Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulta halpenee epävarmoista ajoista huolimatta – asiantuntijat eivät silti ostaisi juuri nyt

Asiantuntijoiden mukaan kultaa ei välttämättä kannata ostaa juuri nyt

Talous
 
Daniel Munoz Reuters
Alhaiset hinnat houkuttelevat sijoittamaan kultaan.
Alhaiset hinnat houkuttelevat sijoittamaan kultaan. Kuva: Daniel Munoz Reuters

Kulta halpeni kuluneella viikolla alimmilleen yli viiteen vuoteen. Perjantaina hinta kävi 1 077 dollarissa troy-unssilta. Viikon aikana se halpeni kaikkiaan neljä prosenttia.

Kultaa on perinteisesti himoittu, kun ajat ovat epävakaat. Taloustilanne esimerkiksi Suomessa on epävarma.

Kolme tapaa sijoittaa kultaan

Inhorealisti ostaa kultaharkon

1.  Ostamalla kaivosyhtiöiden osakkeita.

2.  Ostamalla pankkien kultajohdannaisiin sijoittavia rahastoja.

3.  Ostamalla fyysistä kultaa kuten harkkoja tai kultakolikoita. Niitä myyvät Suomessa esimerkiksi K. A. Rasmussen, Tavex ja Kultataaleri.

Kannattaako siis nyt ostaa kultaa, kun halvalla saa? Ei välttämättä, arvioivat analyytikot ja salkunhoitajat.

"En näe kullalle isoa nousupotentiaalia lähiaikoina", sanoo OP-ryhmän analyytikko Juha Lounesto.

"Edelleen kullan trendi on alaspäin. Voi olla, että syksyn aikana hinta edelleen laskee", uskoo Danske Bankin salkunhoitaja Teemu Liikanen.

Kullan halpenemiseen on monia syitä, joiden voi ennustaa vaikuttavan vielä lähikuukausinakin. Keskeisiä tekijöitä on ainakin neljä.

Ensinnäkin markkinoilla odotetaan, että Yhdysvaltain keskuspankki nostaisi korkojaan. Koska kullasta ei saa korkoa, se on ollut houkutteleva sijoituskohde niin kauan kun korot ovat olleet muutenkin nollassa. Jos ja kun korot nousevat, kullan houkutus vähenee.

Toiseksi kulta kiinnostaa sijoittajia silloin, kun he pelkäävät kiihtyvää inflaatiota. Nyt riskiä ei ole. Euroalueella inflaatio on poikkeuksellisen hidasta.

Kolmanneksi kullan hinnan laskuun on vaikuttanut Kiinan talouskasvun hiipuminen. Kiina ostaa paljon raaka-aineita ja kultaa, ja kasvun hidastuminen vähentää myös niiden kysyntää.

Neljänneksi osa maailman kriiseistä on ollut viime aikoina rauhoittumaan päin. Finanssikriisi ja euroalueen velkakriisi vaikuttivat osaltaan siihen, että kullan hinta nousi huippuunsa vuosina 2011–2012.

Viime päivinä kullan hintaa on laskenut Louneston ja Liikasen mukaan se, että eurovaltiot saivat alustavasti sovittua uudesta lainaohjelmasta Kreikalle. Euro ei siis ainakaan välittömästi ole hajoamassa.

Maailmanpolitiikassa tunnelmia rauhoitti Iranin ydinohjelmaan liittyvä sopu, joka mahdollistaa Iranin vastaisten talouspakotteiden purkamisen.

"Kun Yhdysvaltain keskuspankki aloittaa koronnostot ja dollari vahvistuu, kaikki isot tekijät ovat kultaa vastaan", Liikanen uskoo.

"Geopoliittisestikaan ei ole mitään hirveän dramaattista tapahtumassa."

Teemu Liikasen mukaan kulta alkaa kallistua vasta, kun maailmantalous saa vauhtia ja inflaatio kiihtyy.

Vaikka kultajohdannaisia välittävien pankkien asiantuntijat eivät hinnan pikaiseen kallistumiseen uskokaan, ihan oikeaa kouriintuntuvaa kultaa ostavalle ja myyvälle K. A. Rasmussenille arvometallin halpeneminen on tarkoittanut vilkasta kauppaa.

Sijoitusmielessä kultaa hankkivien tavanomaisin ostos on sadan gramman kultaharkko, kertoo toimitusjohtaja Niklas Sundman. Se maksoi perjantaina 3 334 euroa.

"Ennätysalhaiset hinnat antavat pienen kimmokkeen sijoittaa kultaan", Sundman sanoo.

Sundmanin mukaan tosin myös päinvastainen hintakehitys kiihdyttää kauppaa: jos kullan hinta kallistuu, osa sijoittajista innostuu ostamaan sitä hinnannousun jatkumisen toivossa.

"Hinnan liikehdintä on parasta meille."

Oikaisu 28.7. Jutussa kirjoitetaan kullan hinnasta, että kulta halpeni alimmilleen yli viiteen vuoteen. Tämä koskee vain kullan dollarimääräistä hintaa, euroissa kulta ei ole halvennut yhtä paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat