Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekologisuus tuo kasvumahdollisuuksia vaatealalle

Vaateala elää valtavaa murrosta. Maailmanlaajuiset megatrendit, kuten ekologisuus ja jakamistalous, ovat mahdollisuus myös Suomessa.

Talous
 
Katarina Sällylä HS
Anniina Nurmi perusti Nurmi Clothingin, joka tekee ekologisia tuotteita.
Anniina Nurmi perusti Nurmi Clothingin, joka tekee ekologisia tuotteita. Kuva: Katarina Sällylä HS

Keväällä 2008 Anniina Nurmi ymmärsi, että hän oli valmistunut Lahden muotoiluinstituutista maailmaan, joka tuottaa yhä enemmän kulutustavaraa.

"Ryhdyin miettimään, että voisiko vaateala toimia toisin", Nurmi sanoo.

Nurmi perusti oman yrityksen vuonna 2010. Silloin syntyivät Nurmi Clothingin ensimmäiset tuotteet.

Nurmi Clothing tekee ekologisia tuotteita, joiden materiaaleja ovat esimerkiksi hamppu, luomupuuvilla sekä kierrätyskuidut. Syksyllä valikoimaan tulee neuleita, jotka on tehty neuletehtaiden lankajätteestä.

Ekologisuuden määritelmä vaihtelee Nurmen mukaan vaatealalla paljon.

"Monet vaateyrittäjät pitävät ekologisena sitä, että vaatteet on tuotettu lähellä, mutta sillä ei ole väliä, mistä materiaalit tulevat. Tämän valossa avoimuus vaatetuotannossa olisi todella tärkeää."

Nurmen vaatteet tuotetaan pääosin Virossa. Joitain eriä on tehty Kiteellä ja Keiteleellä.

Nurmi itse arvostaa vaateyrityksiä, jotka pyrkivät sataprosenttiseen avoimuuteen tuotteensa kanssa.

Nyt Anniina Nurmi haluaa kehittää eteenpäin yrityksen vaatelainaamoa.

"Näen todella isoa potentiaalia siinä, että miten vaatteiden käyttöastetta saataisiin nostettua."

Nurmi kokee, että vaatetusalalla jakamistalous on vielä lapsen kengissä, koska vaatteet koetaan niin henkilökohtaisiksi.

Vaateala elää valtavaa murrosta, kun tuotanto siirtyy alhaisten tuotantokustannusten maihin. Suomalainen tekstiiliteollisuus on onnistunut säilyttämään asemansa suhteellisen vakaana, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimuspäällikkö Antti-Jussi Tahvanainen.

Tutkimuksissa tekstiiliala pilkotaan yleensä kolmeen sektoriin: tekstiilien valmistukseen, vaatteiden valmistukseen sekä nahan ja nahkatuotteiden valmistukseen.

Suomi ei ole vuosiin voinut kilpailla kustannusperusteisella tuotannolla, mutta myös tekstiilialan materiaalihankinnat tehdään pääosin ulkomailta.

Miltei kaikki raaka-aineiden ja välituotteiden tuotanto on loppunut Suomesta, selviää Etlan tutkimuksesta.

Kuitenkin suomalaisen tekstiiliteollisuuden kannattavuus on Etlan tutkimuksen mukaan maailman kärkeä.

Suomen tekstiiliala työllistää noin kolme prosenttia koko teollisuuden työvoimasta ja tuottaa lähes kaksi prosenttia sen arvonlisäyksestä. Pienestä koostaan huolimatta ala on muuta teollisuutta kannattavampaa.

"Suomalainen tekstiiliteollisuus keskimäärin keskittyy siihen, mikä luo suurimman arvon. Tuotanto on pienentynyt ja pienentyy edelleen, mutta työpaikkoja on lisääntynyt nimenomaan asiantuntijuus, markkinointi- ja johtotehtävissä. Työn tuottavuus on myös kasvanut", Tahvanainen sanoo.

"Tekstiiliteollisuus on jo aikaisessa vaiheessa onnistunut toimimaan haastavassa ympäristössä, eikä se ole kärsinyt globaalista talouskriisistä yhtä paljon kuin muut teollisuuden alat."

Tahvanainen uskoo, että lopulta myös globaaleja megatrendejä, kuten ekologista vastuuta, voidaan hyödyntää Suomessa kasvumahdollisuutena.

Uusimpien säädösten mukaan tekstiilejä ei vuoden 2016 jälkeen saa enää viedä kaatopaikoille.

Tämä tarkoittaa sitä, että tekstiilituottajat, kaupat ja kunnat joutuvat kehittämään vielä hyvin alkeellisia kierrätysprosessejaan tekstiilituotteille.

"Suomi edustaa maailman kärkeä muuntokuitujen tutkimuksessa. Suomessa on onnistuttu jo maineikkaasti kehittämään esimerkiksi selluloosasta tekstiilikuituja. Mukavuusasteeltaan se on jo lähempänä esimerkiksi puuvillaa", Tahvanainen sanoo.

Tahvanainen kuvailee, kuinka Suomessa yritetään tällä hetkellä päästä tuottamaan kankaita samantyyppisellä kalustolla kuin paperia on tuotettu. Raaka-aineena toimisi selluloosa.

"Se olisi huima askel. Koko tekstiiliteollisuuden tuotantoprosessi lyhenisi. Suomalainen bio- ja metsämassateollisuus on vahvaa ja se tulisi hyödyntää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat