Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehn: Fennovoiman kohtalo ratkeaa lähipäivinä

Olli Rehn keskusteli Moskovassa Fennovoiman ydinvoimalan kohtalosta torstaina

Talous
 
rONI rEKOMAA lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn Fennovoimaa koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 30. kesäkuuta.
Elinkeinoministeri Olli Rehn Fennovoimaa koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 30. kesäkuuta. Kuva: rONI rEKOMAA lehtikuva

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) vieraili torstaina Moskovassa keskustelemassa muun muassa Fennovoiman ydinvoimalan kohtalosta.

Rehnin mukaan keskusteluissa energia-asioista vastaavan varapääministeri Arkadi Dvorkovitšin kanssa käsiteltiin Fortumin, Gazpromin ja Rosatomin neuvotteluja vesivoimayhteistyöstä, joita Fortum on pitänyt Fennovoimaan osallistumisensa edellytyksenä. Rehnin mukaan Venäjä on "hyvin sitoutunut" ydinvoimahankkeeseen.

"Fortumin neuvottelut Gazpromin ja Rosatomin kanssa ovat edelleen käynnissä", Rehn kertoi torstai-iltana tapaamisten jälkeen.

"Miten nämä neuvottelut etenevät, se selviää lähipäivinä."

Rehnin mukaan Fennovoiman ydinvoimalan kohtalo on nimenomaan Fortumin käsissä. Vielä viime syksynä Rehn kommentoi blogikirjoituksessaan, että Suomesta uhkaa tulla "epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo".

Fortumin mahdollinen mukaantulo muuttaa Rehnin mielestä kuitenkin asian toiseksi.

Rehn kertoi Dvorkovitšille, että hän on viemässä ydinvoimalan rakennuslupahakemuksen 6. elokuuta hallituksen käsittelyyn.

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatom omistaa Fennovoimasta kolmanneksen ja Pyhäjoen voimalan rakentaminen on sille tärkeä miljardiprojekti. Suomen viranomaiset vaativat kuitenkin, että ydinvoimayhtiöstä 60 prosenttia on EU:sta tai Euroopan talousalueelta kotoisin olevan omistajan hallussa. Nykyinen kotimainen omistus ei riitä.

Fennovoiman yllätysomistajaksi hankkima kroatialainen yhtiö Migrit Solarna Energija ei Rehnille kelvannut, joten katseet ovat kääntyneet Fortumiin: voisiko sähköyhtiö lähteä sittenkin mukaan Fennovoimaan?

Fortum on asettanut osallistumisensa ehdoksi Luoteis-Venäjän vesivoimavarat: aiesopimuksen mukaan Fortum ja Rosatom ostaisivat venäläisen kaasuyhtiön Gazpromin ulos pietarilaisesta vesivoimayhtiöstä TGK-1:stä. Neuvottelut asiasta ovat venyneet, sillä Gazprom ei ilmeisesti halua luopua sähkömyllyistä aivan ilmaiseksi.

Vastakkain näyttävät siis olevan Rosatom ja Gazprom – Fortumin pääkonttorissa tuskin harmitellaan, vaikka Fennovoiman voimala jäisi haaveeksi.

Viimeksi lusikkansa soppaan on työntänyt Venäjän valtiollinen öljy-yhtiö Rosneft. Uutistoimisto Ria Novosti nimittäin kertoi keskiviikkoiltana Rosneftin hallituksen varapuheenjohtajan Larisa Kalandan kirjeestä energiaministeriölle. Siinä ehdotetaan Gazpromin kaasunvienti- ja kaasuputkimonopolin purkamista ja yhtiön pilkkomista.

Dvorkovitš joutui torstaina hillitsemään Gazpromin pilkkomisvaatimuksia.

"Minun tai valtiojohdon käsitys ei ole muuttunut", Dvorkovitš sanoi uutistoimisto Interfaxille. "Jo aiemmin on tehty päätös, että Gazpromin nykyinen rakenne on säilytettävä. Ottaen huomioon, että samalla on otettava riittävästi askelia Gazpromin sisäisen tehtävänjaon taloudellisen läpinäkyvyyden lisäämiseksi."

Gazprom näyttää siis vaihteeksi joutuneen puolustuskannalle Rosneftin hyökätessä ja Rosatomin häiritessä. Tähän taisteluun Rosneft lähti kuitenkin alakynnessä.

Läntisen lainahanojen sulkeuduttua viime vuonna Rosneft pyysi lainaa Venäjän hyvinvointirahastosta, muttei saanut. Toisin kuin Rosatom, jolle kyllä heltisi 2,4 miljardia euroa Pyhäjoen voimalan rahoittamiseen.

Tämän jälkeen Rosneftin hallituksen puheenjohtaja ja entinen Kremlin harmaa eminenssi Igor Setšin junaili venäläispankeilta lainaohjelman, jota pidettiin pääsyyllisenä ruplan kurssin romahdukseen viime joulukuussa.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat