Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan parlamentti äänesti lainaehtojen vaatimista lakipaketeista – läpimenoa pidetään varmana

Lainaehtojen vaatimien pakettien odotettiin menevän parlamentissa läpi

Talous
 

Kreikan parlamentin oli määrä hyväksyä myöhään keskiviikkona uusi joukko maan velkojien vaatimia lakiuudistuksia ja sinetöidä samalla neuvottelujen aloittaminen maan kolmannesta hätälainaohjelmasta.

Eurovaltiot arvioivat Kreikan tarvitsevan seuraavan kolmen vuoden aikana noin 86 miljardin euron arvosta rahoitusta. Hätälainasta on määrä sopia elo–syyskuussa. Ennen lainan myöntämistä Kreikan on vietävä läpi kaikki siltä vaaditut lakiesitykset. Sen lisäksi Euroopan komission, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin (EKP) asiantuntijoiden on annettava Kreikan taloustilanteesta selvitys eurovaltioille.

Keskustelun odotettiin kestävän Kreikan parlamentissa puolille öin, jonka jälkeen äänestettiin. Esitysten odotettiin menevän käytännössä varmasti läpi, koska pääministeri Alexis Tsiprasilla on maltillisen opposition eli Uuden demokratian, To Potamin ja Pasokin täysi tuki. Kolmella puolueella on yhteensä 106 edustajaa. Esitykset vaativat 151 edustajan hyväksynnän 300-henkisestä parlamentista. Hallituksella on 161 edustajaa.

Viime viikon keskiviikkona kansanedustajat hyväksyivät vaikean paketin, johon kuului kovia veronkiristyksiä ja menoleikkauksia.

Keskiviikon äänestyksestä odotettiin huomattavasti helpompaa. Vaikeammat asiat, kuten maanviljelijöiden verotuksen kiristäminen sekä varhaisen eläköitymisen lopettaminen on siirretty elokuulle.

Pöydällä olivat keskiviikkona oikeusjärjestelmäuudistus ja Euroopan unionin pankkitoimintaa koskeva direktiivi. Direktiivi antaa kreikkalaisille viranomaisille oikeuden pääomittaa pankkeja verottamalla tietyn suuruisia talletuksia sekä pankkien velkojia.

Viime viikolla 38 hallituksen kansanedustajaa kieltäytyi tukemasta hallituksen esityksiä, mikä oli Tsiprasille suuri arvovaltatappio. Kaikki 38 kansanedustajaa olivat päähallituspuolue Syrizan jäseniä. Kapinallisten määrä oli yli neljännes koko eduskuntaryhmästä.

Mikäli hallitus menettäisi vielä viisi kansanedustajaa enemmän kuin viime viikolla, Kreikan perustuslaki vaatii joko Tsiprasin eroa tai äänestystä hallituksen luottamuksesta. Näin ei kuitenkaan uskottu käyvän ainakaan keskiviikon äänestyksessä.

On epäselvää, milloin Kreikan on tarkkaan ottaen määrä sopia uudesta hätälainasta.

Kreikan valtiovarainministeriöstä sanotaan HS:lle, että maan on hyväksyttävä lakiuudistuksia vielä elokuun lopussa, ja lainasta voidaan sopia todennäköisesti syyskuussa.

Talouslehti Financial Timesin mukaan eurovaltiot odottavat Kreikan hyväksyneen kaikki vaadittavat lainmuutokset elokuun 7. päivään mennessä. Ensimmäinen uuden hätälainan erä on lehden mukaan määrä vapauttaa Kreikalle elokuun 17. päivä, jotta Kreikka voi maksaa 3,2 miljardin euron velan EKP:lle.

Kreikalle on mahdollista räätälöidä myös uusi väliaikainen rahoitus, jos se on tarpeen EKP-velan maksamiseksi. Maa sai viime perjantaina noin seitsemän miljardin euron arvosta väliaikaista rahoitusta maksaakseen velkansa EKP:lle ja IMF:lle.

Viime viikon puoluekapinan jälkeen Tsipras ravisteli kabinettiaan uusiksi. Tiistaina hän julkaisi kannanoton, jossa suomitaan kovin sanoin vasemmistolaisen päähallituspuolue Syrizan kapinallisia.

Kreikkalaisen toimittajan kääntämän dokumentin mukaan Tsipras vaatii maan velkojien vaatimuksia vastustavien puoluejäsenten kertovan avoimesti kansalaisille, mitä vaihtoehdot tarkoittaisivat.

"Heidän ei pitäisi piileskellä nimikirjoitukseni takana", Tsipras suomii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat