Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiaministeri Rehn kehottaa Fennovoimaa hillitsemään rakennustöitä

SF:n toimitusjohtajan Elina Engmanin mukaan yhtiö etsii nyt muuta rahoitusta Migritin tilalle

Talous
 
Ministeri Rehn: Fennovoiman pitäisi hillitä rakentamista
Ministeri Rehn: Fennovoiman pitäisi hillitä rakentamista
Elinkeinoministeri Olli Rehn suomii Fennovoiman vauhtia uuden ydinvoimalan valmistelussa. Pyhäjoella on aloitettu tietyöt, vaikka valtio käsittelee hanketta vasta elokuussa. HSTV tapasi Rehnin Porin Suomi-Areenassa. Toimittaja: Kirsi Alm-Siira HS, kuvaus: Matti Nousiainen HS.

SF:n toimitusjohtajan Elina Engmanin mukaan yhtiö etsii nyt muuta rahoitusta Migritin tilalle

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on selvästi tyytymätön ydinvoimayhtiö Fennovoiman vauhdista.

"Odotan että Fennovoima ottaa huomioon kentällä, että rakentamislupaa ei ole hyväksytty", Rehn sanoi perjantaina Porissa Suomi-Areenan energia-aiheisessa keskustelussa.

Yhtiö on jo aidannut ydinvoima-alueen sekä rakentanut sinne tien ja aloittanut pohjustus- ja rakentamistöitä.

"Kehotan pidättäväisyyteen kentällä", Rehn sanoi.

Fennovoiman suurimman omistajan Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman kuunteli vieressä vakavana Rehnin ohjeistusta.

HS:n haastattelussa Engman kertoo, että Voimaosakeyhtiö SF etsii jatkuvasti vaihtoehtoja varmistaa Fennovoiman ydinvoimalan kotimainen rahoitus.

Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti torstaina, ettei kroatialaisen Migrit Solarna Energijan rahoitus ole Euroopasta vaan Venäjältä.

Takaiskusta huolimatta Engman esiintyy rauhallisesti. Hänen mukaansa muitakin vaihtoehtoja on kuin kokonaan uuden omistajan etsiminen.

Käytännössä vaihtoehto jää teoreettiseksi: osa suomalaisomistajista haluaisi tälläkin hetkellä eroon osuudestaan – ei kasvattaa sitä.

"Sitten on vielä lainarahan mahdollisuus. Eiväthän yhtiöt ikinä rahoita näin isoja hankkeita omalla rahalla vaan yhtiö hankkii muuta rahoitusta."

Eduskunta ja maan hallitus ovat asettaneet Fennovoiman ydinvoimalan ehdoksi 60 prosentin kotimaisen omistuksen. Hallitus käsittelee asiaa vasta 6. elokuuta asiaa, joten energiaministeri Rehnin mukaan yhtiöllä on siihen asti aikaa etsiä Fennovoimalle kotimaista eli EU- tai ETA-alueelta peräisin olevaa rahoitusta.

Onko omistajayhtiö SF:llä siis suunnitelma B:tä tai peräti suunnitelma C:tä tai D:tä vireillä?

"No vasta eilen saimme itsekin kuulla tästä. Tämä on ihan uutta meillekin", Engman sanoi perjantaina HS:n haastattelussa ennen Porin Suomi-Areenan energia-aiheista paneelia.

Eikö yhtiö sitten osannut varautua hylkäävään päätökseen, kun kritiikki julkisuudessa oli kovaa?

"Emme osanneet. Olimme tehneet vastuullisesti kattavat selvitykset, eikä niissä tullut mitään ilmi. Itsellä ei ollut ollenkaan sellainen olo, että tässä olisi jotain ongelmaa", Engman sanoo.

Engmanin mukaan myöskään Migritin rahoituslähde ei ole muuttunut välillä. Alun perin kroatialaisyhtiö kertoi rahoittajakseen eurooppalaiset pankit ja juutalaisyhteisön, mutta nyt rahoittaja on venäläispankki Sverbank, joka rahoittaa myös Rosatomia.

"Rahoittaja ei ole muuttunut välissä. Kyseessä on Sverbank Europe, se on itävaltalainen pankki, Euroopan kolmanneksi suurin pankki. Olemme saaneet Migritin pankilta rahoituslupauksen", Engman sanoo.

Fennovoiman ongelmat ratkeaisivat kerralla, jos omistajaksi tulisi suomalainen Fortum. Fortum on luvannut tulla mukaan 15 prosentin osuudella, mutta vain sillä ehdolla, että yhtiö saa ostettua Luoteis-Venäjältä vesivoimaa. Tämä puolestaan on kiinni ennen kaikkea venäläisestä Gazpromista ja myös Rosatomista. Voimaosakeyhtiö SF:n keinot vauhdittaa kauppaa ovat vähäiset.

"Emme ole Fortumissa osapuolena, että miten se edistyy. Fortum on erittäin tervetullut omistajaksi", Engman toteaa.

Fortumin varaan ei voi kuitenkaan laskea.

"Aina pitää olla erilaisia vaihtoehtoja, jos tämä Migrit ei olisikaan hyvä vaihtoehto. Yhtiön pitää samanaikaisesti katsoa muita reittejä. Yhtiöiden pitää aina varautua eri vaihtoehtoihin, mutta katsotaan nyt loppuun asti rauhassa."

Nouseeko Hanhikiveen ydinvoimalaa ikinä?

"Kyllä sinne nousee ihan varmasti ydinvoimala", Engman sanoo varman rauhallisesti ja lähtee kiinnittämään headset-mikrofonia paikalleen Suomi-Areenan energiapaneelia varten.

Paneelissa Engman joutui jälleen kerran selvittämään Fennovoiman sekavia omistus- ja rahoitusprosentteja. Ministeri Rehn istui ja kuunteli vieressä.

Engman korosti voimakkaasti, että yhtiö haluaa toimia eduskunnan päätöksen mukaan ja kunnioittaa sitä.

"Raosin kanssa on yhdessä päätetty, että Voimaosakeyhtiö tulee aina omistamaan vähintään 60 prosenttia Fennovoimasta. Nämä muutokset on tehty sopimuksiin kesäkuun lopussa. Nämä on viety ihan yhtiöasiakirjoihin asti, joten tämä jo itsessään takaa, että suomalainen omistaja eli Voimaosakeyhtiö omistaa aina vähintään 60 prosenttia maailman tappiin asti. Voimala käy siellä kauniisti ainakin 60 vuotta."

Viesti oli selvästi osoitettu maan hallitukselle.

"Kiitos Elinalle, otan tämän briiffauksena. Olen lukenut pitkää matematiikka ja tottunut imaginäärilukuihin ja n:n asteen yhtälöihin, mutta edunkunnan päätös puhuu tosiasiallisesta omistuksesta. Tätä eduskunnan päätöstä tullaan tietysti noudattamaan", Rehn muistutti Engmanille omistuspohjan arvioinnista.

Rehn vahvisti, että yhtiöllä on 6.8.asti mahdollisuus etsiä "relevantti ja sitoutunut omistaja". Rehn myös toisti lupauksensa, että valtiovalta voi tarvittaessa auttaa Fortumin, Gazpromin ja Rosatomin vesivoimakaupassa.

"Ennen kaikkea kyse on kuitenkin kolmen yhtiön neuvottelusta kaupallisin periaattein."

Paneelin vetäjä Harry "Hjallis" Harkimo kysyi, oliko Migrit vain tapa siirtää hankkeen määräaika kesäkuulta elokuulle. Rakentamisluvan jättämisen alkuperäinen määräaika oli kesäkuun lopussa, mutta nyt uutta rahoittajaa voidaan etsiä vielä 6. 8. asti.

"En tekisi tästä tällaista kysymystä. Me tehdään tässä ihan lakisääteistä tehtävää", ministeri Rehn vastasi.

Piia Elonen HS
Pori

Jussi Partanen
Olli Rehn ja Elina Engman Suomi-Areenassa Porissa perjantaina.
Olli Rehn ja Elina Engman Suomi-Areenassa Porissa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat