Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Ahtisaari muistelee vuorineuvosta: "Ehrnroothin työstä laman keskellä voi oppia"

Casimir Ehrnroothin (1931–2015) hautajaiset ovat ensi perjantaina. Suomalaiseen elinkeinoelämään suuresti vaikuttaneella Ehrnroothilla oli päätöksenteossa sekä näkemystä että rohkeutta, kirjoittaa presidentti Martti Ahtisaari.

Talous
 
Martti Ahtisaari
Heikki Sarviaho lehtikuva
Talousvaikuttaja Casimir Ehrnrooth katsoo, kun tasavallan presidentti Martti Ahtisaari käynnistää Nokian uuden tuotantolinjan Oulussa syksyllä 1995.
Talousvaikuttaja Casimir Ehrnrooth katsoo, kun tasavallan presidentti Martti Ahtisaari käynnistää Nokian uuden tuotantolinjan Oulussa syksyllä 1995. Kuva: Heikki Sarviaho lehtikuva

Suuret muutokset ovat ravistelleet Suomea viimeksi kuluneiden parin vuosikymmenen aikana. Millään muulla maamme talouden alalla ne eivät kuitenkaan ole tuntuneet yhtä voimakkaina kuin metsäteollisuudessa. Se on yritystoimintaa, joka ulottuu metsistä kauas maailmalle ja vaikuttaa lukemattomien suomalaisten elämän ehtoihin. Siksi se on myös toimiala, jonka muutokset ovat muokanneet koko suomalaista yhteiskuntaa.

Sellaisten muutosten aikana tarvitaan johtajia, jotka tunnistavat varhain alkavan kehityksen suunnan, tekevät siitä oikeat johtopäätökset, ja joilla on voimaa toteuttaa tarvittavat uudistukset. Kaikki tämä edellyttää myös yhteiskunnan rakenteiden syvällistä ymmärtämistä.

Heinäkuun alussa kuollut Casimir Ehrnrooth oli juuri edellä kuvatun kaltainen elinkeinoelämän keskeinen vaikuttaja. Hän oivalsi hyvissä ajoin sen, että suomalaisen metsäteollisuuden oli uudistuttava ja sen tuli yhdistää voimansa, jotta alan kansainvälinen kilpailukyky turvattaisiin. Se merkitsi perinteisten raja-aitojen kaatamista. Ei vain teollisuusryhmien väliltä, vaan myös toimialojen kesken.

On selvää, että näin radikaalit muutokset herättivät myös vastarintaa. Siksi päätöksenteossa tarvittiin sekä näkemystä että rohkeutta. Casimir Ehrnroothilla oli molempia.

Suomi koki 1990-luvun alussa ankarimman laman vuosikymmeniin, ja mullistukset vaikuttivat koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Samoihin aikoihin Suomessa valmistauduttiin Euroopan integraation seuraavaan vaiheeseen, Euroopan unionin jäsenyyteen.

Ehrnrooth toimi näihin aikoihin Teollisuuden keskusliiton puheenjohtajana. Suomessa vallitsi ankara oppiriita sen suhteen, olisiko mahdollista korjata vakavaa taloustilannetta kotoisin toimin – sisäisellä devalvaatiolla – vai olisiko turvauduttava, jälleen kerran, devalvaatioon maksutaseen tasapainottamiseksi.

Ehrnrooth näki, että sopua riittävistä toimista ei syntyisi. Hän vaati markan arvon olennaista alentamista. Kun näkemys ei saanut kannatusta, hän erosi puheenjohtajapaikaltaan Teollisuuden keskusliitossa. Pian sen jälkeen markka devalvoitiin. Ehrnrooth oli arvioinut tilanteen vaatimukset oikein.

Monitoimialayhtiö Nokian saavuttaessa kehitysvaiheen, jossa keskittyminen oli sen menestyksen kannalta elinehto, toimi Ehrnrooth yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Hän tuki voimakkaasti toimitusjohtaja Jorma Ollilan näkemystä, jonka mukaan oli keskityttävä matkapuhelimiin. Näin myös tapahtui ja tulokset tunnemme.

Ankara talouselämän rakennemuutos sai Suomessa aikaan ennennäkemättömän työttömyyden.

Toimiessani tasavallan presidenttinä kääntyivät metsäteollisuusmies Matti Pekkanen, Casimir Ehrnrooth ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen puoleeni. Keskustelimme siitä, mitä oli tehtävissä joukkotyöttömyyden vähentämiseksi. Kävi ilmi, että he olivat jo pohtineet asiaa ja esittivät ideoita. Näiden keskustelujen pohjalta asetin vuoden 1994 kesäkuussa työryhmän, jonka tehtävänä oli analysoida pitkäaikaistyöttömyyden alentamisen esteitä ja tehdä selvitysten pohjalta suosituksia toimenpiteiksi, joilla työttömyyttä voitaisiin tehokkaasti alentaa.

Poikkeuksellisia, jopa radikaalejakin keinoja tuli selvittää.

Sellaisen työryhmän tehtävästä selviäminen vaati monipuolista asiantuntemusta, eri alojen kehitysvaiheen arviointia ja myös ehdotettujen muutosten ja uudistusten yhteiskunnallisten vaikutusten ymmärtämistä.

Lamavuosina 1991–1993 Suomesta oli kadonnut lähes puoli miljoonaa työpaikkaa. Työryhmän tavoitteeksi asetettiin työttömyyden vähentäminen niin, että se laskisi noin 470 000:sta 200 000 työttömän tasolle vuoteen 2000 mennessä.

Tavoitetta ei saavutettu sellaisenaan, mutta lähelle päästiin, noin 250 000:een.

Työllisyystyöryhmän ohjelman laatiminen ja sen uskottavuuden aikaansaaminen riippui paljon siitä, ketkä olivat sitä laatimassa. Vähintään yhtä tärkeätä oli se, ketkä olivat valmiita sitoutumaan ohjelmaan arvovallallaan ja asiantuntemuksellaan vahvistaen siten sen uskottavuutta.

Hyvin vaikeassa tilanteessa oli avainkysymys juuri siinä, että ohjelman toteuttamiskelpoisuuteen uskottiin. Siksi oli erittäin tärkeää, että ohjelman tukena ja takaajina oli sellaisia elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden johtajia, jotka herättivät luottamusta.

Matti Pekkanen, joka nautti jakamatonta arvonantoa ja kunnioitusta suostui työryhmän puheenjohtajaksi. Taustalla alusta asti vaikuttanut Casimir Ehrnrooth tuki työryhmän toimintaa. Se oli erittäin merkittävää, sillä hänen tukensa antoi työryhmän ehdotuksille uskottavuutta ja realismia.

Kaikki tämä osoitti, että Suomessa pystytään yhteistoimintaan yli raja-aitojen silloin kun haasteet ovat suurimmillaan. On tärkeää, että emme unohda tätä opetusta. Casimir Ehrnroothin arvokas työ tarvitsee jatkajia myös tämän päivän Suomessa.

 

Kirjoittaja on Nobel-palkittu diplomaatti ja Suomen kymmenes tasavallan presidentti (1994–2000). Presidentti toimii perustamansa Crisis Management Initiative -järjestön hallituksen puheenjohtajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat