Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentojen maksulliset lisä­palvelut yleistyvät Suomessa vauhdilla

Finnairin asiakkaat kuluttavat keskimäärin kymmenen euroa ennen lentoa ja sen aikana erilaisiin maksullisiin lisäpalveluihin

Talous
 
Laura Mendelin HS
Heidi Kaarla-Lauhiala (vas.), Tipi ja Mark Lauhiala odottelivat perjantaina Espanjan loman jälkeen jatkolentoa Kajaaniin. "Käytämme noin 60 euroa lisäpalveluihin lentoa kohden", Heidi Kaarla-Lauhiala harmittelee.
Heidi Kaarla-Lauhiala (vas.), Tipi ja Mark Lauhiala odottelivat perjantaina Espanjan loman jälkeen jatkolentoa Kajaaniin. "Käytämme noin 60 euroa lisäpalveluihin lentoa kohden", Heidi Kaarla-Lauhiala harmittelee. Kuva: Laura Mendelin HS

Lennoille ennen matkaa tilattavat maksulliset lisäpalvelut yleistyvät Suomessa vauhdilla. Hintakilpailun myötä lentolippujen hinnat laskevat ja lentoyhtiöt joutuvat miettimään, mistä asiakkaat suostuvat maksamaan.

Maksullisia lisäpalveluita ovat esimerkiksi istumapaikan varaaminen etukäteen, ruoan tilaaminen lennolle tai ylimääräisen laukun laitto koneeseen.

Finnair muutti Euroopan-lentojen välipalatarjoilun maksulliseksi viime lokakuussa. Lennoilla tarjoillaan ilmaiseksi kahvia, teetä ja mustikkamehua.

Finnairin liiketoiminnan johtaja Jarkko Konttinen kertoo, että muutokset ja uudet vaihtoehdot ovat vaatineet asiakkailta totuttautumista.

"Lentoyhtiöiden tuotteet ovat olleet pitkään niin samanlaisia. Nyt molempiin ääripäihin on tullut enemmän vaihtoehtoja ja onhan se vaatinut asiakkailta tottumista", Konttinen sanoo.

Keskimäärin Finnairin asiakkaat kuluttavat noin kymmenen euroa maksullisiin lisäpalveluihin ennen lentoa ja lennon aikana.

"Asiakkaiden tarpeet ovat yhä enemmän yksilöllisiä. Tämä on johtanut siihen, että lentoyhtiöt ovat kehittäneet maksullisia lisäpalveluita."

Keväällä Finnair toi myyntiin turistiluokan light-lipun, jota kaupataan vain käsimatkatavaroiden kanssa matkustaville.

Aluksi light-lentoja pystyi ostamaan kotimaan, Pohjoismaiden ja Baltian maiden lennoille, mutta Finnairilla huomattiin nopeasti, että kysyntää oli muuallekin Eurooppaan.

"Light-tuote on kohtuullisen tuore. Kysyntää oli sen verran, että jo toukokuussa laajensimme tuotteen kattamaan koko Euroopan", Konttinen sanoo.

"Vastaanotto on ollut hyvä. Tämä on meidän uusi, edullisin vaihtoehto. Parhaiten se toimii lyhyillä lennoilla."

Finnairilla istumapaikan varaus on kaksivaiheinen ja asiakkaan valittavana on maksuton tai maksullinen vaihtoehto.

"Paikan voi varata etukäteen ja silloin se on maksullinen. Maksuttomasti istumapaikan voi varata 36 tuntia ennen koneen lähtöä ja muuttaa paikkaa, sen mukaan kuin niitä on jäljellä", Konttinen selvittää.

Finnair keskittyy nyt erityisesti pitkien lentojen lentokokemukseen. Finnair on lisännyt pitkän matkan turistiluokan ruokatarjoiluun ylimääräisen välipalan ja kuohuviinitarjoilun.

"Teimme päätöksen, että keskitymme kaukoliikenteeseen. Päätökseen vaikutti myös uusi laivasto, jonka saamme pian käyttöön."

Finnair on tilannut Airbusilta kaikkiaan 19 Airbus A350 XWB -lentokonetta. Se on yhtiön historian suurin koneinvestointi.

Ensimmäinen Airbus A350 tulee käyttöön kaukolennoille lokakuussa.

"Matkustamokokemusta on nyt kehitetty neljä ja puoli vuotta. Kehitämme ledi-valoilla esimerkiksi biorytmi-kokemusta, kun koneet lentävät yötä vasten."

Finnair on ottanut myös käyttöön pitkän matkan lennoilla Economy Comfort -paikkoja, jotka sijaitsevat turistiluokan etuosassa. Lisämaksulla saa muun muassa enemmän jalkatilaa, niskatyynyn ja virkistäytymispakkauksen.

"Uutta on myös se, että suomalaisten huippukokkien menut ovat tulleet bisnes-luokkaan ja esimerkiksi lounge-tilat lentokentällä on päivitetty."

Konttinen kertoo, että hintakilpailu ajaa lentoyhtiöitä kehittämään aktiivisesti uusia tuotteita.

"Esimerkiksi australialainen Qantas on onnistunut erityisen hyvin ottamaan huomioon asiakkaiden erityistarpeet. Qantasin asiakkaat käyttävät jo keskimäärin 40 euroa maksullisiin lisäpalveluihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat