Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisyhtiö sijoitti 50 miljoonaa afrikkalaisiin kiinteistöihin: "Rakennuslupia saa sujuvammin kuin Suomessa"

Sijoitusyhtiö Taaleritehdas investoi uusiin rakennuksiin Keniassa, Ruandassa ja Mosambikissa

Talous
 
Tornitaloja ja nostokurkia - tältä näyttää Kenian Nairobi nyt
Tornitaloja ja nostokurkia - tältä näyttää Kenian Nairobi nyt
Kenian pääkaupunki Nairobi on kehittynyt kansainväliseksi talouskeskukseksi. Kaupungin uusiin kiinteistöihin ovat investoineet myös suomalaiset sijoittajat. Kenialaisen Cytonn Investmentsin toimitusjohtaja Edwin Dande kertoo, miten Nairobi nyt muuttuu. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Sami Sillanpää HS.
Sarjassa kerrotaan suomalaisista yrittäjistä, jotka ovat lähteneet Afrikan kasvumarkkinoille. Osa 2/4.

 

Siinä missä oli ennen mutainen raitti, on nyt monikaistainen asfalttitie. Entisellä joutomaalla seisoo pilvenpiirtäjiä. Puistoja on siistitty ja katukiveykset suoristettu.

Ne kaikki ovat muutoksia, joilla Kenian pääkaupungin Nairobin keskustaa on viime vuosina ehostettu. Vehreä neljän miljoonan asukkaan metropoli on Afrikan – ja maailman – kovimpia kasvukeskuksia juuri nyt.

Nostokurkia nousee joka suunnassa. Nairobin uusiin rakennuksiin käytetään myös suomalaista pääomaa – mutta ei kehitysyhteistyövaroista.

Puolitoista vuotta sitten sijoitusyhtiö Taaleritehdas perusti rahaston, joka alkoi investoida kiinteistöihin Itä-Afrikassa. Pääomaa hankittiin suomalaisilta sijoittajilta 50 miljoonaa dollaria.

"Se viisikymppiä on nyt käytetty", sanoo Taaleritehtaan kiinteistösijoituksista Afrikassa vastaava Antti-Jussi Ahveninen.

Sijoituksilla rakennetaan Nairobissa kahta uutta kiinteistöä. Mosambikin pääkaupungissa Maputossa Taaleritehdas on sijoittanut moderniin pilvenpiirtäjään. Ruandan pääkaupungissa sen rahoilla rakennetaan keskustaan toimistotornia.

Ajatus on, että sijoitukset tulevat takaisin vuokra- tai myyntituloista.

Sami Sillanpää HS
Kenialaisen Cytonn Investments -yhtiön toimitusjohtaja Edwin Dande sijoittaa Kenian kiinteistöihin yhteistyössä Taaleritehtaan kanssa.
Kenialaisen Cytonn Investments -yhtiön toimitusjohtaja Edwin Dande sijoittaa Kenian kiinteistöihin yhteistyössä Taaleritehtaan kanssa.

Itä-Afrikka on maanosan nopeimmin muuttuva alue.

Keniassa kiinteistöbuumia aiheuttaa talouden rakennemuutos: kaupungistuminen, keskiluokan kasvu ja alkanut teollistuminen.

"Kiinteistösektorilla on pääoman puute. Se estää kasvua."

Ahveninen on työskennellyt Nairobissa kymmenen vuotta. Pari viime vuotta hän on asunut kaupungissa kokoaikaisesti.

Hänen mukaansa uudet kiinteistöt ruokkivat myönteistä kierrettä. Kun yritykset saavat toimitiloja, ne kasvavat ja työllistävät, mikä puolestaan kasvattaa taloutta.

Kenian muutos houkuttelee ulkomaisia sijoittajia, mutta useimmat keskittyvät arvopapereihin.

Kiinteistösijoittaminen vaatii läsnäoloa ja jalkatyötä. Taaleritehdas on Keniassa yksi harvoista länsimaisista kiinteistösijoittajista, jolla on toimisto paikan päällä.

Oikeaa tietoa saa vain verkostoitumalla jatkuvasti, Ahveninen sanoo. Hän istuu viiden afrikkalaisen yhtiön hallituksissa – muun muassa ruandalaisen, mosambikilaisen ja mauritiuslaisen.

Viiden viime vuoden aikana Kenian kiinteistösektorin tuotot ovat olleet 24 prosenttia vuodessa, sanoo Cytonn Investments -yhtiön toimitusjohtaja Edwin Dande.

Hänen yhtiönsä toimii Taaleritehtaan paikallisena kumppanina. Dande teki aiemmin uraa New Yorkissa Wall Streetillä mutta palasi kotimaahansa.

Danden maailmankarttaan on merkitty sinisellä länsimaat, joissa on paljon pääomaa. Punaisella värjätyissä Afrikan maissa on kova talouskasvu.

"Meidän työmme on etsiä investointeja tuolta siniseltä ja tuoda ne tänne punaiselle."

Danden mukaan yksityisen rahan rakentaminen korvaa Keniassa hallituksen puutteita. Valtion rahoilla ei ole pystytty vastaamaan asuntopulaan.

"Me keskitymme pyramidin alaosaan, isoon massaan. Vain hyvin pienellä osalla on varaa luksuskiinteistöihin."

Sami Sillanpää HS
Kenian pääkaupunki Nairobi on ruuhkainen ja kuhiseva metropoli. Kaupunki uudistuu kovaa vauhtia talouskasvun myötä.
Kenian pääkaupunki Nairobi on ruuhkainen ja kuhiseva metropoli. Kaupunki uudistuu kovaa vauhtia talouskasvun myötä.

Kehityksessä on myös riskejä. Kenian sekava demokratia ei viime vuosina aina ole edesauttanut taloutta.

Korruptio on iso ongelma Kenian liike-elämässäkin. Ahvenisen mukaan Taaleritehdas kieltäytyy täysin lahjonnasta.

"Se tarkoittaa, että iso osa sopimuksista menee ohi. Mutta kyllä niitä täällä riittää."

Myönteisiäkin yllätyksiä on, esimerkiksi Ruandassa, joka muistetaan vuoden 1994 kansanmurhasta. Autoritäärisesti johdettu Ruanda on vakaa, vähävelkainen ja kasvava talous.

"Ruanda on Itä-Afrikan sijoittajaystävällisin maa. Prosessit ovat selkeitä ja läpinäkyviä", Ahveninen sanoo.

Hän kehuu etenkin elektronista maarekisteriä, joka on kehitetty Singaporen mallin pohjalta. "Ja rakennuslupia Ruandassa saa paljon sujuvammin kuin Suomessa."

Sami Sillanpää HS
Nairobi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat