Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesko muuttaa hiljentyneestä konttorista

Nykyiseen pääkonttoriin kaavaillaan hotellia ja asuntoja

Talous
 
Laura Mendelin HS
Kun Keskon pääkonttori valmistui Katajanokalle vuonna 1940, vieressä toimi vielä tavarasatama. Nyt rakennus on ollut tyhjillään jo noin puolitoista vuotta muun muassa kosteusvaurioiden ja sisäilman epäpuhtauksien takia.
Kun Keskon pääkonttori valmistui Katajanokalle vuonna 1940, vieressä toimi vielä tavarasatama. Nyt rakennus on ollut tyhjillään jo noin puolitoista vuotta muun muassa kosteusvaurioiden ja sisäilman epäpuhtauksien takia. Kuva: Laura Mendelin HS

Tavaralaivoja ei ole vuosikymmeniin saapunut Helsingin Katajanokan satamaan, ja Keskon pääkonttorin varastotilat ovat olleet tyhjillään.

Niinpä kauppakonsernin jyhkeä, korttelinkokoinen punatiilirakennus Satamakatu kolmessa aiotaan muuttaa asuin- ja hotellikäyttöön, yhtiö kertoi keskiviikkona. Päätoimitalonsa Kesko haluaa siirtää Ruskeasuolle, jossa jo nyt toimii Ruokakesko. Jos suunnitelmat toteutuvat, sinne keskitetään Keskon yhteiset toiminnot.

Poiminta

Liikevoitto kasvoi

 Kauppakonserni Keskon liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi huhti–kesäkuussa 8,7 miljoonaa euroa 76,4 miljoonaan euroon.

 Kannattavuus parantui rauta- ja erikoiskaupassa. Päivittäistavarakaupassa liikevoitto supistui 12 miljoonaa euroa.

 Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan Keskon taloudellinen asema vahvistui toisella vuosineljänneksellä. Tähän vaikutti kesäkuussa toteutunut Keskon, Ilmarisen ja AMF:n yhteinen kiinteistöjärjestely.

 Keskon liikevaihto pieneni vuoden toisella neljänneksellä kuusi prosenttia 2,2 miljardiin euroon. Kesko arvioi, että kuluttajien ostovoiman pienentyminen heikensi kulutuskysyntää Suomessa ja Venäjällä.

"Aikoinaan yksi keskeinen syy siihen, että Keskolla oli pääkonttori Katajanokalla, oli varmasti se, että täällä olivat myös isot keskusvarastot", sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander. Nyt keskusvarasto on Vantaan Hakkilassa.

Helanderin mukaan tärkeämpi syy muuttoon on kuitenkin se, että konsernille halutaan modernimmat ja yhtenäisemmät toimitilat. Satamakadun toimistotilat ovat käyneet vanhanaikaisiksi.

"Kesko on ja tulee olemaan selvästi aikaisempaa yhtenäisempi yhtiö. On tärkeää, että yhteistyötä tehdään entistä saumattomammin yli organisaatiorajojen."

Ruskeasuolle siirtymisen myötä Keskon tilakustannukset myös pienenisivät viidellä miljoonalla eurolla, Helander arvioi.

Kesko omistaa Katajanokan pääkonttorin, eikä se ole tehnyt päätöstä rakennuksen myymisestä.

Vanhan pääkonttorin pinta-ala on 33 000 neliömetriä. Sen muuttaminen asuin- ja hotellikäyttöön vaatisi isoa remonttia. Arkkitehti Toivo Paatelan suunnittelemassa rakennuksessa oli konttori- ja varastotilojen lisäksi myös tehdastiloja, ja siihen kuuluu piippu.

Rakennus on kaupunkikuvallisesti suojeltu.

"Olemme vasta suunnitteluvaiheessa, mutta korjaus tulee olemaan merkittävä. Kohde on hyvin iäkäs", kuvaa Keskon talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund.

Uutta päätoimitaloa Kesko suunnittelee Ruskeasuolle Mannerheimintien ja Hakamäentien risteykseen, niin sanotun Manskun Rastin alueelle. Kesko on solminut hankkeesta ehdollisen yhteistyösopimuksen Skanskan kanssa. Sen lopullinen toteutuminen edellyttää muun muassa kaavoitukseen ja maanluovutukseen liittyviä päätöksiä, jotka valmistellaan kiinteistövirastossa ja kaupunkisuunnitteluvirastossa.

Jos hanke toteutuu, uusi päätoimitalo on määrä ottaa käyttöön vuoteen 2018 mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat