Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paineet Kreikan velkahelpotuksille kasvavat – Suomen vastuut voivat nousta yli miljardilla

Kreikan lainaehtoja joudutaan todennäköisesti huojentamaan. Maksujen merkittävä lykkäys saattaisi kasvattaa Suomen vastuita yli miljardilla eurolla, arvioi valtiovarainministeriö.

Talous
 
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikan vuosia jatkunut talouskriisi on tullut kohtalokkaaseen vaiheeseen: Maan rahat ovat loppu, ja muut eurooppalaismaat ovat ladelleet Kreikalle armottomat ehdot, jotka sen on toteutettava, jos se mielii edes neuvotella uudesta lainapaketista. Puolentoista minuutin video selittää napakasti Kreikan velkaongelman suuruuden ja Kreikalle esitetyt vaatimukset. Koonnut: Piia Elonen ja Pekka Mykkänen, grafiikka ja leikkaus: Boris Stefanov, kuvat: Reuters, Lehtikuva.

Keskustelu Kreikan yli 300 miljardin euron velkataakasta käy kiivaana. Viikon kuluessa sekä Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi että Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ovat vaatineet kriisimaalle velkahuojennuksia.

Vaatimusten taustalla on Kreikan talouden ja samalla maksukyvyn nopea heikentyminen. Viime syksynä Euroopan komissio arvioi Kreikan talouden kasvavan pirteästi tänä ja ensi vuonna. Viikko sitten komissio kertoi Kreikan talouden supistuvan mahdollisesti jopa neljä prosenttia tänä ja vajaat kaksi prosenttia ensi vuonna.

Talous ajautui taantumaan jo viime vuoden lopulla. Alamäki on kiihtynyt koko vuoden, koska päähallituspuolue Syrizan yhteenotto maan velkojien kanssa on lisännyt epävarmuutta. Viime viikkojen pankkikriisi pahensi tilannetta. Lisäksi valtion tulot ovat ehtyneet, koska veronkevennyksiä odottaneet kreikkalaiset ovat jättäneet verojaan maksamatta.

Huojennukset voivat olla ajankohtaisia syksyllä

Kreikan lainaehtoja voidaan helpottaa yksinkertaistaen kahdella tavalla: leikkaamalla lainojen pääomaa ja korkoja tai antamalla lisäaikaa lainojen lyhennyksiin ja korkoihin.

Suomen ja monen muun eurovaltion ehdoton linja on, että varsinaisia leikkauksia lainojen pääomaan ei tehdä. Mahdolliset muut huojennukset voivat tulla kyseeseen, jos Kreikan katsotaan noudattaneen sen lainaohjelman ehtoja. Tämä lupaus sisältyy runsas viikko sitten solmittuun alustavaan sopimukseen hätärahoituksesta.

Keskustelut huojennuksista voidaan Suomen hallituksen mukaan aloittaa syksyllä, jos uuden lainaohjelman ensimmäinen väliarvio on saatu päätökseen.

Sami Kero HS
Kreikan kommunistisen puolueen mielenosoittaja Vasilis Katralis vastusti viime viikolla Kreikalta vaadittuja lainaehtoja.
Kreikan kommunistisen puolueen mielenosoittaja Vasilis Katralis vastusti viime viikolla Kreikalta vaadittuja lainaehtoja.

Huojennukset saattaisivat kasvattaa Suomen vastuita

HS:n laskelmien mukaan Suomen vastuut Kreikasta ovat yhteensä 5,8 miljardia euroa. Vastuut tarkoittavat menetyksiä, jos Kreikka laiminlöisi kaikki lainansa eurovaltioille, Euroopan rahoitusvakausvälineelle (ERVV) ja IMF:lle.

Fakta

Kreikan velkasuhde lähes 180 prosenttia

Kreikan kokonaisvelka on yli 310 miljardia euroa, eli noin 180 prosenttia suhteessa maan bruttokansantuotteeseen. Kreikan suurimmat velkojat:

 

 Eurovaltioiden omistama Euroopan rahoitusvakausväline (ERVV): 131 miljardia euroa.

 Yksityiset sijoittajat: 54 miljardia euroa.

 Eurovaltioiden myöntämät kahdenväliset lainat: 53 miljardia euroa.

 Kansainvälinen valuuttarahasto IMF: 21 miljardia euroa.

 Euroopan keskuspankin (EKP) hallussa olevat joukkolainat: 20 miljardia euroa.

 

Lähde: ERVV, Bloomberg, EKP, valtiovarainministeriö, Kreikan valtiokonttori.

ERVV-lainojen takaisinmaksua lykättiin eurovaltioiden toimesta vuonna 2012. Valtiovarainministeriön arvion mukaan merkittävät lisälykkäykset ERVV:n myöntämien lainojen lyhennyksiin ja korkoihin voisivat lisätä Suomen vastuita noin 20 prosentilla, eli yli miljardilla eurolla.

Tämä johtuu siitä, että eurovaltioiden omistama rahoitusyhtiö ERVV ottaa lainoja markkinoilta eurovaltioiden takausten turvin ja kanavoi rahoituksen edelleen vaikeuksissa oleville eurovaltioille. Sen on katettava varainhankinnan kulunsa muun muassa Kreikan maksamilla tuloilla.

Jos tuloja lykätään merkittävästi, ERVV voi pidemmällä aikavälillä joutua kattamaan kulunsa ottamalla lisälainaa. Suomi ja muut eurovaltiot ovat yhdessä taanneet ERVV:n lainanoton 241 miljardiin euroon asti. Summasta on vielä 41 miljardia euroa käyttämättä.

On epäselvää, miten suuret huojennukset aiheuttaisivat ERVV:lle rahoitusvaikeuksia. Esimerkiksi IMF esittää, että Kreikan lainojen lyhennyksiä lykättäisiin 30 vuodella. Se tarkoittaisi, että ERVV saisi Kreikasta tuloja vasta vuonna 2053.

Suomen kokonaisvastuista miljardi euroa on kahdenvälistä lainaa. Mikäli tämän lainan takaisinmaksuaikaa lykätään tai korkoja lasketaan, Suomi kärsisi laskennallisia tappioita.

Huojennukset lainan pääomaan tai korkoihin supistavat lainojen nykyarvoa. Käytännössä tappio olisi Suomen valtion taseessa hyvin pieni.

Suomen "vakuus", eli kreikkalaisten liikepankkien kanssa tehty tuottojenvaihtosopimus, turvaa kokonaisvastuista 0,9 miljardia euroa. Jos Kreikan lainaehtoja huojennetaan euromaiden yhteisellä päätöksellä, vakuus ei laukea.

Huojennukset sallisivat Kreikalle kevyemmän finanssipolitiikan

Velkahuojennukset tasaisivat 2020-luvulla alkavia kovia maksupiikkejä, jotka voivat aiheuttaa Kreikalle ongelmia.

Ne mahdollistaisivat Kreikalle myös nykyistä suunnitelmaa pienemmät julkistalouden ylijäämät ennen velanhoitokustannuksia. Toisin sanoen maan finanssipolitiikan ei tarvitsisi olla niin kiristävää.

Huojennuksiin sisältyy vaara vaatimusten leviämisestä

Huojennuksissa voidaan nähdä moraalikadon ongelma. Monet muut kriisimaat ovat toteuttaneet kovaa niukkuuspolitiikkaa ja päässeet takaisin markkinoille.

Eurovaltioita huolestuttaa myös poliittinen tartuntavaara. Jos Kreikka saa suuria velkahuojennuksia, se voi vahvistaa vastaavia vaatimuksia myös Espanjassa, Portugalissa ja Irlannissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat