Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurjistuva arki vie kreikkalaisia maalle – siskot pelastavat talouskriisin murjomia eläimiä

Nancy ja Deppie Kourellou huolehtivat talouskriisin vuoksi hylätyistä eläimistä Kreikan maaseudulla. Yksinkertainen maalaiselämä on rankkaa mutta huomattavasti edullisempaa kuin Ateenassa.

Karoliina Liimatainen HS
Sami Kero HS (kuvat)
Tausta

Kreikan köyhtyvät kaupunkilaiset harkitsevat muuttoa

Kreikan maatalousministeriö teki vuonna 2012 kyselyn, jonka mukaan 68 prosenttia Ateenan ja toiseksi suurimman kaupungin Thessalonikin asukkaista harkitsi maallemuuttoa.

Koska kriisi on tänä vuonna jälleen kärjistynyt ja Kreikka valmistautuu uusiin säästötoimiin, maallemuuttohalut saattavat taas kasvaa.

Monien työikäisten kreikkalaisten vanhemmat asuvat maalla, mikä madaltaa muuton kynnystä.

Toisaalta osa kreikkalaisista muuttaa edullisemman elämän perässä maalle juuri välttääkseen yhteisasumista vanhempiensa kaupunkiasunnossa. 18–34-vuotiaista kreikkalaisista jo 64 prosenttia asui viime vuonna vanhempiensa kanssa. Vuonna 2008 luku oli 58 prosenttia.

Suomessa vain noin viidennes nuorista aikuisista elää vanhempiensa luona.

Vaikka osa kreikkalaisista on vetäytynyt kaupungista maaseudulle, kaupunkien väestö on jatkanut kasvuaan. Maaseudulla asui YK:n tilastojen mukaan vuonna 2013 vain 23 prosenttia kansalaisista. Ennen kriisiä vuonna 2007 luku oli 25 prosenttia.

Maaseudun käsite on liukuva, sillä Ateenassakin on peltoa. Euroopan komission mukaan noin 43 prosenttia kreikkalaisista asuu pääasiallisesti maaseudulla, kun EU-maiden keskiarvo on 23 prosenttia.

Hevosyrittäjä Nancy Kourellou, 42, asuu jo kolmatta vuotta asuntovaunussa keskellä Kreikan harvaan asuttua maaseutua Euboian saarella. Alueella ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä, ja merivesi pilasi kaivon.

Nancyn toimittajasisko Deppie Kourellou, 40, asuu kivenheiton päässä Agia Annan pikkukylässä.

Siskokset kyllästyivät pätkätyöläisten niukkaan arkeen Ateenassa, jossa talouskriisi on painostavalla tavalla läsnä jokaisella kauppareissulla ja päivittäisissä keskusteluissa. Vakituiset työpaikat katosivat, osa-aikatyöt hupenivat, ja lopulta Kourellout muuttivat maalle.

Nancyn fysioterapeutin työt Ateenassa olivat kortilla jo viisi vuotta sitten, kun talouskriisi ravisteli Kreikkaa. Nancy kävi kausitöissä Agia Annan liepeillä sijaitsevalla hevosfarmilla ratsastuksenopettajana. Tallin omistaja kohteli hevosiaan kaltoin ja paini rahaongelmissa.

"En pystynyt katsomaan sitä ja jäin töistä pois."

Kolme vuotta sitten Nancy sai entiseltä työkaveriltaan puhelun. Tallin omistaja oli kadonnut, jättänyt vuokransa maksamatta ja hylännyt seitsemäntoista hevosta Euboian rannikon vuoristoiseen luontoon.

"Pakkasin heti tavarani ja muutin hoitamaan sairaita hevosia. Silti yli puolet niistä kuoli."

Nykyään Nancy on ottanut hoiviinsa myös pari muuta hylättyä hevosta ja joukon muita eläimiä.

"Kahdeksan hevosta, yksi kana, kaksi ankkaa, neljä kissaa, kymmenen koiraa, lukemattomia hiiriä – ja yksi poikaystävä", Deppie listaa sisarensa pyörittämän Rancheros-farmin asukkaita.

Nancy murahtaa ärtyneesti, kun Deppie mainitsee Nikosin. Valomiehenä toimiva Nancyn poikaystävä vierailee tallilla epäsäännöllisesti. Työt ovat kortilla myös valaistusalalla, koska yritykset ovat leikanneet mainosbudjettejaan aggressiivisesti.

Nancy Kourellou pelastaa eläimiä Kreikan talouskriisin myllerrykseltä
Nancy Kourellou pelastaa eläimiä Kreikan talouskriisin myllerrykseltä
Kreikkalainen Nancy Kourellou jätti kalliin kaupunkielämän taakseen ja muutti hylätylle hevostallille asuntovaunuun kolme vuotta sitten. Hän halusi pelastaa hevoset, jotka vararikkoon ajautunut omistaja oli jättänyt heitteille. Myös Nancyn sisko Deppie Kourellou muutti viereiseen kylään Ateenan suuria elinkustannuksia karkuun.

Nancy arvioikin, että talouskriisi on osunut hänen läheisiinsä enemmän kuin häneen itseensä.

"Ihmiset ja eläimet ympärilläni kärsivät. Kukaan ei halua pitää huolta lemmikeistään, jos heillä ei ole riittävästi rahaa ruokkia lapsiaan", Nancy selittää.

Lomamatkat ovat luksusta, josta kotitaloudet leikkaavat ensimmäisenä. Kreikan tilastokeskuksen kyselyssä puolet kreikkalaisista arvioi, ettei heillä ole varaa lähteä viikon lomalle edes kerran vuodessa.

Kreikkalaiset turistit ovat peruneet tänä kesänä Agia Annan majoitusvarauksista 80 prosenttia. Lomakausi ajoittuu heinä- ja elokuulle, joten pankkien sulkeminen kolmeksi viikoksi kesäkuun lopussa osui pahimpaan mahdolliseen saumaan.

"Kesä on todella huono. En tiedä, mistä saan riittävästi rahaa pärjätäkseni eläinteni kanssa talven yli. Viime talvena täällä satoi lunta", Nancy kertoo.

Sami Kero HS
Evangelia Adamidis on onnentyttö päästessään ratsastuslomalle Agia Annaan. Suuri osa kreikkalaisista on peruuttanut matkansa ja jäänyt kesäksi helteisiin kaupunkeihin.
Evangelia Adamidis on onnentyttö päästessään ratsastuslomalle Agia Annaan. Suuri osa kreikkalaisista on peruuttanut matkansa ja jäänyt kesäksi helteisiin kaupunkeihin.

Nancylle pääsyy muuttoon oli eläinten auttaminen, mutta Deppie halusi jättää talouskriisin taakseen.

"Makasin vain sohvalla kuin joku vihannes ja tuijotin tv:tä. Kun Sopranosin, Mad Menin ja Game of Thronesin jaksot loppuivat, ajattelin, että kai minun pitää tehdä elämälläni jotain", Deppie kertoo.

Hän muutti Agia Annaan pieneen taloon, jonka hän sai kokonaan käyttöönsä 150 euron kuukausivuokralla.

"Meri on 30 metrin päässä kynnyksestä. Ateenassa maksoin kaksinkertaista vuokraa pikkuruisesta kerrostaloasunnosta. Siellä kaikki maksaa kaksi kertaa niin paljon kuin maalla."

Deppie työskentelee freelancetoimittajana. Suuri osa hänen tekemistään haastatteluista onnistuu internetissä, mutta joskus Deppie palaa pääkaupunkiin ja yöpyy vanhemmillaan.

"Nykyisillä ansioillani joutuisin elämään Ateenassa vanhempieni luona vakituisesti, mikä olisi nöyryyttävää. Maaseudulla voin jatkaa itsenäistä elämää."

Vuoden 2012 jälkeen Deppien kuukausiansiot ovat puolittuneet noin 800–1 000 euroon.

"Isä ja äiti ovat jo vanhoja, ja haluaisin tarjota heille jotakin – edes laatikollisen makeisia. Monesti minulla ei vain ole ylimääräistä rahaa, ja se tuntuu kurjalta. Kyse on ihmisarvosta."

Deppie viljelee talonsa pihalla vihanneksia ja hedelmiä. Se pienentää kauppalaskua.

"Tänään söin kolme kurkkua suoraan omalta kasvimaalta!"

Myös Nancy viljelee ruokaa asuntovaununsa viereisellä niityllä, mutta yksi hevosista ahmaisi edellisen tomaatti- ja yrttisadon.

Kun Deppie pudottaa sisarensa riisikattilan maahan oksanhaarasta, neljä koiranpentua hyökkää ahnaasti ruoan kimppuun. Siskokset löysivät pentujen äidin metsästä haavoittuneena ja raskaana.

"Mustan pennun nimi on Giannis. Hänet on nimetty entisen valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin mukaan, minkä vuoksi kukaan ei kai halua adoptoida pentua. Se on sääli, sillä meidän Giannis ei hienostele yhdellä n:llä!" Deppie selittää.

Sami Kero HS
Nancy Kourellou levittää aurinkorasvaa ratsastamaan tulleen Georgoksen kasvoille. Poika osaa politiikan perusteet: "Merkel on pomo."
Nancy Kourellou levittää aurinkorasvaa ratsastamaan tulleen Georgoksen kasvoille. Poika osaa politiikan perusteet: "Merkel on pomo."

Deppietä ärsyttää, kuinka Kreikkaa pidetään harvinaisen synkeänä korruption pesänä.

"Korruptio on suurin syy Kreikan nykyiseen kriisin, mutta ei se tarkoita, että petos olisi dna:ssamme. Ajattele vaikka Siemensiä tai Ericssonia. Ja entäs ne saksalaiset sukellusveneet? Korruptiota on kaikkialla Euroopassa."

Saksalaisyhtiö ThyssenKrupp kauppasi Kreikkaan viisitoista vuotta sitten neljä sukellusvenettä, jotka eivät ole vieläkään valmistuneet. Kreikka vaatii yhtiöltä miljardikorvauksia.

Siemens ja Ericsson taas ovat sotkeutuneet kreikkalaisten viranomaisten lahjontaan.

Skandaalit eivät anna Kreikastakaan erityisen mairittelevaa kuvaa. Deppie myöntää, että harmaa talous on suuri ongelma. Harvasta paikasta saa kuitin pyytämättä.

"Aiemmin ajattelin, että vaatimalla kuittia käyttäydyn kuin Gestapo [natsi-Saksan salainen poliisi]. Nyt ymmärrän, että kuitin pyytäminen on kansalaisvelvollisuus. Läpinäkyvyys tukee Kreikan taloutta. Uskon, että muutkin kreikkalaiset ovat älynneet tämän."

Karoliina Liimatainen HS, teksti
Sami Kero HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat