Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan pörssit romahtivat jälleen maanantaina

Yllätyslasku hermostutti sijoittajat myös länsimaiden pörsseissä

Talous
 

Manner-Kiinan pörssien osakkeiden hinnat halpenivat maanantaina jälleen rajusti. Shanghain pörssi-indeksi laski 8,5 prosenttia. Se oli suurin päivälasku sitten vuoden 2007 romahduksen. Pudotus olisi ollut vieläkin rajumpi ilman pörssin rajoituksia. Kiinan pörsseissä yhden osakkeen hinta ei voi laskea tai nousta enempää kuin 10 prosenttia päivän aikana.

Financial Times -lehden mukaan 1 400 kiinalaisosaketta kolkutteli tuota alarajaa maanantaina. Joukossa oli Kiinan suurimpia yrityksiä, kuten eläkevakuuttaja China Life Insurance, öljy-yhtiö Sinopec ja rautatieyhtiö China Railway Group.

Fakta

Romahdus ei koske suomalaisten sijoituksia

 Suomalaisten mahdolliset Kiina-sijoitukset ovat lähes aina sijoituksia Hongkongin pörssiin, jonka liikkeet ovat olleet huomattavasti Manner-Kiinan pörssejä loivempia.

 Ulkomaalaiset eivät pääsääntöisesti voi omistaa kiinalaisia osakkeita.

 Joitain poikkeuksia on. Esimerkiksi maailman suurimmalla varainhoitajalla Blackrockilla on lupa käydä kauppaa Kiinan pörsseissä.

Kiinan markkinoita seuraavat analyytikot olivat romahduksen syistä osin ymmällään. Osakkeet ovat kallistuneet sen jälkeen, kun Kiinan hallinto ilmoitti heinäkuun alussa mittavista markkinoita tukevista toimista. Valtio puuttui peliin, kun osakkeet olivat halventuneet noin kolmanneksen kesäkuun puolivälin jälkeen.

Wall Street Journalin haastattelema Huarong Securities -pankkiiriliikkeen analyytikko Fu Xuejun arveli, että hallitus on lopettanut tukitoimet ja "testaa pysyykö markkina pystyssä jo omillaan."

Toiset analyytikot arvioivat, että syynä oli paniikinomainen myyntiaalto.

Kiinan osakemarkkinoilla piensijoittajien osuus on poikkeuksellisen suuri ja se on kasvanut räjähdysmäisesti kuluneen vuoden aikana.

Osakkeista vain noin 20 prosenttia on institutionaalisilla sijoittajilla, kuten rahastoilla, vakuutusyhtiöillä ja pankeilla. Piensijoittajat ovat ehkä taipuvaisempia markkinoiden heilahteluja vahvistavaan laumakäyttäytymiseen.

Kiinan hallinnon toimet osakemarkkinoiden tukemiseksi ovat olleet poikkeuksellisia.

Valtio perusti erityisen rahaston ostamaan osakkeita. Lehtitietojen mukaan rahasto olisi jo käyttänyt satojen miljardien renminbien edestä rahaa osakeostoihin. Yksi euro on noin 6,7 renminbiä.

Kiinan romahdus hermostutti sijoittajia myös länsimarkkinoilla. Pörssit laskivat niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Helsingissä osakkeet halpenivat puolitoista prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat