Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälinen taidekauppa kukoistaa

Kansainväliset taidemarkkinat ovat kasvaneet voimakkaasti parin viime vuosikymmenen aikana. Suomessa talouden taantuma kuitenkin heijastuu sijoituksiin.

Talous
 
Darren Ornitz Reuters
Mies katseli Pablo Picasson teosta Les femmes d'Alger Christie'sin huutokaupassa toukokuussa.
Mies katseli Pablo Picasson teosta Les femmes d'Alger Christie'sin huutokaupassa toukokuussa. Kuva: Darren Ornitz Reuters

Kansainväliset taidemarkkinat ovat pysyneet viime vuodet vahvoina, mutta Suomen taidekauppaan taloudellinen tilanne heijastuu, asiantuntijat arvioivat.

"Ihmiset pohtivat pidempään, kannattaako taidetta hankkia vai ei, mutta alle 1 500 euron työt ovat vaihtaneet kyllä hyvin omistajaa", sanoo suomalainen taideasiantuntija ja taidemarkkinoiden tutkija Pauliina Laitinen-Littorin.

Kalleimpien teosten julkinen myynti on hidastunut huomattavasti. Laitinen-Littorin ennustaa, että Suomessa keskitasoisen, vanhan taiteen hinnat saattavat tulla pian alas. Suomen taidemarkkinat seuraavat Laitinen-Littorinin mukaan seitsemän vuoden syklejä. Nyt on meneillään jo seitsemäs "laiha vuosi".

"Ruotsissa on ollut pidempään se tilanne, että vanhan, konservatiivisen taiteen hinnat ovat pudonneet hyvin alas. Saman voisi ennakoida tapahtuvan Suomessa."

Kun taloudellinen tilanne on huono, keräilijät kilpailevat yksittäisistä teoksista.

"Tietyt värit ja tietyt aiheet kiinnostavat keräilijöitä, ja näiden teosten hinnat nousevat."

Kansainvälinen taidekauppa on kuitenkin pysynyt vahvana.

Viime aikoina maailmalta on kuulunut hurjia myyntisummia: Christie's-huutokaupassa New Yorkissa myytiin toukokuussa espanjalaisen taiteilijan Pablo Picasson öljyvärimaalaus Les femmes d'Alger (Version 'O') ennätyshintaan.

Taulu vaihtoi omistajaa 179,4 miljoonalla dollarilla eli 160,7 miljoonalla eurolla. Aiempi taideteoksen myyntiennätys kuului Francis Baconin kolmiosaiselle maalaukselle Three Studies of Lucian Freud, joka myytiin 142,4 miljoonalla dollarilla New Yorkissa vuonna 2013.

Taulun myi ennätyshintaan New Yorkissa suomalaissyntyinen meklari, Jussi Pylkkänen.

Pylkkänen on Christie's-huutokauppakamarin johtaja ja arvostettu kansainvälinen meklari.

Pylkkänen kertoo HS:lle, että taidemarkkinat ovat nyt siirtyneet uuteen aikakauteen.

"Keräilijät maailman jokaisesta kolkasta kilpailevat nyt maailman parhaasta taiteesta. Se luo tilanteen, jossa myyntihinnat ovat ennätyksellisen suuria. Emme ole nähneet mitään vastaavaa aikaisemmin", hän arvioi.

Christie's panostaa erityisesti siihen, että huutokaupoista luodaan poikkeuksellisen kiinnostavia.

"Yli 70 prosenttia töistä, jotka myytiin toukokuussa, oli esitelty hyvin merkittävissä näyttelyissä ja teokset käsittivät skaalaltaan yli 100 vuotta modernismin historiaa, alkaen Monet'n Le Parlement -teoksesta vuodelta 1901 päättyen Urs Fischeriin. Tämä inspiroi taideyleisöä valtavasti", Pylkkänen kertoo.

Hän näkee läheltä, kuinka taidemarkkinan myynnit vuosi vuodelta kasvavat. Christie's on juuri julkaissut korkeimman puolen vuoden myynnin taidemarkkinoiden historiassa: 4,1 miljardia euroa.

"Luvut kertovat vahvasta markkinasta. Me keskitymme siihen, että pystymme houkuttelemaan keräilijöitä kaikilta tasoilta ja kaikilta alueilta. Nyt investoimme erityisesti verkossa toimiviin myyntialustoihin. Vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla uusia ostajia on ollut 24 prosenttia", Pylkkänen kertoo.

Pylkkänen ei usko siihen, että kukaan näkisi taidetta puhtaasti sijoituskohteena.

"On hyvin harvinaista, että ihmiset ostaisivat taidetta vain sijoitusmielessä. Taide houkuttelee taiteen rakastajia. Mutta taide ja antiikki on pitkään nähty vakaina sijoituksina. Taiteen voi nähdä pitkäaikaisena sijoituksena, mutta se antaa myös iloa jokapäiväiseen elämään."

Pylkkänen on asunut lähes koko ikänsä Lontoossa. Hän opiskeli Oxfordin yliopistossa englanninkielistä kirjallisuutta ja pääsi valmistuttuaan huutokauppakamari Christie'sin järjestämälle arvotaiteen kurssille.

Pylkkänen itse rakastui taiteeseen kulttuuriperheen kautta.

"Isäni kirjoitti säännöllisesti kolumneja Aamulehden kulttuurisivuille ja isoisäni, professori Olavi Veistäjä, oli suuri kulttuurihahmo Tampereella", hän kertoo.

Laitinen-Littorinin mukaan kansainvälisillä taidemarkkinoilla on havaittavissa muutoksia.

"Maailman kalleimman taiteen kohdalla kansainvälisillä markkinoilla on tapahtumassa muutos. Keräilijät haluavat yhä useammin modernimpaa 1900–1965 välisen ajan kansainvälistä taidetta. Toki ranskalaiset impressionistit ja jälki-impressionistit ovat haluttuja ja arvostettuja."

Taloussuhdanteet usein vaikuttavat siihen, että keräilijöiden taidemaku muuttuu, Laitinen-Littorin sanoo. Hän arvioi, että talousvaikeudet saattavat tuoda markkinoille myös yllättäviä teoksia.

"Yksityisillä taidemarkkinoilla näkee lähes saman tien, jos eri maiden suursijoittajille tulee rahavaikeuksia. Silloin he myyvät ensimmäiseksi aina pois arvoteoksiaan. Tämä nähtiin jo vuonna 2010 Kreikassa, jolloin laivanvarustajamagnaatit alkoivat myydä yksityisesti töitään."

Laitinen-Littorin uskoo silti, että taide on sijoituskohteena kannattava.

"Täytyy vain tiedostaa, mitä hankkii ja mihin hintaan. Pitkän linjan ammattilaisilla ja keräilijöillä on valtavasti tietoa ja kokemusta. He tietävät, miten markkinat toimivat. Mitä enemmän tietoa on, sitä varmemmin pystyy tekemään täydellisiä taidesijoituksia."

Keskimääräisesti keräilijät Suomessa ovat itse hyvin harjaantuneita, eivätkä turvaudu niin usein esimerkiksi galleristien apuun, Laitinen-Littorin arvioi.

"Ne, joilla on kiinnostusta, hankkivat teokset itse. Isommilla keräilijöillä taas on galleristit, jotka tietävät heti, mitä keräilijä hakee ja millä pääomalla. Eli siinä tapauksessa galleristi saattaa ehdottaa."

Suomessa on pitkään piiloteltu omia hankintoja, Laitinen-Littorin ajattelee. Mutta nyt se on muuttumassa.

"Suomessa selvä trendi taidemarkkinoilla on se, että ihmiset uskaltavat kertoa enemmän omista hankinnoistaan. Suomessa ollaan pitkään oltu hiljaa, piilottelukulttuuri on vihdoin murtumassa. Tämän kautta kiinnostus kasvaa enemmän ja ihmiset voivat tehdä hyviä taidesijoituksia."

Millaiseen taiteeseen suomalaiset sitten mielellään sijoittavat?

"Klassisesta taiteesta Helene Schjerfbeck on ehdottomasti kallein Suomessa. Suomessa on myös monia muita lahjakkaita naistaitelijoita. Mutta taidemaku Suomessa muuttuu enemmän länsimaalaiseksi. Myös suomalaiset suosivat pikkuhiljaa abstraktimpaa taidetta."

Laitinen-Littorin ei halua kertoa, mikä hänen kaikkien aikojen paras taidesijoituksensa on. Mutta jotain hän kuitenkin paljastaa.

"Sain siitä noin 300 prosentin voiton. Ajoitus ja hinta olivat kohdallaan. Mutta en kyllä halua myydä teoksiani. Rakastan niitä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat