Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanparantajasta miljardööriksi

Maailman nuorimman naismiljardöörin Theranos-yhtiö hakee veritesteille suurta läpimurtoa

Talous
 
Steve Jennings Getty Images
Elizabeth Holmes jätti kesken opintonsa Stanfordin yliopistossa.
Elizabeth Holmes jätti kesken opintonsa Stanfordin yliopistossa. Kuva: Steve Jennings Getty Images

Maailman nuorin naismiljardööri, yhdysvaltalainen Elizabeth Holmes pukeutuu julkisuudessa aina samanlaisiin mustiin vaatteisiin, syö vegaaniruokaa ja viettää niin olematonta yksityiselämää, että Holmesin 30-vuotisjuhlatkin järjesti oman yhtiön hallituksen jäsen, yhdeksänkymppinen George Shultz.

New Yorker -lehden mukaan syntymäpäivien viettoon osallistui Holmesin vanhempien ja veljen lisäksi yhtiön hallituksen jäseniä.

Kuka

Elizabeth Holmes

 Maailman nuorin naismiljardööri syntyi vuonna 1984 Yhdysvalloissa.

 Hän aloitti kemian insinöörin opinnot Stanfordin yliopistossa, mutta jätti ne kesken 19-vuotiaana.

 Vuonna 2003 Holmes perusti Theranos-nimisen veritestausta kehittävän yrityksen. Pesämunan hän sai varoista, jotka hänen vanhempansa olivat säästäneet hänen opiskeluitaan varten.

 Theranosin verikokeita alettiin tarjota asiakkaille Yhdysvalloissa 2013.

 Holmesilla ei ole perhettä.

Holmes perusti Theranos-nimisen veritestausyhtiönsä jo 19-vuotiaana jätettyään kesken yliopisto-opinnot. Media on hehkuttanut hentoa Holmesia suurisydämiseksi terveydenhoitoalan mullistajaksi Yhdysvalloissa, vaikka Theranosin verikokeita voi toistaiseksi tehdä vain muutamassa kymmenessä apteekissa.

Työlleen elävä Holmes on nyt 31-vuotias. Heinäkuun alussa Theranos otti harppauksen lähemmäs suurten odotusten täyttymistä, kun Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi hyväksyntänsä yhdelle sen testeistä.

Lisäksi Arizonan-osavaltiossa tuli voimaan uusi laki, joka sallii kenen tahansa tilata laboratoriotestin ilman lääkärin määräystä. Arizonassa Theranos tarjoaa palveluitaan yli 40 Walgreens-ketjun apteekissa.

Theranosin arvoksi on arvioitu yhdeksän miljardia dollaria (noin 8,2 miljardia euroa). Koska Holmes omistaa yhtiöstä puolet, hän on Forbes-lehden listalla Yhdysvaltain rikkain itse varallisuutensa hankkinut nainen.

Theranosin hallitus on jo täynnä iäkkäitä Yhdysvaltain entisiä huippupoliitikkoja. George Shultz on entinen ulkoministeri. Hallituksessa on myös toinen entinen ulkoministeri, Henry Kissinger.

Käsitys Theranosin miljardiarvosta perustuu The Economist -lehden mukaan pitkälti siihen, että sen uskotaan myllertävän perustavalla tavalla Yhdysvaltain verikoebisnestä, jossa liikkuu vuosittain 60 miljardia dollaria rahaa.

Theranosin ja Holmesin tarinan voi tiivistää helposti: Se tarjoaa verikokeita halvemmalla, nopeammin ja kivuttomammin kuin perinteiset laboratoriot.

Tarinaan kuuluu, että Holmes itse pelkää neuloja ja haluaa tehdä elämällään jotakin merkityksellistä.

"Se, mitä todella haluan elämältä, on löytää jotakin uutta, jotakin josta ihmiskunta ei tiennyt, että se on mahdollista", hän kirjoitti New Yorkerin mukaan yhdeksänvuotiaana. Pari vuotta aiemmin hän oli suunnitellut aikakonetta ja vähän ajan kuluttua hän opetteli täydellisen kiinan kielen taidon.

Holmesin nimissä on useita patentteja.

Theranos valmistaa veren analysointiin käytettävät välineet ja hoitaa varsinaisen analyysin. Yhtiön kehittämän menetelmän iso ero verrattuna perinteiseen veritestaukseen on, että merkkejä sairauksista etsitään huomattavasti pienemmästä verimäärästä.

Kun perinteisissä verikokeissa verta otetaan putkiloon käsivarren suonesta, Theranosille riittää pieni pisto sormenpäähän. Koska sen testit ovat myös tavanomaista halvempia, Holmesin tavoite on, että ihmiset voisivat niiden avulla helpommin saada selville mahdolliset terveysriskinsä. Tämä mahdollistaisi niihin tarttumisen ajoissa.

Arvostelijoiden mukaan ongelmana on, että Theranosin menetelmän tieteellisestä pohjasta ei ole juuri mitään julkista tietoa, eikä tiedeyhteisö ole pystynyt arvioimaan sen luotettavuutta. Holmes kehitti yhtiötään kaikessa hiljaisuudessa kymmenen vuotta, ennen kuin se toi ensimmäiset testinsä kuluttajien saataville vuonna 2013.

Lääketieteen tohtori John Ioannidis kuvasi helmikuussa Yhdysvaltain lääketieteellisen yhdistyksen lehdessä (JAMA) Theranosin etenemistapaa "salamyhkäiseksi tutkimukseksi".

"Miten väitteiden pätevyyttä voidaan arvioida, jos tieteellinen näyttö ei ole muiden tutkijoiden saatavilla arviointia ja tarkastelua varten?" hän kysyi. Hänen mukaansa vaarana ovat muun muassa ylidiagnosointi ja väärät hälytykset, jos ihmiset alkavat oma-aloitteisesti hankkia testejä ilman lääkärin määräystä.

"Salamyhkäinen tutkimus luo täydellisen epätietoisuuden siitä, mihin aineistoon voi luottaa keskellä sekoitusta, jossa on mukana mahdollisesti loistavia ideoita, aggressiivista yritysviestintää ja median intoilua," Ioannidis toteaa.

Theranos on vedonnut yrityssalaisuuteen. Se on kertonut pyrkivänsä tiedeyhteisön arvioinnin asemesta saamaan testeilleen FDA:n virallisen hyväksynnän.

Holmes kuvasikin "virstanpylvääksi" heinäkuun alun päätöstä, jolla FDA hyväksyi Theranosin herpesvirustestin.

"He [kilpailijat] eivät ole tuoneet yhtäkään testeistään FDA:n hyväksyttäviksi. Me yritämme luoda mallin, jossa FDA:n hyväksyntä on standardi", hän sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Vaikka FDA:n hyväksyntä yhdelle Theranosin testille oli yhtiölle tärkeä askel, sen on otettava vielä useita muitakin ennen kuin se pystyy todella mullistamaan alansa.

Yksi haasteista on yhtiön kasvun välttämättömyys. Theranosin testauspisteitä ja laboratorioita tarvitaan moninkertaisesti nykyistä enemmän.

"Toimintaa on pakko laajentaa. Jos emme pysty siihen, kuolemme", sanoi New Yorkerille Theranosin tuotepäällikkö Christian Holmes, joka on myös Elizabeth Holmesin veli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat