Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrskyt ja rahoitus menestyksen karikkoina

Talous
 

Valtamerten aaltoenergia täyttäisi maailman väestön sähköntarpeesta arvioiden mukaan noin kymmenen prosenttia. Kansainvälisen energiafoorumin World Energy Councilin mukaan suurin haaste on rakentaa voimalaitoksia, jotka selviävät myrskyistä.

Tuulivoiman alkutaipaleella useat teknologiat kilpailivat keskenään, mutta niistä yksi kohosi hallitsevaan markkina-asemaan.

Aaltovoimassa menestyjiksi voi nousta useita ratkaisuja riippuen siitä, hyödynnetäänkö pinta- vai pohja-aaltoja ja suunnitellaanko laitosta lähivesiin vai ulapalle.

"Suomalaisten ratkaisuja yhdistää se, että aallokon liike muunnetaan suoraan energiaksi. Monien muiden ratkaisuissa on erilaisia välivaiheita", sanoo aaltovoimayritys Wellon toimitusjohtaja Aki Luukkainen.

Pudotuspeli on karsinut kehittäjiä viime kuukausina, ja alan pioneeri, vuonna 1998 perustettu skotlantilainen Pelamis ajautui konkurssiin viime vuonna.

Luukkaisen mukaan julkinen rahoitus on tärkeää uuden teknologian kehittämisessä.

"Sijoittajien horisontti ulottuu yleensä puolentoista vuoden päähän. Kolmessa vuodessa he toivovat näyttöä ja tuottoa investoinnilleen. Yritysten oma horisontti on kymmenen vuotta", Luukkainen sanoo.

Vuonna 2008 perustettu Wello on saanut julkista tukea kolmatta vuotta suotuisasti jatkuviin kokeisiin Orkneyn koepuistokeskuksessa Skotlannissa.

Yrityksen perustajan Heikki Paakkisen keksinnön idea on jatkuva pyörimisliike. Kun laitos kallistelee aaltojen mukana, sisään asennetun painon pyörähdykset muuntuvat sähköksi.

Sähköyhtiö Fortum on osakkaana suomalaisissa aaltovoimayhtiöissä AW-Energyssä ja Wellossa.

"Näin pääsemme läheltä seuraamaan kehitystä. Suomalaisyritysten, kuten myös Ruotsin Seabasedin tekniset ratkaisut, poikkeavat toisistaan hyvin paljon", Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila sanoo.

Antila kertoo, että aurinko- ja tuulivoima ovat kaupallisuuden kynnyksellä ja lähestymässä täysi-ikäisyyttä. "Aaltovoima on vasta menossa kouluun."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat