Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolaispariskunta jätti Suomen ja päätti perustaa lomakylän Ugandaan

Espoolainen pariskunta jätti Suomen ja lähti Ugandaan perustamaan lomakylää. HS:n kirjeenvaihtajan kirjoitussarja kertoo suomalaisyrittäjistä Afrikassa.

Talous
 
Espoolaispariskunta toteuttaa unelmaansa Ugandassa
Espoolaispariskunta toteuttaa unelmaansa Ugandassa
Ukko Liikkanen korjasi ennen tietokoneita Suomessa. Nyt hän omistaa hiekkamontun Ugandassa. Liikkanen kertoo, miten hän päätyi vaimonsa Niina Piittisen kanssa perustamaan lomakylää Ugandan Entebbeen.
Sarjassa kerrotaan suomalaisista yrittäjistä, jotka ovat lähteneet Afrikan kasvumarkkinoille. Osa 1/4.

Tontti maksoi alle 10 000 euroa. Kaupassa oli silti riskinsä. Ostajat eivät olleet käyneet paikalla. He olivat saaneet Suomeen vain pari tärähtänyttä valokuvaa.

Niissä näkyi pusikkoinen rinne, jonka keskellä iso hiekkakuoppa. Mutta sijainti oli mainio: keskellä Afrikkaa, Ugandassa, lähellä Entebben lentokenttää, Victoriajärven tuntumassa.

Espoossa Ukko Liikkanen ja Niina Prittinen päättivät, että tässä se on. He lähettivät rahat Ugandaan. Ja lähtivät muutaman kuukauden päästä itse perässä.

"Olemme ostaneet kuopan Ugandasta", sanoo Niina Prittinen, 37, ruokapöytänsä ääressä Entebbessä.

Saharan eteläpuolisen Afrikan ennennäkemätön talouskasvu 2000-luvulla on tuonut mantereelle uuden ryntäyksen yrityksiä ja yrittäjiä Euroopasta.

Suomesta yritykset ovat lähteneet hitaammin kuin esimerkiksi Ruotsista, mutta uutta on, että suomalaisia pienyrittäjiä on alkanut jalkautua Afrikkaan.

Espoolaiselle pariskunnalle kyse oli myös elämänmuutoksesta. Suomessa Liikkanen korjasi tietokoneita. Prittinen työskenteli sairaanhoitajana. Hän teki aikoinaan työharjoittelua Namibiassa ja päätti joskus palata Afrikkaan.

Jo ensitapaamisessa Liikkanen ja Prittinen unelmoivat Afrikassa asumisesta. Seuraavina vuosina pari matkaili eri puolella mannerta ja etsi tilaisuuttaan.

Jukka Gröndahl HS
Ukko Liikkanen ja Niina Prittinen muuttivat Victoriajärven rannalle Ugandaan rakentamaan lomakylää ja safaribisnestä Moses Matovun kanssa.
Ukko Liikkanen ja Niina Prittinen muuttivat Victoriajärven rannalle Ugandaan rakentamaan lomakylää ja safaribisnestä Moses Matovun kanssa.

Koti on ollut kolmisen kuukautta Entebben laidalla vuokratussa omakotitalossa jykevän muurin ja piikkilangan takana.

Pariskunta on perustanut nimiinsä ugandalaisen safariyrityksen nimeltä Piece of Uganda Safaris, avannut pankkitilit, anonut investointi- ja työlupia sekä tehnyt suunnitelmia arkkitehdin ja asiantuntijoiden kanssa.

Fakta

Turismi Afrikassa vilkastuu nopeasti

 Ulkomaisten turistien määrä Afrikkaan on lähes kaksinkertaistunut vuosikymmenessä.

 Matkailu ja turismi työllistävät Afrikassa suoraan yli kahdeksan miljoonaa ihmistä.

 Alan suora vaikutus bruttokansantuotteeseen oli 71,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2013.

 Matkailutulojen odotetaan kasvavan noin 5 prosenttia vuodessa 10 seuraavan vuoden aikana.

 Vakiintuneita matkailumaita Afrikassa ovat Namibia, Botswana, Etelä-Afrikka, Mauritius, Tansania ja Kenia. Kasvavia matkailumaita ovat Uganda, Ruanda, Mosambik, Sambia, Senegal ja Gambia.

 

Lähde: World Travel & Tourism Councilin Afrikka-raportti 2014.

Pian alkavat rakennustyöt kuopalla.

"Siihen tulee lomakylä", sanoo Ukko Liikkanen, 38.

Tontille on tarkoitus rakentaa lähikuukausina noin 15 ruokokattoista mökkiä, ravintola, toimisto, uima-allas, sauna ja luonnonmukainen vedenpuhdistamo. Budjetti on alle 100 000 euroa – omaa ja perinnöksi saatua rahaa.

"Suomessa tällä rahalla perustaisi nakkikioskin", Liikkanen sanoo. "Afrikassa pystymme toteuttamaan itseämme paljon vahvemmin."

Turismin kasvu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtaisa. Vuonna 2012 kävijöitä oli 34 miljoonaa, eli viisi kertaa niin paljon kuin vuonna 1990.

Liikkanen ja Prittinen kävivät safareilla muun muassa Madagaskarilla, Tansaniassa ja Etelä-Afrikassa ennen kuin päättivät asettua Ugandaan.

Ugandassa matkailijoita ja kilpailua on selvästi vähemmän kuin naapurimaissa Keniassa ja Tansaniassa, joissa safareista on tullut massaturismia. Kenia on myös kärsinyt naapurimaa Somalian terroristeista.

Uganda on viime vuodet ollut melko vakaa. Huonoa julkisuutta se on saanut tiukkojen homolakien vuoksi. Maa yrittää markkinoida tarjontaansa turisteille: komeita luonnonpuistoja, vuorigorillojen kaltaisia harvinaisia eläimiä ja melontaa Niilin alkuvirralla.

Piece of Ugandan tähtäimessä eivät ole vain suomalaiset, vaan kasvavat kansainväliset matkailijavirrat.

"Ugandassa hotellit ja pakettisafarit ovat kalliita. Me aiomme tarjota sellaista, mihin tavallisilla ihmisillä on varaa", Prittinen sanoo.

Yrityksen ajatus on myydä pakettien sijaan yksilöllisesti suunniteltuja matkoja, joilla voi säästää esimerkiksi tekemällä osan matkasta paikallisbussilla.

Pariskunnan pala Ugandaa sijaitsee hyvässä kohdassa: turistit pääsevät lentokentältä nopeasti lomakylään ja sieltä suoraan Victoriajärven lahden ylitse luontonähtävyyksiin tuhlaamatta aikaa pääkaupunki Kampalan ruuhkissa.

Ugandan yli viiden prosentin talouskasvu näkyy Kampalassa uusina ostoskeskuksina, rakennustyömaina ja autojonoina. Nelikaistainen tie Entebbestä Kampalaan jumittaa usein niin, että 45 kilometrin matka voi viedä monta tuntia.

Pala Ugandaa ei ole kuitenkaan täysin oma. Ulkomaalaiset eivät voi lain mukaan omistaa maata Ugandassa. Liikkasen ja Prittisen bisneskumppanina on ugandalainen mies, joka aikoinaan toimi heidän safarioppaanaan.

Moses Matovu, 39, on ollut turismialalla 21 vuotta, mutta omaan yritykseen ei koskaan ole ollut alkupääomaa. Kymmenkunta kertaa ulkomaalaiset kumppanit ovat vetäytyneet alkuinnostuksen jälkeen.

"Kun Ukko ja Niina sanoivat tulevansa, en uskonut heitä. Eivät muutkaan tulleet aiemmin. Vasta kun näin heidät Entebben lentokentällä, tiesin, että he ovat tosissaan", Matovu sanoo.

Vasta silloin myös Liikkanen ja Prittinen varmistuivat, että Matovu todellakin oli ostanut lähetetyillä rahoilla sekä palan maata että auton.

Jukka Gröndahl HS
Moses Matovu, Ukko Liikkanen ja Niina Prittinen kävivät ostamallaan tontilla Entebbessä, jonne he ovat rakentamassa lomakylää.
Moses Matovu, Ukko Liikkanen ja Niina Prittinen kävivät ostamallaan tontilla Entebbessä, jonne he ovat rakentamassa lomakylää.

Suomalainen pariskunta on puuhannut afrikkalaista unelmaansa toista vuotta. He aikovat hakea myös Ugandan kansalaisuutta – se helpottaa lupabyrokratiaa.

Paikallisten tapoihin sen sijaan on vain totuttava. Matovun mukaan vaikeinta on suomalaisten erilainen aikakäsitys.

"Jos minä sanon tulevani kello neljä ja tulen minuuttia vaille viisi, minusta kello on silti yhä neljä", Matovu sanoo.

Hän tarkoittaa sitä kuvaannollisesti: suomalaiset jo repivät hermonsa siinä kohtaa, kun ugandalaisten mielestä homma on yhä hyvin hallussa.

Jos rakentaminen menee suomalaisparin aikataulun mukaan, lomakylä alkaa vastaanottaa vieraita ensi vuoden alussa. Mökit nousevat palmujen ja hedelmäpuiden katveeseen.

Naapurissa paikalliset elävät lautataloissa. Sähköä ja viemäreitä ei ole. Niitä ei ole vielä myöskään lomakylän tontilla.

"Afrikassa on perussääntö", Liikkanen sanoo.

"Mitään ei ole valmiina, mutta mikä tahansa järjestyy."

Teksti: Sami Sillanpää HS
Kuvat: Jukka Gröndahl HS
Entebbe

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat