Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haglund ja Aalto tukevat Kreikan velkaleikkausta

Haglund: "Se, että tästä ei saa edes puhua, on itsensä pettämistä"

Talous
 
Sami Kero / Heikki Saukkomaa
Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund ja vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto.
Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund ja vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto. Kuva: Sami Kero / Heikki Saukkomaa

Kreikan velkojen leikkaus on kissa, joka poliitikkojen pitäisi uskaltaa nostaa pöydälle. Näin vaativat oppositiopoliitikot, Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund ja vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto.

"Kaikki näkevät ja tietävät, että velkataakka on niin suuri, että Kreikka ei pidemmän päälle pysty hoitamaan sitä", Haglund sanoo. "Periaate, että tästä ei saa edes puhua, on itsensä pettämistä."

Tästä on kyse

 Kreikalla on velkaa 313 miljardia euroa.

 Maanantaina kriisiin vajonnut maa sai EU:lta 7,16 miljardin euron hätälainan, jotta se pystyi maksamaan pois erääntyneitä velkojaan.

 EU on hyväksynyt alustavasti Kreikalle uuden 86 miljardin lainaohjelman.

 Ehtona on, että Kreikka tekee useita vaikeita uudistuksia. Niihin kuuluvat muun muassa ruuan veronkorotukset, jotka astuivat voimaan maanantaina.

Suomen ja Saksan hallituksen tiukka kanta on ollut, että Kreikan velkoja ei anneta anteeksi. Sen sijaan niiden takaisinmaksuaikaa on venytetty ja korkoja alennettu.

Haglundin ja Aallon mukaan velkojen anteeksi antaminen olisi kuitenkin velan antajienkin – myös suomalaisten veronmaksajien – etu: ilman sitä Kreikka ei saa talouttaan kohenemaan ja takaisinmaksua on turha odottaa. "Jos lainatuista rahoista halutaan saada jotakin takaisin, Kreikalle pitää antaa mahdollisuus kasvaa", Aalto perustelee.

Aallon mukaan vihreät ovat laajasti velkaleikkauksen takana. Haglund korostaa, että kyseessä on hänen oma ajattelunsa, ei Rkp:n linja.

Haglund myöntää, että periaatteessa on hyvin vaikeaa hyväksyä sitä, että Kreikka ei hoitaisi lainojaan. Nyt periaatteen olisi kuitenkin joustettava realismin tieltä.

Hän uskoo, että ilman velkaleikkauksia Kreikka tarvitsee pian taas uusia tukipaketteja. Toraisa kierre on jo vaurioittanut koko EU:n yhtenäisyyttä. "Tästä loputtomasta suosta pitää päästä joskus ylös."

Monet taloustieteilijät ja myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat sanoneet suoraan, että Kreikka ei tule selviytymään jättiveloistaan ja osa niistä pitäisi antaa anteeksi.

Viime viikolla Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksen professori Sixten Korkman arvioi Ylen haastattelussa, että Kreikan veloista noin puolet pitäisi antaa anteeksi.

Myös valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikön tehtävästä eläkkeelle jäänyt Peter Nyberg uskoo, että Kreikka ei pääse jaloilleen ennen kuin osa sen velkavuoresta on leikattu. Tämän myöntäminen on poliitikoille hyvin vaikeaa.

"Kreikan velat tulivat euromaiden kontolle sillä tavalla, että euromaiden luotoilla maksettiin takaisin saksalaisten ja ranskalaisten mutta myös osaksi yhdysvaltalaisten pankkien Kreikalle antamat lainat. Poliitikot eivät halua ilmoittaa näkyvästi, että tuli tehtyä tällainen vähemmän harkittu toimenpide", Nyberg arvioi.

Toinen syy, miksi velan osittainen anteeksianto on hankalaa, on se, että esimerkiksi Espanja ja Kypros voisivat alkaa vaatia samaa.

Haglundin mukaan tämä riski pitää ottaa huomioon. "En silti alkaisi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, että Kreikan velkojen leikkaaminen johtaisi automaattisesti vaatimuksiin muilta."

Hän ei halua arvioida, miten suuri osa Kreikan veloista pitäisi antaa anteeksi.

Sen sijaan hän sitoisi mahdollisen keskustelun velkaleikkauksista siihen, onnistuuko Kreikan hallitus tekemään EU:n vaatimia uudistuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat