Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykset käyvät kuolinkamppailua Kreikassa – 600 työpaikkaa katoaa joka päivä

Yli satavuotias ateenalainen perheyritys taistelee konkurssia vastaan. Talouskriisin vuoksi tilaukset peruuntuvat, kun asiakkaat Kreikan lotosta vaatebrändi Pumaan jättävät laskut maksamatta.

Talous
 
Suomalais-kreikkalainen perheyritys kamppailee olemassaolostaan
Suomalais-kreikkalainen perheyritys kamppailee olemassaolostaan
Liikekylttejä muun muassa Coca-Colalle ja Kreikan lotolle valmistava Epigramma on vararikon partaalla. Hanna Kylmänen ja hänen aviomiehensä Aris Mitsoupolis yrittävät pitää yli satavuotiasta perheyritystä pystyssä, kun Kreikan talous ympärillä murenee. Kreikan yritykset eivät enää luota toistensa tai pankkien maksukykyyn. Elinkeinoelämä pyörii käytännössä vain käteisellä.

Ateenan laidalla perheyritys Epigrammassa aherretaan uusia kylttejä Kreikan lotolle.

Kourallinen työntekijöitä leikkaa kirjaimia irti muovista ja ruuvaa niitä kiinni kylttipohjiin.

Tästä on kyse

Kreikan talous romahti vuonna 2009. Kreikka myönsi, että taloustilastoja oli vääristelty.

Kreikan kriisi uhkasi EU:n taloutta. Kreikalle annettiin hätälainaa vuonna 2010. Kreikalta vaadittiin julkisten menojen leikkauksia ja erilaisten etuuksien lopettamista.

Toinen tukipaketti annettiin vuonna 2012.

Tänä kesänä Kreikan velkakierrettä on yritetty katkaista uusilla toimilla ja neuvotteluilla.

Epigramman markkinointijohtaja Hanna Kylmäsen mieltä painaa kuitenkin huoli.

"En tiedä saammeko koskaan rahojamme takaisin", Kylmänen huokaa.

Vain viikkoa myöhemmin huoli osoittautuu aiheelliseksi. Lotto ilmoittaa laittavansa tilauksen jäihin.

Myös toinen suuri asiakas, Piraeus-pankki, kertoo peruvansa tilauksensa väliaikaisesti.

"Olemme ostaneet käteisellä tarvikkeet tuotteiden tekemiseen ja suurelta osalta jo valmistaneet ne. Nämä kustannukset ovat yli 75 prosenttia lopullisesta hinnasta. Tällä hetkellä tuotteet siis jäävät mätänemään tuotantoyksiköihimme", Kylmänen kertoo.

Yli 20 vuotta Kreikassa asunut Kylmänen omistaa yrityksen yhdessä aviomiehensä Aris Mitsopoulosin kanssa. Mitsopoulosin isoisä perusti Epigramman Konstantinopolissa, nykyisessä Istanbulissa, vuonna 1888.

Epigramma on ollut mukana kehittämässä yritysten ilmettä jo reilun vuosisadan ajan.

Kansainväliset brändit, kuten Coca-Cola, Puma, Wella ja Amstel teettävät liikekylttejä ja mainostelineitä Epigramman teollisuushallissa.

Myös paikalliset yritykset, kuten Kreikan suurin pikaruokaketju Goody's, ja julkinen sektori ovat Epigramman asiakkaita.

Perinteikäs perheyritys on vararikon partaalla.

"Olemme joutuneet lomauttamaan väkeä, ja teen itse varmaan neljää eri työtä markkinoinnin lisäksi. Kaikki maksut pitäisi hoitaa käteisellä, mutta käteinen on loppu."

Lähes 60 kreikkalaisyritystä ajautui konkurssiin päivittäin vuoden ensimmäisellä puoliskolla, kertoo talouslehti Financial Times.

Ovensa sulkeneiden yritysten mukana huuhtoutuu hieman yli 600 työpaikkaa joka vuorokausi, ja uusien työpaikkojen synty on nihkeää.

Pelkästään vuosien 2010 ja 2013 välillä Kreikasta katosi yli 200 000 pientä ja keskisuurta yritystä etujärjestö ESEE:n mukaan.

Epigramma työllistää 15 kreikkalaista. Yrityksen vanhin työntekijä Vissarion Kyriasos jää kahdeksan kuukauden sisällä eläkkeelle, kun hän saavuttaa 67 vuoden eläkeiän.

Kyriasos aloitti Epigrammassa 13-vuotiaana.

"Emme olisi näin vanha yritys, jos emme maksaisi työntekijöillemme kunnolla. Monilla kreikkalaisyrityksillä on yleinen käytäntö jättää ylityökorvaukset maksamatta tai maksaa ne pimeänä. Meille palkkojen ja verojen oikeaoppinen maksaminen on aina ollut periaatekysymys, mutta on vaikea kilpailla lakia rikkovia yrityksiä vastaan samoilla markkinoilla", Hanna Kylmänen selittää.

Sami Kero HS
Kylttiyritys Epigramman markkinointijohtaja Hanna Kylmänen uskoo, että Kreikka nousee jaloilleen vain elinvoimaisten yritysten avulla.
Kylttiyritys Epigramman markkinointijohtaja Hanna Kylmänen uskoo, että Kreikka nousee jaloilleen vain elinvoimaisten yritysten avulla.

Toimitusjohtaja Mitsopoulos moittii muita euromaita lyhytjänteisestä ja ahneesta ajattelusta.

"Tänään talousongelmista kärsii Kreikka, mutta huomenna sama kohtalo voi odottaa Suomea. Ajatelkaa vaikka minkälainen sokki Nokian romahdus oli. Ihmisten pitäisi olla varovaisia siinä, kuinka he kategorisoivat muita maita."

Hänestä on turhauttavaa, että ulkomailla levitetään stereotypiaa laiskoista kreikkalaisista. Tuntimääräisesti kreikkalaiset ahertavat vuodessa enemmän kuin minkään muun OECD-maan kansalaiset, Meksikoa lukuun ottamatta.

Kreikkalaisten työtunnit eivät vain ole riittävän tuottavia nostaakseen maan talouden takaisin jaloilleen.

Mitsopoulosilla on myös ymmärrystä suomalaisten kirpeälle Kreikka-kritiikille.

"En minäkään haluaisi kaataa rahaa pohjattomaan tynnyriin. Suurin osa tukipakettien rahoista on valunut pankeille, ei tavallisille ihmisille tai elinkeinoelämän tukemiseksi."

Pariskunta on sitä mieltä, että Kreikan kriisin siemenet kylvettiin jo ennen euroon liittymistä sosiaalidemokraatti Andreas Papandreun noustessa valtaan 1980-luvun alussa. Tuolloin Kreikalla oli velkaa alle 30 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, kun nykyinen tukipakettien pönkittämä lukema on reilut 170 prosenttia.

"Uusi talousmalli oli ruokkia talouskasvua lainarahalla. Ulkomaiset pankit lainasivat meille mielellään, jotta kuluttaisimme esimerkiksi saksalaisia tuotteita. Tämä meno jatkui euroon liittymisen jälkeen, kun raha oli halpaa", Mitsopoulos selittää.

Terveen liiketoimintaympäristön tärkein ainesosa on keskinäinen luottamus, joka on Kreikassa kolhiutunut pahoin. Yritykset eivät luota toisiinsa tai pankkeihin.

Kylmäsen mukaan eräs asiakas jopa uhkaili heitä mafiaottein, kun Epigramma vaati asiakkaalta rahojaan.

Sami Kero HS
Vuonna 1888 perustettu Epigramma sinnittelee, vaikka tilauksia perutaan huolestuttavan paljon.
Vuonna 1888 perustettu Epigramma sinnittelee, vaikka tilauksia perutaan huolestuttavan paljon.

Maanantaina pankit avasivat taas ovensa, ja pääomarajoituksia lievennettiin hiukan.

"Pankkien avaaminen on mielestäni koko kansan huijaamista. Emme voi saada projekteihin tarvittavia takuumaksupapereita pankeilta, emme voi maksaa ulkomaisille alihankkijoille, emmekä voi saada rahoitusta projekteille, joille olemme jo saaneet Kreikan valtiolta voimassa olevat sopimukset", Kylmänen listaa.

Kylmäsellä ja Mitsopoulosilla on kolme tytärtä. Vanhin heistä, 20-vuotias Emilia, opiskelee arkkitehdiksi. 15-vuotias Evgenia haluaisi avata kahvilan Lontooseen. Nuorimmainen, 11-vuotias Emmanuela, kuuluu sukupolveen, joka ei edes muista, millaista elämä oli ennen talouskriisiä.

"Toivon, että tyttäreni voisivat rakentaa tulevaisuuden Kreikassa. Olemme ajatelleet, että Emilia jatkaisi tätä yritystä, mutta hän on vapaa tekemään omat päätöksensä", Kylmänen sanoo.

Vaikka perhe tekeekin parhaansa pitääkseen Epigramman pystyssä, aivan varmaa ei ole, jääkö tyttärille mitään jatkettavaa.

"Firmamme tulevaisuus on täysin taivasalla", Kylmänen saa sanotuksi reippaalla äänellä, vaikka kyyneleet ovat herkässä.

Hän yrittää parhaansa pysyäkseen optimistisena.

"Toivottavasti olemme olemassa vielä kahden vuoden päästä. Minun on pakko uskoa siihen."

Karoliina Liimatainen HS
Ateena

Karoliina Liimatainen HS, teksti
Sami Kero HS, kuvatTämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat