Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinasta odotetaan isoa tekijää ydinvoimaan

Yhdeksän yhtiötä kilpailee nyt ydinvoimalaitosten kansainvälisillä markkinoilla. Joukon uskotaan harvenevan.

Talous
 
Bobby Yip Reuters
China General Nuclear ja ranskalainen EDF rakentavat yhdessä Kiinan Taishaniin kahta Arevan 1 600 megawatin ydinvoimalaa. Britannian valtiovarainministeri George Osborne (vas.) tutustui pääjohtaja Guo Limingin opastuksella työmaahan vuoden 2013 lopulla.
China General Nuclear ja ranskalainen EDF rakentavat yhdessä Kiinan Taishaniin kahta Arevan 1 600 megawatin ydinvoimalaa. Britannian valtiovarainministeri George Osborne (vas.) tutustui pääjohtaja Guo Limingin opastuksella työmaahan vuoden 2013 lopulla. Kuva: Bobby Yip Reuters

Kiinan uskotaan tulevan lähivuosina merkittävänä tekijänä mukaan maailman ydinvoimateollisuuteen.

Ydinvoima-asiantuntija Jukka Laaksonen sanoo, että kun Kiina saa vientikuntoon oman laitostyyppinsä, se alkaa tosissaan kilpailla ydinvoimaloiden tilauksista tunnettujen valmistajien kanssa.

"Tämä on minun käsitykseni, mutta se tuntuu maailmalla olevan aika yleinen näkemys", Laaksonen sanoo.

Laaksonen toimi ennen eläkkeelle siirtymistään Suomen säteilyturvakeskuksen Stukin pääjohtajana. Pari viime vuotta hän ollut neuvonantajana venäläisellä Rosatomilla, josta pitäisi tulla Fennovoiman Pyhäjoen-ydinvoimalan omistaja ja reaktoritoimittaja.

Kiinalaisten yhtiöiden asemaa ydinvoiman markkinoilla parantaa vahva varallisuus, joka antaa niille mahdollisuuden osallistua toimittamiensa laitosten rahoitukseen.

Suurprojekteissa tätä edellytetään jo usein. Pelkkä hyvä laitos ja luotettava toimitus eivät riitä.

Kiinalaiset ovat jo pyrkimässä Britanniaan markkinoille rahoituksen kautta. He haluavat tulla osaomistajiksi Ranskan EDF:n ja Arevan puuhaamaan Hinkley Point -hankkeeseen, joka on hyväksytyistä luvista huolimatta lähtenyt nihkeästi liikkeelle rahoitusvajeen takia.

Rakennusaikaisen rahoituksen lisäksi on tullut myös tavalliseksi, että laitostoimittaja tulee omistajaksi voimalaa operoivaan yhtiöön sen valmistuttua. Näin suunnitellaan myös Fennovoimassa.

"Kiinalaiset kulkevat maailmalla lompakko levällään. Rahasta ei tunnu olevan pulaa", Laaksonen sanoo.

Toistaiseksi Kiina on myynyt rajojensa ulkopuolelle vain kaksi reaktoria, molemmat naapurimaahan Pakistaniin. Rakenteilla olevat laitokset toimittaa Kiinan valtion CNNC, China National Nuclear Corporation.

Ydinvoiman Kiina-painotteisuus tulee selväksi, kun tarkastelee rakenteilla olevien reaktorien listaa.

Kansainvälisen ydinvoimajärjestön IAEA:n mukaan rakenteilla on 67 laitosta, joista Kiinassa 24, Venäjällä yhdeksän, Intiassa kuusi, Yhdysvalloissa viisi ja Etelä-Koreassa neljä.

Vaikka valtaosa Kiinan hankkeista on kotimaisten yhtiöiden hoidossa, Kiinassa halutaan rakentaa edelleen myös ulkomaisia laitoksia.

Japanilaisen Toshiban nykyisin omistama yhdysvaltalainen Westinghouse tekee sinne parhaillaan neljää laitosta, ranskalainen EDF kahta Arevan kehittämää Olkiluoto 3 -tyypin laitosta. Venäjän Rosatom rakentaa kahta.

Kiinalaiset ovat ulkomaisten mallien pohjalta kehittäneet pitkään omaa laitostyyppiään. Sen nykyaikaisin kolmannen sukupolven tyyppi on Laaksosen mukaan erikoinen sekoitelma läntisistä ja venäläisestä mallista.

Fukushiman onnettomuus keskeytti Kiinassakin joksikin aikaa ydinvoiman rakentamisen. Korkeimmalla poliittisella tasolla päätettiin, että maahan saa tehdä enää vain uusimman teknologian kolmannen sukupolven laitoksia.

Tällainen on myös kiinalaisten itsensä kehittämä kotimainen malli, josta toivotaan Pakistanin jälkeen vientituotetta muuallekin.

Laaksonen uskoo kiinalaisiin,koska he ovat kehittäneet tehokkaan suunnittelu- ja toteuttamiskoneiston, joka tuottaa luotettavaan tahtiin uusia laitoksia.

Järjestelmä on täysin erilainen kuin Venäjällä, jossa yksi valtion jättiyhtiö, Rosatom, hoitaa kaiken suunnittelusta rakentamiseen ja rahoittamiseen ja laitosten operointiin.

Vaikka Kiinassakin rakennetaan pääosin yhtä laitosmallia, rakentavia yhtiöitä on useita ja ne kilpailevat keskenään. Omistajina voimaloissa voivat olla valtio, aluehallinto ja myös yksityisiä sijoittajia.

Suunnitelman mukaan Kiina aikoo rakentaa kymmenessä vuodessa, vuosina 2020–2030, noin sata uutta ydinvoimalaa.

Laaksonen ei pidä tätä mahdottomana.

"Ranska rakensi 15 vuodessa yli 50 laitosta, ja kiinalaisten resurssit ovat toista luokkaa", Laaksonen huomauttaa.

Kun kiinalaisia vasta odotetaan mukaan peliin, ydinvoimaloita maailmanlaajuisesti myyviä yhtiöitä on nyt yhdeksän.

Yksityisellä omistuspohjalla toimivat Yhdysvalloissa Westinghouse ja GE, Kanadassa Candu Energy, Japanissa Toshiba, Hitachi ja Mitsubishi. Lisäksi on kolme valtio-omisteista jättiä: Etelä-Korean KHNP, Venäjän Rosatom ja Ranskan Areva.

Koska Kiinan ulkopuolella uusia hankkeita on tarjolla vain vähän, joukon uskotaan harvenevan nykyisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat