Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloudesta kuuluu nyt myös hyviä uutisia

Suuria laivakauppoja, kasvavia investointeja ja enemmän avoimia työpaikkoja. HS keräsi piristävimmät talousuutiset.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Talouden hyvät uutiset kaikuvat muun muassa Turun telakalta. Saksalainen telakka Meyer Werft ja Suomen valtio ostavat Turun telakan korealaiselta STX:ltä.
Talouden hyvät uutiset kaikuvat muun muassa Turun telakalta. Saksalainen telakka Meyer Werft ja Suomen valtio ostavat Turun telakan korealaiselta STX:ltä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Suomen talous on ollut jo lähes kahdeksan vuotta enemmän tai vähemmän pysähdyksissä.

Hallitus on pitänyt valtiota pystyssä ottamalla kymmeniä miljardeja euroja velkaa ulkomailta. Edelleenkään kukaan ei uskalla ennustaa Suomelle kunnon nousukautta lähitulevaisuudessa.

Kaikki ei kuitenkaan ole sysimustaa. Helsingin Sanomat keräsi viime kuukausien keskeisimpiä hyviä talousuutisia.

Hyvien uutisten parhaimmistoon kuuluvat hatarat merkit siitä, että vienti olisi piristymässä – siis muu kuin vienti Venäjälle.

"Teollisuuden uudet tilaukset ovat hienoisessa nousussa. Se on hyvin tärkeä merkki, jos suuntaus jatkuu", sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

"On kuitenkin ollut aika yllättävää, että vaikka teollisuuden uudet tilaukset ovat olleet positiivisia, teollisuuden tuotanto ei näytä lähteneen nousuun", sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas.
Tosin heinäkuussa julkaistut tilastot kertoivat jälleen, että teollisuuden tilaukset olivat vähentyneet toukokuussa.

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Nokia ostaa verkkolaitteita valmistavan Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.
Nokia ostaa verkkolaitteita valmistavan Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.

Ehkä tärkein hyvä uutinen tuleekin Suomen ulkopuolelta. Suomen tärkeimmältä markkina-alueelta Euroopasta saapuu hyviä talousuutisia.

"Suomi tekee investointitavaroita. Nyt Saksassa ja Ruotsissa investoinnit ovat selvästi lähteneet kasvuun, minkä pitäisi tuoda Suomen kone- ja metalliteollisuudelle tilauksia", Kangasharju sanoo.

Monia hyviä talousuutisia

Viennissä näkyy merkkejä piristymisestä
Mutta: Toukokuussa uudet tilaukset taas romahtivat.

Investoinnit ovat lisääntyneet
Mutta: Meni vuosia, jolloin investoinnit olivat jäissä.

Euroopan talous on lähtenyt kasvuun
Mutta: Suomen kustannuskilpailukyky on heikentynyt, eivätkä yritykset ole päässeet hyötymään kasvusta entiseen malliin.

Lainojen lyhennysvapaista on vapautunut satoja miljoonia euroja muuhun kulutukseen
Mutta: Piristysruiske on lyhyt, eivätkä kaikki rahat mene kotimaiseen kulutukseen.

Pienet palkkaratkaisut parantavat kilpailukykyä
Mutta: Yritysten palkkakustannukset ovat edelleen vanhojen sopimusten takia suuria.

Palkkasumma kasvoi helmi–huhtikuussa
Mutta: Palkkasumman kasvu – 2,8 prosenttia – ei riitä lisäämään kotimaista kysyntää.

Telakat ovat saaneet useita isoja laivatilauksia

Uusien avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi
Mutta: Useat työpaikat ovat aloilla, joihin ei löydy tekijöitä.

Kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut
Mutta: Kesäkuussa luottamus alkoi jälleen vähetä.

Alkukesällä isoja irtisanomisia oli vähemmän kuin vuosi sitten
Mutta: Heinäkuussa Microsoft ilmoitti 2 300 ihmistä koskevista yt-neuvotteluista. Etenkin pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa.

 

Koonnut: Teemu Luukka. Lähteet: EK, HS:n arkisto, Suomen Pankki, Tilastokeskus.

Kun vaikkapa Saksassa päätetään rakentaa uusi tehdas, tarvitaan uusia koneita ja laitteita, ja sellaisia Suomi juuri valmistaa.

"Jos talous jostain lähtee kasvuun, niin vientiteollisuudesta", Kangasharju lisää.

Ongelma vain on se, että Suomen vientitulot ehtivät vuosien aikana romahtaa todella pieniksi, eikä Nokian vedossa syntynyttä ja romahtanutta telealaa korvaavaa teollisuutta ole syntynyt.

Kangasharju lisäisi merkittäviin hyviin uutisiin myös sen, että ainakin Nordeassa yritykset ovat käyneet ahkerasti kyselemässä lainoja pitkään jäissä olleisiin hankkeisiin.

Samaan sarjaan kuuluu Elinkeinoelämän keskusliiton kesäkuussa julkaistu kysely, jonka mukaan yritykset aikovat investoida enemmän kuin pitkään aikaan. Kyselyn mukaan investoinnit kääntyivät kasvuun jo viime vuonna.

"Tällaisia investointinäkemyksiä tässä on pitkään odoteltu", Ilmakunnas sanoo.

Suurin yksittäinen investointi varmistui huhtikuussa, kun Metsä Group ilmoitti sijoittavansa 1,2 miljardia euroa Äänekosken sellutehtaaseen. Kyseessä on suurin koskaan Suomessa tehty metsäteollisuusinvestointi. Selluliiketoiminta kukoistaa.

Isoista kaupoista eniten julkisuudessa ovat näkyneet laivakaupat. Turun telakalta on tilattu useita laivoja lyhyen ajan kuluessa. Ne tietävät tuhansille töitä useiden vuosien ajan.

Laivakaupoilla on myös yleistä tunnelmaa piristävä vaikutus, vaikka koko maata ne eivät saakaan nousuun.

"Laivakaupat ja investointipäätökset eivät näy taloudessa heti, mutta ne vaikuttavat pitkään", sanoo Suomen Pankin ennustetoimiston päällikkö Juha Kilponen.

Kaiken kurjuuden keskellä suomalaiset yritykset ovat tehneet myös poikkeuksellisen isoja yrityskauppoja.

Esimerkiksi Nokia ostaa verkkolaitteita valmistavan Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla, mikä on Suomen kaikkien aikojen suurin yrityskauppa. Fiskarsista taas on tulossa yksi maailman johtavista luksusluokan kodintuoteyhtiöistä, kun se ostaa WWRD-yhtiöt 406 miljoonalla eurolla. Tosin kaupat eivät välttämättä tuo työpaikkoja Suomeen.

Työllisyystilastot ovat synkkiä, mutta pimeydessä pilkistää pieni tuikku. Avoimien työpaikkojen määrä on nimittäin kasvanut.

Avoimet työpaikat eivät kuitenkaan välttämättä kerro vain hyvää talouden dynamiikasta. Tehtäviin ei välttämättä löydy työntekijöitä. Osaajia tai halukkaita ei ole, tai he asuvat väärällä paikkakunnalla.

Halpa öljy tai matalat korot eivät ole juuri avittaneet Suomen talouskasvua. Bensiinin hinnasta iso osa on veroa, eivätkä ihmiset ota isoja asuntolainoja pienelläkään korolla, jos he eivät usko työpaikkojen pysyvyyteen ja talouskasvuun.

Hyvien uutisten joukkoon voi laskea myös kesäkuussa sovitun jatkon työllisyys- ja kasvusopimukselle. Se toi pienet palkankorotukset, mutta sen uskotaan myös parantavan yritysten kilpailukykyä.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Ilmakunnas arvelee, että yksityinen kulutus kasvaa enemmän kuin on arvioitu.

"Palkkasumma on pienistä palkankorotuksista huolimatta kasvanut yli pari prosenttia, vaikka työllisyys on mennyt heikkoon suuntaan", hän sanoo. Palkkasumma tarkoittaa työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen yhteissummaa.

Hintojen halpeneminen – samoin kuin pankkien tarjoamat lainojen lyhennysvapaat – ovat pitäneet yllä kuluttajien ostosintoa. Lainojen lyhennysvapaaseen on tarttunut yli 100 000 kotitaloutta, joille on yhteensä jäänyt ainakin 600 miljoonaa euroa muuhun käyttöön.

Lyhennysvapaista vapautuneesta rahasta osa on siirtynyt ulkomaanmatkoihin ja säästöihin. Silti ekonomistit uskovat, että lyhennysvapaat ovat tuoneet pienen, joskin lyhytkestoisen, piristyspiikin Suomen taloudelle.

"Voisi spekuloida, että lyhennysvapaan ottaneet ovat ihmisiä, jotka käyttävät rahan kulutukseen, ja suurin osa tästä rahasta varmaan käytetään kotimaassa", Juha Kilponen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat