Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ostin kun sain niin kalliilla

Talous
 
Marko Erola

Varttuneempi väki muistaa hyvin Tankki täyteen -televisiosarjassa seikkailleen Sulo Vilénin, joka Emilia-vaimonsa harmiksi osti milloin mitäkin ihan vain, koska "sai niin halvalla".

Yritysjohtajilla näyttää olevan päinvastainen periaate kuin huoltamoyrittäjä Vilénillä. He innostuvat kaupoille vasta, kun hinta on tarpeeksi kova.

Yrityskaupat lisääntyvät sitä mukaan, kun osakekurssit nousevat. Kaupanteko on viime vuosina kiihtynyt niin, että tänä vuonna tehdään mitä ilmeisimmin uusi maailmanennätys niin yrityskauppojen määrällä kuin niissä käytetyllä rahalla mitaten.

Finanssikriisin jälkeen yrityksillä meni muutama vuosi velkojen vähentämisessä ja taseen tukevoittamisessa ennen kuin rahaa oli taas osinkoihin, yrityskauppoihin ja investointeihin.

Sittemmin osinkoja on jaettu niin avokätisesti, että niiden saajatkin ovat alkaneet ihmetellä, eivätkö yritysjohtajat löydä mitään mielekästä investoitavaa.

Tehtaan rakentaminen, tuotantolinjan uudistus ja tuotekehitys ovat sijoituksia, joiden hyödyt tulevat vasta vuosien päästä. Nopeammin ja näyttävämmin yrityksen arvoa voi yrittää kasvattaa yritysostolla.

Yritysosto on houkutteleva vaihtoehto nykypäivän yritysjohtajille jo siksi, että heitä kirittämässä on enimmäkseen pikavoittoja kyttääviä sijoittajia.

Yritysjohtajat tuntevat kyllä tutkimukset, joiden mukaan parhaat kaupat tehdään laskukaudella.

He tietävät, että nousukaudella tulee helposti ostaneeksi hintaan, joka vähän myöhemmin ei tunnu enää lainkaan halvalta.

Silti he ostavat mieluummin kalliilla kuin halvalla. Miksi?

Yksi syy lienee se, että johtajakin on ihminen. Kun omalla firmalla menee hyvin ja sen osakekurssi on kaksinkertaistunut, johtajan itseluottamus on rautaa ja maailma täynnä kultaa.

Toinen yhtä triviaali syy on se, että silloin ostetaan, kun on rahaa. Pääosalla yrityksistä menee hyvin ja huonosti yhtä aikaa. Ei voi mitään, että nousuvesi nostaa kaikkia veneitä.

Näin osavuosikatsaussesongin aikaan on taas tilaisuus tutkiskella, mitä pörssiyhtiöt ovat tienanneet ja mitä ne aikovat rahoillaan tehdä.

Ylihintaisille yrityskaupoille ryntäämisen sijaan nyt voisi olla hyvä aika keskittyä omaan tekemiseen, tuotekehitykseen ja investointeihin, joilla pedataan tulevaa menestystä.

Marko Erola
Kirjoittaja on kirjailija ja
vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat