Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet yrittäjät siirtyneet Kreikasta Bulgariaan

Viiden vuoden aikana 11 000 pientä ja keskikokoista yritystä on lähtenyt ylivelkaantuneesta kriisivaltiosta

Talous
 
AFP–HS
Dimitar Dilkoff AFP
Kreikkalainen Panagiotis Douvos keskusteli asiakkaan kanssa ruokakaupassaan Bulgariassa.
Kreikkalainen Panagiotis Douvos keskusteli asiakkaan kanssa ruokakaupassaan Bulgariassa. Kuva: Dimitar Dilkoff AFP

Kreikan yli viisi vuotta kestänyt talouskriisi on pakottanut suuren määrän yrityksiä ja ihmisiä ulkomaille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan erityisesti naapurimaa Bulgaria on valikoitunut monen kreikkalaisen yrittäjän kohteeksi.

AFP:n mukaan 2000-luvulla noin 120 suurta kreikkalaista yritystä siirtyi Bulgariaan. Yritykset toimivat esimerkiksi vähittäismyynnissä, konepajateollisuudessa ja rakennusteollisuudessa.

Viiden viime vuoden aikana ainakin 11 000 pientä ja keskikokoista yritystä on siirtynyt Kreikasta Bulgariaan.

Bulgarialaisen tutkimusyhtiön mukaan 50 000–60 000 kreikkalaista on avannut viiden viime vuoden kuluessa Bulgariaan pankkitilin. Kreikkalaiset yritykset ovat investoineet maahan noin viisi miljardia euroa.

Bulgaria, joka ei kuulu euroon, on Euroopan unionin köyhin maa. Kärsittyään omista velkakriiseistään 1990-luvulla, se on saanut ankaralla niukkuuspolitiikalla taloutensa vakautettua.

Bulgarian velkasuhde on Euroopan unionin pienimpiä, alle 30 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kreikan velkasuhde on Euroopan unionin suurin, lähes 170 prosenttia.

Bulgariassa yrittäjiä houkuttelevat monet asiat, joista yksi tärkeimmistä on kevyt verotus. Erityisesti Balkanin ja Venäjän kanssa kauppaa käyville sijainti on otollinen.

"Meillä on täällä vakaata: luotettava verotus, hyvä lainsäädäntö ja positiivinen ympäristö", sanoo hygieniatuotteita valmistavan Septonan johtaja Giannis Politis. Yritys avasi tehtaan Bulgariassa kymmenen vuotta sitten.

Kostas Mikhail sanoo AFP:lle siirtäneensä viime vuonna leipomonsa Ateenasta Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan. Suunnitelmissa on jo liiketoiminnan laajentaminen.

"En usko että Kreikan tilanne vaikuttaa tähän", hän sanoo.

Panagiotis Douvos päätti lähteä jo vuonna 2011. Ruokakauppaa pyörittävä Douvos kertoo Bulgarian antaneen hänelle mahdollisuuden selviytyä.

"On mahdotonta yrittää harjoittaa liiketoimintaa Kreikassa. Yritykset katoavat yhden, kahden, kolmen kuukauden sisällä korkeiden verojen ja pankkilainojen korkojen takia."

Douvos on huolissaan Kreikan talousongelmista, koska ne ulottuvat häneen saakka. Kreikan pankit ehtivät olla kiinni viikkoja, ennen niiden aukeamista viime maanantaina. Pääomien liikkeiden rajoitukset ovat yhä voimassa: käteisnostot ovat rajoitettuja ja rajat ylittävät tilisiirrot ovat kiellettyjä.

"Kaikki tavarantoimittajani ovat kreikkalaisia, ja pelkään että ne eivät kykene tuottamaan ja toimittamaan tavaroita kauppaani varten. Pääomakontrollien takia he eivät kykene maksamaan kuljetuksista ja polttoaineesta käteisellä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat