Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkalaiset tarttuvat oljenkorteen

Moni oikeistolainen kannattaa nyt vasemmistolaista pääministeriä vaihtoehtona korruptiolle

Talous
 
Christian Hartmann Reuters
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras osallistui parlamentin istuntoon Ateenassa viime viikon torstaina.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras osallistui parlamentin istuntoon Ateenassa viime viikon torstaina. Kuva: Christian Hartmann Reuters

Vasemmistopuolue Syrizan ja puoluetta johtavan pääministeri Alexis Tsiprasin valtaisa suosio Kreikassa on saanut EU-poliitikot repimään hiuksiaan. Maanantaina julkaistussa kyselyssä Tsiprasia kannatti 60 prosenttia.

Kreikan politiikka näyttää usein kaoottiselta. Kuinka on mahdollista, että vasemmistolainen ministeri on suosittu, vaikka hän johdattaa maata kohti rankkaa säästöohjelmaa? Ohjelma on vieläpä tiukempi kuin se, jota vastaan kansan enemmistö äänesti heinäkuun alussa.

Äänestys järjestettiin Tsiprasin aloitteesta, ja nyt hän tekee kaikkensa toimiakseen kansan tahdon vastaisesti. Tosin kansan tahtokin on ristiriitainen: eurosta pidetään kiinni kynsin ja hampain, mutta velkojien vaatimuksiin suhtaudutaan nuivasti.

Jotta Syrizan linja ei vain olisi liian selvä, pääministeri vakuuttaa vastustavansa kulukuuria.

Kansa antaa Tsiprasille tukensa, koska vaihtoehdot ovat huvenneet olemattomiin. Keski-ikäinen yrittäjä Aris Mitsopoulos kertoo tukeneensa maltillista oikeistoa aina, mutta viime vaaleissa hän äänesti Syrizaa.

"Ainoa hyvä asia Tsiprasissa on, että hän ei ole osa vanhaa poliittista eliittiä. Hän ei ole korruptoitunut – ainakaan vielä. Pasok ja Uusi demokratia ovat kilpailleet vaaleissa lähinnä sillä, kuka saa ostetuksi eniten kannatusta. He tuhosivat Kreikan."

Sosiaalidemokraattinen Pasok ja keskustaoikeistolainen Uusi demokratia ovat vuorotelleet vallassa vuosikymmeniä. Tsipras on ensimmäinen jotain muuta puoluetta edustava pääministeri sitten 1970-luvun, jos mukaan ei lasketa sitoutumattomia teknokraattiministereitä. Hän on kerännyt kannatuksensa pitkälti omalla karismallaan.

Kreikkalaisesta näkökulmasta Tsipras ei toimi epäloogisesti, vaikka hän samaan aikaan vastustaa ja edistää säästöjä.

"Hän tekee päätökset veitsi kurkulla", sanoo moni Ateenan kaduilla.

Tsipras sortui virhearvioon olettaessaan, että euromaat joustaisivat. Hän joutui valitsemaan eurosta eroamisen ja lisäsäästöjen väliltä. Kreikkalaiset ymmärtävät Tsiprasin dilemman, ja heidän halunsa pysyä eurossa ylittää säästöallergian.

Ilman jonkinlaista sopimusta yli 300 miljardin euron velkakuorman keventämisestä Tsiprasin suosio voi silti olla vaarassa.

Vielä alkukesästä Kreikka neuvotteli yli seitsemän miljardin euron lainaerästä. Ilmoitus kansanäänestyksestä sinetöi kuitenkin sekasorron, laukaisi pääomarajoitukset ja sulki pankkien ovet kolmeksi viikoksi.

Kreikka joutui neuvottelemaan uudesta 86 miljardin euron lainaohjelmasta ja entistä raskaammista ehdoista.

"Tsipras teki kalliin virheen neuvotellessaan euromaiden kanssa liian jyrkästi ja provosoivasti. Hän on kuitenkin myöntänyt virheensä, ja me kreikkalaiset haluamme antaa nuorelle pääministerillemme vielä yhden mahdollisuuden", arvioi toimittaja Deppie Kourellou häivähdys hellyyttä äänessään.

Tsipras, 40, on idealisti, joka nimesi yhden poikansa Ernestoksi vallankumoustaistelija Ernesto "Che" Guevaran mukaan. Nyt Tsiprasin on valittava idealismin ja pragmatismin väliltä.

Muut euromaat vaativat Kreikalta hyvin yksityiskohtaisia uudistuksia, jotka vaihtelevat leipomoiden ja apteekkien sääntelystä maitopurkkien parasta ennen -päiväyksiin.

Kourellou ymmärtää, miksi esimerkiksi Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ei halua taipua Kreikan velkataakan leikkaamiseen.

"Jos olisin Schäuble, tekisin samoin. Vallankäyttäjät haluavat väsyttää heikompiaan, jotta kansa ei kapinoisi heidän yhteiskuntamalliaan vastaan. Ateena käytännössä keksi tämän taktiikan."

Kourellou viittaa historioitsija Thukydideen kirjaamaan Melos-dialogiin (suomennos J. A. Hollo 1964). Siihen törmää jatkuvasti, kun keskustelee korkeasti koulutettujen kreikkalaisten kanssa.

Nelisensataa vuotta ennen ajanlaskun alkua Ateena pakotti Meloksen saaren julmin ottein siirtokunnakseen.

"Miten meille tuottaisi hyötyä vapautemme menettäminen niin kuin teille saavuttamanne herruus?" Meloksen asukkaat utelivat valloitusta edeltäneissä neuvotteluissa.

Juuri tästä tekstistä kumpuavat nykykreikkalaisten suosimat vertaukset Kreikan orjuuttamisesta.

Muinaisten ateenalaisten mielestä oli Meloksen oman edun mukaista, jos vahvempi osapuoli sanelee rauhanehdot. He vaativat saaren asukkaita katsomaan peiliin, taipumaan mahtavan kaupunkivaltion tahtoon ja maksamaan rankasti veroja.

"Siten, että te, joutumatta kärsimään kaikkein pahinta, saisitte tulla alamaisiksemme, ja meille olisi eduksi ettemme teitä tuhoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat