Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vertaili musiikkipalveluita – eroja löytyi vain vähän

Spotifyllä on monia kilpailijoita, mutta kenenkään tuote ei juuri erotu joukosta

Talous
 
Suzanne Plunkett REUTERS
Yhdysvaltalaispoppari Taylor Swift uhkasi vetää tuoreen albuminsa pois Applen suoratoistopalvelusta, jos yhtiö ei suostu maksamaan artisteille korvauksia ilmaisen kokeilun ajalta.
Yhdysvaltalaispoppari Taylor Swift uhkasi vetää tuoreen albuminsa pois Applen suoratoistopalvelusta, jos yhtiö ei suostu maksamaan artisteille korvauksia ilmaisen kokeilun ajalta. Kuva: Suzanne Plunkett REUTERS

Spotify ja muut musiikin suoratoistopalvelut ovat vähitellen kasvattaneet musiikkiin käytettävää rahasummaa.

Musiikin myynti suoratoisto- eli streaming-palvelujen kautta kasvoi Musiikkituottajien mukaan tammi–kesäkuussa 40 prosenttia. Digitaalinen kuuntelu on lisääntynyt niin paljon, että koko äänitemyynnin arvo kasvoi alkuvuonna puoli prosenttia.

Suoratoisto tarkoittaa sitä, että musiikkia kuunnellaan verkon yli. Suomessa yksi yhtiö hallitsee markkinaa.

"Käyttäjämääriltään Spotify on ylivoimainen", kertoo Teoston tutkija Turo Pekari.

Ruotsalainen Spotify on ykkönen myös maailmalla. Spotifyn mukaan sillä on yli 20 miljoonaa maksavaa asiakasta, kun maailman toiseksi suurimmaksi palveluksi arvioitu Deezer kertoo maksavien asiakkaiden määräksi kuusi miljoonaa.

Kun kuluttaja valitsee musiikin suoratoistopalvelua, valinta on sekä hankala että helppo.

Valitseminen on vaikeaa, koska verkon yli kuunneltavaa musiikkia tarjoavat lukuisat palvelut. Toisaalta valinta on sikäli helppo, että siinä ei voi mennä suuresti vikaan: HS:n viiden palvelun vertailussa yksikään ei juuri erottunut ominaisuuksillaan muista.

Rajattomasta musiikin kuuntelusta ilman mainoksia pitää maksaa yleensä kymmenen euroa kuussa, ja suosituimmat palvelut tarjoavat hyvin samantyyppistä runsaan 30 miljoonan kappaleen musiikkikirjastoa.

"Ne ovat hyvin samankaltaisia. Ne erottautuvat käyttöliittymällä, hakuominaisuuksilla ja suosittelupalveluilla", Pekari sanoo.

Palvelujen ykkönen Spotify on saanut tänä vuonna kiinnostavia haastajia.

Muusikko Jay-Z:n johtama Tidal lanseerattiin maaliskuussa. Tidal tarjoaa myös parempaa äänenlaatua: 20 eurolla kuussa saa kuunnella ääntä, jota ei ole pakattu. Pakkaamattomassa musiikissa äänen kaikki informaatio on yhä tallella, kun taas Spotifylla ja muilla osa musiikin digitaalisesta tiedosta häviää.

Kaikkien korvat eivät tosin välttämättä huomaa eroa. Tidalin verkkosivuilla voi kokeilla, erottaako häviöttömän äänen pakatusta.

Rockmuusikko Neil Young ilmeisesti kuulee eron selvästi. Hän ilmoitti viime viikolla poistavansa musiikkinsa palveluista, jotka pakkaavat musiikkia.

Spotifyn kovin kilpailija on Apple Music. Teknologiajätti avasi oman palvelunsa kesäkuun lopulla.

Applella on kilpailijoihinsa verrattuna kotikenttäetu. Spotify pitää käydä erikseen lataamassa älypuhelimeen tai taulutietokoneeseen sovelluskaupasta, mutta Applen musiikkisovellus tulee automaattisesti käyttöjärjestelmän mukana.

Apple tarjoaa asiakkaille peräti kolmen kuukauden ilmaista kokeilua. Yhdysvaltalaispoppari Taylor Swift ehti jo hermostua, koska Apple aikoi jättää artistit ilman korvauksia näiltä kuukausilta, mutta yhtiö taipui lopulta maksamaan.

Artistien saamat tulot verkkopalveluista ovat jatkuvan keskustelun aihe. Brittiläisen Portishead-yhtyeen Geoff Barrow kertoi keväällä, että hänelle jäi verkon 34 miljoonasta soittokerrasta käteen noin 2 400 euroa.

Teoston Pekarin mukaan oikeuksien haltijoille maksettava osuus on kaikissa suoratoistopalveluissa hyvin samankaltainen, noin 70 prosenttia.

Artisti saa tästä potista summan, johon vaikuttaa suuresti levy-yhtiön kanssa tehty sopimus.

"Sopimus, jonka artisti ja levy-yhtiö tekevät, on kahdenvälinen, ja se voi olla periaatteessa mitä tahansa", Pekari sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat