Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaissukeltajan keksintö luo aalloista energiaa Portugalissa

AW-Energyn koevoimalaitos tuotti sähköä muutamalle sadalle kotitaloudelle Portugalissa

Talous
 
Suomalaissukeltajan keksimä aaltovoimala ihastuttaa Portugalissa
Suomalaissukeltajan keksimä aaltovoimala ihastuttaa Portugalissa
Suomalainen pienyritys on kokeillut sähkön tuottamista merenpohjan aaltovoimalla portugalilaisille kotitalouksille. Sukeltajan keksinnöstä toivotaan alkua isoille aaltovoimaloille surffareistaan kuuluisassa rannikkokaupungissa. Toimittaja: Pilvikki Kause, kuvaus ja leikkaus: Miguel Ribeiro Fernandes.

Portugalin energia- ja ympäristöministeri Jorge Moreira da Silva katoaa pyöreään reikään suomalaisessa aaltovoimalassa.

Pian ministeri seisoo Penichen rantakaupungin telakalle hinatun koevoimalan ahtaassa konehuoneessa.

Artikkeliin liittyvät

Suomalaisen aaltoenergiayhtiön AW-Energyn koelaitoksen johtaja Markus Berg kertoo laitteiston edessä sen, minkä ministeri jo päällisin puolin tietääkin: Tässä kammiossa Atlantin pauhujen vellontaa muunnettiin sähköksi meren pohjassa Penichen lähivesissä. Sähköä syötettiin kaapelia pitkin pienelle asemalle hiekkarannalla.

Aaltoenergialla ruokittiin parhaimmillaan muutamaa sataa portugalilaista kotitaloutta kolmisen vuotta kestäneiden kokeiden aikana.

"Mahtava innovaatio. Tällä voi olla mahdollisuudet maailmanlaajuiseen menestykseen", ministeri da Silva kehuu kavutessaan ylös tikkaita.

Portugalin hallitus haluaa ministerin mukaan nähdä lähivuosina suomalaiseen teknologiaan perustuvan kaupallisen aaltovoimapuiston Penichessä.

Euroopan unioni on jo myöntänyt Portugalin esityksestä vajaat puolet suunnitellun puiston investointitarpeesta. EU jyvitti hankkeelle 9,1 miljoonaa euroa New Entrants Reserve -rahoitusohjelmasta, joka tukee uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä, uraauurtavia hankkeita.

"Portugali pyrkii uusiutuvan energian viejäksi. Tuulivoiman käyttämisessä olemme EU:n eturintamassa. Aaltovoima on vasta tulossa, ja toivomme, että teknologiaa testataan meillä", ministeri da Silva sanoo paikalla oleville toimittajille.

Valtameren tyrskyjä on yritetty valjastaa energian tuotantoon 1970-luvulta saakka, mutta taloudellisesti kannattavaa läpimurtoa ei ole vielä saavutettu.

Juuri täällä Portugalissa avattiin maailman ensimmäiseksi kaupalliseksi julistettu aaltovoimapuisto kahdeksan vuotta sitten. Aguçadouran aaltovoimala tuotti sähköä 1 500 kotitaloudelle, mutta se suljettiin vain kaksi kuukautta juhlavien avajaisten jälkeen. Skotlantilaisyrityksen käärmemäiset, kelluvat laitteet saivat avomeren kuohupäissä teknisen vian, ja australialaisen sijoittajan rahat loppuivat.

Takapakeista huolimatta kansainvälinen energiateollisuus arvioi, että aalloista saadaan kilpailukykyistä sähköä markkinoille kymmenessä tai viimeistään vajaassa 20 vuodessa. Parisataa teknologiayritystä kehittää uusia ja edistyneempiä voimalamalleja. Alan eturivin suomalaiset aaltovoimayritykset ovat espoolainen Wello ja vantaalainen AW-Energy.

Ammattisukeltaja Rauno Koivusaaren oivallus johti AW-Energyn syntyyn vuonna 2002, toimitusjohtaja John Liljelund kuvailee.

"Koivusaari oli Porkkalanniemessä sukeltamassa ja huomasi ison hylyn kappaleen huojuvan syysmyrskyn mainingissa. Näky alkoi vaivata häntä. Hän heräili keskellä yötä miettimään, eikö pohja-aaltojakin voisi valjastaa sähköntuotannoksi", Liljelund kertoo Penichessä.

Aaltojen vyöryntää yritettiin hänen mukaansa tuolloin siepata talteen vain pinnalla ja avomerellä kaukana rannikosta. "Tutkimuksiin kauan panostaneissa maissa hymähdeltiin meille ensin, mutta nyt useampi ulkomainen yritys kehittää teknologiaa samalla ajatuksella."

AW-Energy on Liljelundin mukaan edennyt pienin askelin. Takana on hidasta tutkimustyötä useiden kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa.

"Meidän laitteen toimintaperiaate on yksinkertainen. Hyödynnämme sata vuotta vanhaa sukellusveneteknologiaa", toimitusjohtaja Liljelund kiteyttää ministeri Silvan seurueelle.

"Kun upotamme laitteen, täytämme sivussa olevat tankit vedellä. Lautta pulpahtaa pintaan, kun pumppaamme matalapaineisella ilmalla veden tankeista pois", Liljelund kertoo.

Kannella on ollut kiinni kolme saranallista, kahdentoista metrin levyistä ja kahdeksan metrin korkuista teräslevyä. Ne ovat heilahdelleet edestakaisin pinnan alla aaltojen rytmissä.

Ministeri da Silva hämmästelee mittasuhteita yhden kuivalle maalle nostetun siipilevyn äärellä. Meren mahti on yllättävä. Se pystyy liikuttelemaan tällaista 20 tonnin painoista kappaletta.

Suomalaisten koelaitos on tullut tiensä päähän ja lauttaa valmistellaan seuraavaan tehtävään. Ensi vuonna AW-Energy aikoo upottaa mereen nollasarjalaiseksi kutsutun laitosyksikön. Siinä on yksi 350 kilowatin tehoyksikkö aiemman 100 kilowatin sijaan. Heiluvasta läpästäkin tulee tuntuvasti edellistä kookkaampi.

"Meille on ratkaisevaa osoittaa asiakkaille, että koelaitoksen hyvät tulokset toteutuvat myös voimalan koon kasvaessa. Jos emme onnistu täällä Portugalissa, emme onnistu missään muuallakaan", Liljelund painottaa ympäristö- ja energiaministerille.

Kaupunginjohtaja António José Correia kertoo, että Penichen päättäjät ajavat yksimielisesti kaupallista aaltovoimapuistoa suomalaisten kanssa. Juuri tämän rakentamiseen on tiedossa EU:n rahaa nollasarjalaisen jälkeen. Neuvottelut ovat käynnissä pääinvestoijan kanssa.

Correia on tuonut kaupungintalolle rekvisiitaksi lainelaudan, ja surffaajia molskii nytkin sadoittain paikkakunnan vaahtopäissä. Correia esittelee maalausta kuvitteellisesta AW-Energyn aaltovoimapuistosta.

"Surffaus ja aaltovoima ovat meidän kaksi valttia ja minulle sydämenasia", hän muotoilee.

Penichen aaltovoimapuisto olisi toteutuessaan Portugalin suurin. 5,6 megawatin tuotanto vastaisi noin puolta kaupungin ja ympäryskunnan yli 30 000 asukkaan sähköntarpeesta. Samalla hanke loisi työpaikkoja keskivertoa köyhemmän portugalilaiskaupungin telakalle, Correia huomauttaa. Hänen mukaansa parhaassa tapauksessa kaupunkiin muodostuisi aaltovoimateknologian vientikeskus.

Kengät uppoavat syvälle hienoon hiekkaan kukkurapäisten dyynien lomassa, kun kaupunginjohtaja vie Lissabonista saapuneet vieraat rannalle. Suomalaisten koevoimalaa testattiin Ferrelin kylän edustalla. Kolmekymmentä vuotta sitten Portugalin hallitus päätti rakentaa samaan kylään ydinvoimalan.

"Valtava kansanliike tyrmäsi ydinvoimalan. Olin vastustajien joukossa", kaupunginjohtaja Correia sanoo.

Miguel Ribeiro Fernandes
AW-Energyn toimitusjohtaja John Liljelund tarkasteli merenpohjasta nostettua aaltovoimalauttaa Portugalin Penichessä.
AW-Energyn toimitusjohtaja John Liljelund tarkasteli merenpohjasta nostettua aaltovoimalauttaa Portugalin Penichessä.

Pilvikki Kause
Peniche

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat