Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuloerojen tutkimuksen uranuurtaja tiivisti oppinsa 15 ehdotukseen

Konkari Anthony Atkinsonin teos seuraa oppipoika Thomas Pikettyn menestyskirjaa

Talous
 
Kirjat
Anthony Atkinson: Inequality – What Can Be Done? Harvard University Press. 400 s.

Jos oppipoika ei olisi ehtinyt edelle, brittiläinen Anthony Atkinson, 70, saattaisi nousta parhaillaan kansainväliseen kuuluisuuteen.

Atkinson ja ranskalainen Thomas Piketty, 44, ovat tehneet yhteistyötä tuloeroja käsittelevien tietoaineistojen kokoamisessa. Piketty julkaisi kansainvälisen bestsellerinsä Capital in the Twenty-First Century (Pääoma 2000-luvulla) viime vuonna ja räjäytti pankin.

Taloudellinen eriarvoisuus oli noussut pinnalle New Yorkista alkaneiden Occupy-mielenosoitusten myötä. Piketty vei keskustelun uudelle tasolle teoksella, joka osoitti varallisuuden kasautuvan. Pikettyn mukaan pääomien tuotot kasvavat nopeammin kuin kansantalous kokonaisuutena.

Maailman arvostettuihin taloustutkijoihin lukeutuva Atkinson kirjoitti tuloeroista jo, kun Piketty oli vaipoissa. Hän on urallaan kirjoittanut puolensataa kirjaa.

Toukokuussa Atkinson julkaisi oman suurteoksensa, Inequality – What Can Be Done? (Eriarvoisuus – Mitä on tehtävissä?).

Kuten olettaa saattaa, kirja on samoilla linjoilla Pikettyn kanssa. Se nojaa käsitykseen, jonka mukaan yhteiskunnan eriarvoisuus on kasvanut liian suureksi ja periytyy seuraaville sukupolville.

Inequality – What Can Be Done?
Inequality – What Can Be Done?

Tässä kohtaa on hyvä tehdä ero Atkinsonin kotimaan Britannian ja Suomen välille. Pohjoismaat vilahtelevat kirjassa esimerkkeinä tasa-arvoisuudesta. Tuloerojen kasvu on kirjan mukaan ollut Suomessa Yhdysvaltoihin ja Britanniaan verrattuna mitätöntä, jopa käänteistä.

Atkinsonin mukaan tuho on tehty 1980-luvun alusta lähtien. Hän kuvaa hetkeä "eriarvoisuuskäänteeksi".

Syyt eriarvoisuuden kasvuun ovat poliittiset. Rikkailla on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa politiikkaan tavalla, joka suojelee heidän omaisuuttaan.

"Voimakkaat yhtiöt pitäisi kesyttää", Atkinson kirjoittaa.

Perintöjen suuruus koko talouteen nähden on kääntynyt uudelleen kasvuun.

Kiinnostava yksityiskohta on myös avioliittojen vaikutus. 1970-luvun loppupuolelle asti miehet tapasivat mennä naimisiin vähätuloisten naisten kanssa, mikä vähensi tuloeroja. Nykyään hyvätuloiset miehet ja naiset menevät naimisiin keskenään, mikä kiihdyttää varallisuuden keskittymistä.

Atkinsonin mukaan tuloerojen kasvu on niin väkevää, että korjausliikettä ei voi tehdä pelkästään verotusta ja tulonsiirtoja näpräämällä. Muutoksen pitäisi koskea koko yhteiskuntaa.

Atkinson esittää 15 korjauskeinoa. Ne ovat rajuja, vaikka hän itse esittää niiden olevan historiallisesti katsottuna maltillisia.

Atkinsonin mukaan esimerkiksi kaikille aikuisikään tuleville pitäisi antaa lahjoituksena useiden tuhansien eurojen suuruinen pääoma, joka maksettaisiin perintöveroista.

Anthony Atkinson
Anthony Atkinson

Lisäksi valtion pitäisi taata tiettyyn euromäärään asti säästöille tuotto, joka ylittää inflaation eli hintojen nousun.

Verotuksen pitäisi kiristyä suurissa tuloluokissa enemmän ja suurimpia tuloja voitaisiin verottaa 65 prosenttia.

Valtion pitäisi myös taata minimipalkkainen työpaikka kaikille sitä haluaville.

Jotkut Atkinsonin esitykset ovat Suomessa käytössä kokonaan tai osittain. Sellaisia ovat ajatukset lapsilisistä, sosiaalietuuksien tasosta, valtionomistuksista ja verotuksen työtulovähennyksistä.

Kirjansa lopussa Atkinson käsittelee ehdotustensa yleisiä vastaväitteitä. Atkinson väittää vastaan ajatukselle, jonka mukaan tasa-arvoisuuteen tähtäävä politiikka automaattisesti vähentää tehokkuutta. Jossain tapauksissa tasa-arvoisemmalla politiikalla voi olla taloutta kutistavaa vaikutusta, mutta se ei Atkinsonin mielestä tee muutoksista automaattisesti kannattamattomia.

"Pienempi kakku reilummin jaettuna voi olla parempi kuin suurempi kakku nykyisellä eriarvoisuuden tasolla", Atkinson kirjoittaa. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat