Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakari Tammisen bonukset kasvoivat eniten vuonna 2014

Rautaruukin entisen toimitusjohtajan bonus oli 474 000 euroa

Talous
 
Rautaruukin Sakari Tamminen
Rautaruukin Sakari Tamminen

Eniten tulospalkkiotaan nostaneiden ykkössijalla on pienoinen yllätysnimi. Teräsyhtiö Rautaruukin toimitusjohtaja ja nykyinen eläkeläinen Sakari Tamminen, 61, sai viime vuonna 478 prosentin korotuksen rahabonuksiinsa. Muut eniten bonustaan nostaneet on esitelty tämän sivun taulukossa.

Yhtiö maksoi Tammiselle viime vuonna 474 000 euron kannustimen. Kyseessä on myös Tammisen koko toimitusjohtajauran suurin kannustin, sillä toiseksi suurin bonus 170 000 euroa on vuodelta 2006.

Suuri bonus nosti samalla Tammisen koko vuoden palkkojen ja bonusten määrää 34 prosenttia noin yhteen miljoonaan euroon vuonna 2014.

Tammisen mukaan tilinpäätöksessä kerrottu palkan ja bonusten jako on väärä. Kokonaispalkka bonuksineen on sen sijaan raportoidun mukainen.

"En ole voinut saada tuollaisia bonuksia systeemin mukaan. Palkka on ollut noin 650 000 euroa kuten edellisenä vuonna ja erotus noin puolet siitä bonuksena maksimissaan", Tamminen sanoo.

SSAB:n viestintäosasto vahvisti, että tilinpäätöksen tiedot palkitsemisesta pitävät paikkansa.

Tamminen työskenteli Rautaruukin toimitusjohtajana syyskuun alkuun 2014 asti ja sen jälkeen teräsyhtiö SSAB:n erikoistehtävissä vuoden loppuun.

Tammisen bonus on sikäli yllätys, että Rautaruukin ostanut SSAB ei ole julkistanut sitä missään. Tammisen vuoden 2014 palkat ja bonukset löytyvät kaupparekisteristä Rautaruukin tilinpäätöksen liitteestä.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on korostanut viimeksi vuonna 2012 mahdollisimman laajaa avoimuutta palkitsemisessa ja palkitsemispäätösten aktiivista julkistamista. Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium omisti Rautaruukista 39,7 prosenttia ja omistaa nykyisestä SSAB:sta 17,1 prosenttia.

Tilinpäätöksen liitteen mukaan Tamminen sai viime vuonna palkkaa ja palkkioita yhteensä 1,2 miljoonaa euroa. Siitä peruspalkka luontoisetuineen oli 527 000 euroa, bonus 474 000 euroa ja maksut Tammisen vapaaehtoiseen eläkejärjestelyyn 196 000 euroa.

Eläkemaksut liittyvät vapaaehtoiseen ja etuusperusteiseen eläkejärjestelyyn, joka takaa Tammiselle 60 prosentin eläkkeen hänen viimeisten kolmen vuoden palkkojen keskiarvosta. Sakari Tamminen saa eläkettä noin 500 000 euroa vuodessa.

Pörssiyhtiöt ovat jatkaneet vuonna 2014 etuusperusteisten eläkesopimusten muuttamista maksuperusteisiksi tai jopa luopuneet lisäeläkkeistä kokonaan.

Toimitusjohtajiksi vuonna 2014 nimitetyillä Kemiran Jari Rosendalilla sekä Koneen Henrik Ehrnroothilla ei ole lainkaan lisäeläkettä.

Normaalin työeläkkeen turvin joutuu tulemaan toimeen myös Keskon uusi toimitusjohtaja Mikko Helander. Helander sai aloituspalkkiona 680 000 euron arvoisen osake-edun. Keskon mukaan se on osa sovittua "kokonaiskompensaatiota", joka kattaa hänen Keskoa edeltäneen palvelussuhteensa eli Metsä Boardin toimitusjohtajan palkkioita.

Kyse on ilmeisesti siitä, Kesko korvaa Helanderin menettämiä kannustimia Metsä Boardiasta.

Samoin pörssiyhtiöt ovat nostaneet toimitusjohtajiensa eläkeikää. Esimerkiksi Storan Enson uuden toimitusjohtajan eläkeikä on muuttunut 60 vuodesta 65 vuoteen.

Keskon Mikko Helander
Keskon Mikko Helander
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat