Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paulig tekee enemmän tortilloja kuin kahvia

Paulig on muokannut ruokatottumuksia jo pian 140 vuotta. Toimitusjohtaja Jaana Tuominen syöttää pohjoiseurooppalaisille chia-siemeniä, tortilloja ja seesamkakkuja.

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Toimitusjohtaja Jaana Tuominen on luotsannut Pauligia jo seitsemän vuotta. Tuomisen tavoitteena on kasvattaa yhtiön liikevaihto miljardiin euroon.
Toimitusjohtaja Jaana Tuominen on luotsannut Pauligia jo seitsemän vuotta. Tuomisen tavoitteena on kasvattaa yhtiön liikevaihto miljardiin euroon. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Elintarvikeyhtiö Paulig on toiminut globalisaation pioneerina yli vuosisadan. Perheyritys on opettanut vuosien varrella suomalaisia ja muitakin pohjoiseurooppalaisia maustamaan kotiruokansa vaikkapa muskottipähkinällä ja juomaan kenialaista kahvia. Nykyään Paulig houkuttelee kuluttajia syömään chia-siemeniä, granolaa ja tortilloja – miljoonia kiloja tortilloja.

"Tortilla on jo suurin tuotekategoriamme. Valmistamme vuodessa noin 46 miljoonaa kiloa kahvia, mutta yli 70 miljoonaa kiloa tortilloja. Tämä on yksi parhaiten pidettyjä salaisuuksiamme", kertoo toimitusjohtaja Jaana Tuominen.

Fakta

Maailma ruokapöydällä

 Pauligin kahvi valmistetaan Suomen ja Venäjän paahtimoissa, mausteet Ruotsissa ja Virossa, texmex-tuotteet Ruotsissa, Britanniassa sekä Belgiassa ja Risentan tuotteet Ruotsissa.

 Raaka-aineet tulevat kymmenistä maista: jauhot sekä rypsi- ja auringonkukkaöljyt Euroopasta, mausteista suurin osa Aasiasta ja kahvipavut pääosin Etelä-Amerikasta ja Afrikasta.

 Paulig tarkkailee ja arvioi raaka-aineiden toimittajia.

Suomeen on tulvinut edellisinä vuosikymmeninä uusia mausteita ja ruokalajeja.

"60-luvulla ei vielä juuri käytetty valkosipulia tai basilikaa. En usko, että esimerkiksi texmex-ruoka olisi niin suosittua Pohjoismaissa, ellei Santa Maria olisi lähtenyt sitä vetämään 90-luvun alussa."

Paulig on herkkä raaka-ainepörssien heilahduksille. Paahtava kuivakausi, rankkasateet tai kasvitaudit voivat pilata vaikkapa pippurisadon, jolloin hinnat nousevat. Lisäksi yhtiö on valuuttakurssien armoilla. Suurin osa raaka-ainekaupasta käydään dollareilla.

"Elintarvikkeiden kysyntä kasvaa koko ajan globaalisti, joten totta kai raaka-aineiden hinnat kallistuvat heti, jos sato jää huonoksi. Teollisen valmistamisen osuus on tosi pieni monissa meidän tuotteissa. Pippuripurkissa hinta muodostuu lähinnä raaka-aineesta ja katteesta", Tuominen selittää.

Kahvi on yhä Pauligin tukijalka, mutta Santa Maria -tuotemerkistä tunnettu Maailman ruoka ja mausteet -yksikkö on kasvanut jo lähes yhtä suureksi. Lisäksi Paulig myy nachoja, tacoja ja dippejä sekä terveysruokaa.

Tuomisen seitsemän vuotta johtama Paulig on lähes velaton yhtiö. Sen liikevoitto on viime vuosina ollut 8–9 prosenttia liikevaihdosta.

"Pystymme pyörittämään Pauligia pitkälti sillä rahalla, mikä on tullut sisään. Kun tulin taloon, liikevaihtomme oli noin 350 miljoonaa euroa. Nykyään se on noin 870 miljoonaa euroa. Kyllä ainakin miljardin pitää mennä rikki vielä minun aikanani."

Tuominen arvioi, että rajapyykki ylitetään vuonna 2018.

"Mutta voin jatkaa senkin jälkeen!"

Vain kahville varattu Paulig-tuotemerkki on Suomessa vahva, mutta uusien kykyjen palkkaamisessa siitä on jopa haittaa. Tuominen oli itsekin hämmentynyt, kun häntä houkuteltiin Pauligille terveysteknologiayhtiö GE Healthcare Finlandin toimitusjohtajan paikalta.

"Ajattelin, että mitä te minua kysytte – enhän minä edes juo kahvia! Meillä on tekemistä siinä, että saamme potentiaaliset työntekijät ymmärtämään, että Paulig on muutakin kuin kahvia."

Kun saksalainen Gustav Paulig perusti yrityksen vuonna 1876, ideana oli tuoda kaukaiseen Pohjolaan siirtomaatavaraa, kuten kahvia, mausteita ja konjakkia. Vuosien varrella yritys on kokeillut vaikka mitä.

"Olemme tehneet pakastevihanneksia, sinappia, teetä ja jäätelöä. Topsi-tuutti on tuote, jonka moni muistaa. Meillä oli myös Suomen ensimmäinen Kotipizza, nimittäin sen niminen pakastepizza."

Nykyään Paulig tavoittelee markkinaosuuksia aasialaisessa ja texmex-keittiössä sekä terveellisiksi mielletyissä elintarvikkeissa. Alkuvuodesta Paulig osti ruotsalaisen Risentan ja perusti 30 miljoonan euron terveysruokadivisioonan.

"Risenta oli perheyritys, jolla oli hyvin aktiivinen omistaja. Kolmannes tuotevalikoimasta on tuotu markkinoille viimeisen kahden vuoden aikana. Tämän tyyppinen yhtiö sopii meille", Tuominen selittää kauppaa.

Kutakuinkin kaikki Pauligin ostokohteet viimeisen 20 vuoden aikana ovat olleet Pauligin tavoin perheyrityksiä.

Diplomi-insinööri Tuominen ehti olla parikymmentä vuotta teollisuussektorin pörssiyhtiöissä töissä ennen Pauligia. Hän tiesi enemmän biotekniikasta ja sairaalaelektroniikasta kuin kahvista ja mausteista. Nyt hän työskentelee yhden Suomen suurimman listautumattoman perheyhtiön johdossa.

"Omistus on jakautunut kymmenille Pauligin suvun jäsenille. He vaikuttavat hallituksen edustajien kautta. Operatiivisessa toiminnassa omistuspohja ei näy."

Yksi selvä etu perheomistuksessa on.

"Seitsemän vuoden aikana kukaan ei ole kysynyt minulta: What's the quarter looking like? Meidän täytyy tehdä hyvää tulosta, mutta voimme katsoa nenänvarttamme pidemmälle."

Paulig työllistää noin 2 000 työntekijää maailmanlaajuisesti. Isoja yt-neuvotteluja ei yhtiössä ole viime vuosina käyty.

"Kuluttajien ostovoima on Suomessa heikentynyt, mutta se ei näy ensimmäisenä ruoassa ja kahvissa, vaan käyttötavaroissa. Emme silti ole immuuneja. Toisin kuin naapurimaissa, kodin ulkopuolinen kulutus on täällä vähentynyt. Kuppi kahvia jää tiukkoina aikoina helposti ostamatta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat