Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Relander on yhä keskellä teleurkintasotkuja

Vakuutusmeklarin mukaan johdon vastuukorvausten takaisinperintä on hyvin harvinaista

Talous
 
Hannes Heikura hs
Zacharias Sundström (vas.) puolusti Kaj-Erik Relanderia (kesk.) teleurkintakäräjillä Helsingin hovioikeudessa joulukuussa 2006.
Zacharias Sundström (vas.) puolusti Kaj-Erik Relanderia (kesk.) teleurkintakäräjillä Helsingin hovioikeudessa joulukuussa 2006. Kuva: Hannes Heikura hs

Viestintäsalaisuuden rikkomisesta tuomittu Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander selvittelee yhä teleurkintasotkuja käräjillä. Vakuutusyhtiö AIG vaatii Relanderilta lähes 500 000 euron edestä oikeudenkäyntikuluja, jotka vakuutusyhtiö korvasi vajaa kymmenen vuotta sitten.

Riitaa on käsitelty viimeksi Espoon käräjäoikeudessa tänä kesänä.

Tästä on kyse

 HS paljasti vuonna 2002, että teleyhtiö Soneran turvallisuusosasto oli urkkinut kymmenien suomalaisten viestiliikennettä vuosina 1998–2001.

 Soneran toimitusjohtaja oli tuolloin Kaj-Erik Relander, joka tiesi urkinnasta.

 Hovioikeus tuomitsi Relanderin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen vuonna 2007.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Espoon paikallislehti Länsiväylä keskiviikkona.

AIG myönsi aikanaan Soneralle yritysjohdon vastuuvakuutuksen, jossa myös Relander oli vakuutettuna.

Relander teki AIG:lle vahinkoilmoituksen ja yhtiö maksoi Relanderin asianajokulut.

AIG perustelee vaatimusta sillä, että vakuutus ei kata tahallisesti aiheutettuja vahinkoja. Yhtiön mukaan Relander on myös hankkinut itselleen oikeudetonta etua epärehellisesti ja petollisesti.

Yritysten vakuutuksiin erikoistunut vakuutusmeklari Riku Rantanen pitää riitaa erittäin harvinaisena.

"Tiedossani ei ole, että vakuutusyhtiö olisi perinyt takaisin johdon vastuuvakuutuksesta jo korvattuja kuluja Suomessa", TK Riskianalyysi Oy:n Rantanen sanoo.

Sinänsä yritykset käyttävät johdon vastuuvakuutuksia. Rantanen arvioi, että vastuuvakuutuksista korvataan vuosittain noin viidenkymmenen riidan kuluja. Kuluja syntyy esimerkiksi, kun yritysjohtoon kuuluva palkkaa asianajajan.

Rantasen mukaan AIG:n vaatimusten ydin on Relanderin rikoksen tahallisuus.

"Jos kyseessä olisi esimerkiksi tuottamuksellinen työsuojelurikos, niin silloin laaja vakuutus korvaisi puolustuskulut."

AIG perustelee kannettaan tahallisuuden lisäksi Relanderin saamalla hyödyllä. "Relanderin pääasiallisena motiivina rikoksille on ollut se, että hän on halunnut saada tietää, ketkä hänen alaisensa kävivät keskusteluja hänen 'ohitseen' Soneran hallituksen jäsenten kanssa."

AIG on ryhtynyt perimään Relanderilta oikeudenkäyntikuluja takaisin korkoineen kanteella jo vuonna 2008. Relander on kuitenkin toistuvasti kieltäytynyt maksamasta niitä.

Relander on vedonnut muun muassa siihen, että Espoon käräjäoikeus ei ole asiassa toimivaltainen tuomioistuin, sillä hän asuu vakituisesti Sveitsissä ja kanne olisi siksi nostettava sen tuomioistuimessa.

Lisäksi Relander katsoo, että hän ei ole vakuutussopimuksen osapuoli, vaan Sonera on ottanut sen johtajilleen.

Asian käsittely jatkunee käräjäoikeudessa loppuvuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat