Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ongelmat tehtailla rasittivat Stora Ensoa

Metsäyhtiön tulos petti sijoittajien odotukset

Talous
 
Karl-Henrik Sundström
Karl-Henrik Sundström

Tuotannolliset haasteet rasittivat metsäyhtiö Stora Enson huhti–kesäkuun tulosta, joka petti markkinoiden odotukset.

Ongelmia oli yhtiön mukaan sekä Imatralla että Skoghallissa. Imatran tehtaalla sähkökatko keskeytti toukokuussa tuotannon. Skoghallin tehtaalle Ruotsiin piti puolestaan ostaa sellua ulkopuolelta, mikä myös lisäsi kuluja.

Tulosta painoi lisäksi puunkorjuun hidastuminen Kiinassa. Yhteensä kuluttajapakkausliiketoiminnan tulos pieneni näiden syiden takia 12 miljoonalla eurolla.

Stora Enson osakekurssi heikentyi tiistaina Helsingin pörssissä noin kahdeksan prosenttia.

Sijoittajia eivät miellyttäneet myöskään yhtiön lähiajan näkymät: Kolmannella vuosineljänneksellä tulokseen ei ole luvassa odotettua parannusta. Sen sijaan Stora Enso ennustaa operatiivisen liiketuloksensa olevan huhti–kesäkuun kaltainen.

Stora Enson operatiivinen liiketulos oli toisella vuosineljänneksellä 207 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin vastaavalla ajanjaksolla se oli 209 miljoonaa euroa. Liikevaihto pieneni 0,7 prosenttia 2 562 miljoonaan euroon.

Uruguayssa sijaitseva Montes del Platan sellutehdas käynnistyi viime vuonna, yli vuoden alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä. Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström totesi tulosjulkistuksen yhteydessä, että tehdas on jo nyt yhtiön liikevaihdon ja kannattavuuden moottori.

Hänen mukaansa yhtiön liikevaihto olisi kasvanut pääasiassa Montes del Platan sellutehtaan ansiosta 4,8 prosenttia, jos mukaan ei lasketa rakenteellisesti heikentyvää paperiliiketoimintaa ja yhtiön pois myymiä liiketoimintoja.

Stora Enson mukaan Varkauden tehtaan hienopaperikoneen muutostyöt etenevät suunnitellusti. Siitä tehdään aaltopahvin raaka-ainetta tuottava kone tämän vuoden loppuun mennessä.

Yhtiön mukaan myös Guangxin kuluttajapakkauksiin kartonkia valmistavan tehtaan rakentaminen Kiinassa etenee suunnitelman mukaisesti, joten tuotannon odotetaan käynnistyvän ensi vuoden puolivälissä. Myös organisaation rakentaminen ja koulutus Kiinassa ovat alkaneet, mikä tosin lisäsi toisella vuosineljänneksellä kiinteitä kustannuksia 10 miljoonalla eurolla.

"Molemmat ovat perusteltuja ja yhtiön strategian mukaisia investointeja", toteaa Pohjola Pankin osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen.

Yhtiö pyrkii näin irrottautumaan markkinoilta ja liiketoiminnoista, jotka eivät kasva. "Hyvä niin", Parkkinen sanoo.

Parkkisen mukaan investoinnit ovat tärkeitä askelia yhtiön uudistumisessa. Ne voivatkin piristää merkittävästi yhtiön tulosta vuoden 2017 aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat