Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vertaili: Sähkökirjojen sovellusten erot löytyvät valikoimista

Toimintojensa puolesta e-kirjojen sovellukset ovat melko tasaväkisiä

Talous
 
Kimmo Taskinen HS
Kotimaiset sähkökirjat ovat keskimäärin englanninkielisiä kalliimpia verotuksen vuoksi.
Kotimaiset sähkökirjat ovat keskimäärin englanninkielisiä kalliimpia verotuksen vuoksi. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Siinä vaiheessa kun lomapaikan kirjahylly alkaa kyllästyttää, etsi lisää lukemista älypuhelimella. Matkapuhelimesta on helppo lukea sähkökirjoja, sillä sivut mukautuvat erikokoisille näytöille ongelmitta.

Toisin kuin paperille painettujen kirjojen ja erilaisten näköislehtien kohdalla, lukija voi itse vaikuttaa e-kirjojen esitysasuun. Tekstin kokoa voi kasvattaa tai pienentää, taustavärin saa vaihdettua ja hyvät kohdat saa merkittyä muistiin pienellä painalluksella.

Toimintojen puolesta useimmat kirjasovellukset ovat varsin tasaväkisiä ja erot alkavat olla melkeinpä makuasioita. Paljon suurempia eroja on siinä, millaista luettavaa niihin löytyy.

Sovellukset voi jakaa kolmeen ryhmään. Ensimmäisen muodostavat ohjelmat, jotka eivät ole suoraan kytköksissä mihinkään kirjakauppaan. Niihin voi ladata nettikaupoista ostettuja kirjoja ja ilmaisia teoksia, mutta se vaatii yleensä puhelimen nettiselaimen käyttöä apuna.

Toinen ryhmä ovat sovellukset, joilla voi ostaa sähkökirjoja vain yhdestä kaupasta. Niissä ostaminen on tehty helpoksi: sovelluksesta ei tarvitse poistua ja maksutiedotkin saa tallennettua valmiiksi. Muualta hankittujen sähkökirjojen lukeminen ei niillä välttämättä onnistu.

Kolmas ryhmä ovat tilauspalvelut, joissa saa kuukausimaksua vastaan lukea kaikkia palveluun sisältyviä teoksia niin pitkään kuin jäsenyys on voimassa. Se voi olla sopiva valinta, jos on kova lukemaan ja valikoimaan kuuluu tarpeeksi omaan makuun sopivia kirjoja.

Mikään ei pakota käyttämään vain yhtä sovellusta, sillä yleensä itse ohjelmat ovat ilmaisia ja vain kirjoista pitää maksaa.

Valikoimat eivät eroa suuresti kaupasta toiseen ja hintatasokin on hyvin samanlainen.

Tosin on yksinkertaisempaa, jos kaikki sähkökirjat on listattuna yhdessä ja samassa paikassa, sillä muuten saattaa ostotilanteessa mennä sormi suuhun – hetkinen, hankinko jo tämän kirjoittajan uusimman dekkarin toisesta kaupasta?

Suomalaisia kirjoja on saatavilla sähköisessä muodossa jo jonkin verran, mutta valikoima ei ole kattava ja painottuu uutuuksiin.

Lisäksi kotimaista e-kirjaa painaa arvonlisävero, joka on painettua kirjaa korkeampi. Hinnat ovat tyypillisesti 15–20 euroa. Ulkomaiset verkkokaupat myyvät englanninkielisiä sähkökirjoja halvalla, usein kymmenen dollarin eli noin yhdeksän euron hintaan.

Kuluttajanäkökulmasta on hyvä huomata, että yleensä sähkökirjoja ei itse asiassa osteta, vaan ainoastaan vuokrataan. Se tarkoittaa, että niiden lainaaminen kaverille tai jopa siirtäminen vanhasta laitteesta uuteen voi olla kömpelöä tai kokonaan kiellettyä.

Muutama paikka, kuten Suomalainen kirjakauppa ja pääkaupunkiseudun kirjastot, käyttävät kirjoissa Adoben kopiosuojausta. Se tarkoittaa, että kirjoja pääsee lukemaan vasta kun on käynyt luomassa itselleen käyttäjätunnuksen Adoben järjestelmään. Se onnistuu puhelimellakin, mutta tarkoittaa vaivalloista rekisteröitymisrumbaa uusine salasanoineen ja varmistussähköposteineen.

Kopiosuojauksiin ja sähkökirjojen oikeuksiin liittyy vielä yksi sudenkuoppa.

Sekä Suomalainen kirjakauppa että Akateeminen kirjakauppa ovat aiemmin sulkeneet sähkökirjakauppansa.

Suomalainen siirtyi uuteen järjestelmään, mutta Akateeminen ei vieläkään myy e-kirjoja verkossa.

Käyttäjälle se näkyi niin, että vanhasta kaupasta ostetut kirjat piti kopioida omalle koneelle ennen kaupan sulkemista, tai niitä ei päässyt lukemaan enää ollenkaan.

 

Lukusovellukset vertailussa

 

Yhden kirjakaupansovellukset

 Amazon  Kindle
Apple
iBooks
Google Play -kirjat
Amazonin, Applen ja Googlen e-kirjasovellukset ovat hyvin samantapaisia. Lukeminen on sujuvaa ja ostaminen helppoa, kunhan on syöttänyt luottokortin tiedot järjestelmään.

Applen ja Googlen kaupoissa on myös suomenkielistä kirjallisuutta. Käytännössä suurin ero tulee siitä, että kaikki palvelut eivät toimi jokaisessa älypuhelimessa – Kindle on ainoa, jolla on sovellus myös Windows-puhelimiin.

Hinnat: noin 7–20 euroa
Amazon Kindle: Android, Windows Phone, iPhone, iPad Apple
iBooks: iPhone, iPad
Google Play -kirjat: Android, iPhone, iPad
 

Elisa Kirja

Elisan Kirja-sovellus pärjää vertailussa hyvin ulkomaisten kilpailijoiden kanssa. Kirjojen lukeminen on miellyttävää ja uusien teosten ostaminen sujuu näppärästi samalla sovelluksella. Suurin miinus on se, ettei sovelluksesta ole kunnollista versiota Windows-puhelimiin – niillä voi kuunnella vain äänikirjoja.

Hinnat: noin 10–24 euroa
Android, iPhone, iPad

 

Tilauspalvelut

Scribd

Scribd toimii kuukausimaksulla, jota vastaan saa lukea kaikkia palveluun kuuluvia kirjoja.

Ongelmana on, että valikoima on suppea: englanninkielisiä romaaneja ei ole tarjolla yhtä paljon kuin vaikka Kindlessä ja suomenkielistä kirjallisuutta ei ole ollenkaan. Sarjakuvaharrastajille Scribd sen sijaan saattaa hyvinkin sopia.

Hinta: 9 dollaria (8,1 euroa) / kk
Android, iPhone, iPad
 

HS Kirjasto

Helsingin Sanomien verkkotilaajat voivat lukea tablet-sovelluksella myös kirjoja. Halvemmalla tilaushinnalla saa joka viikko yhden kirjan, jota voi lukea kuukauden ajan. Kalliimmalla hinnalla saa luettavakseen milloin tahansa sata kotimaista kirjaa. Valikoima on suppeampi kuin esimerkiksi Elisan kaupassa.

iPad, Android-tabletit
Hinta: 14,90 tai 24,80 euroa / kk
 

Wattpad

Jos kaipaa vaihtoehtoja valtavirran proosalle, Wattpad-palvelusta saa lukea ilmaiseksi miljoonia harrastajakirjoittajien tarinoita. Niiden laatu vaihtelee paljon, joten tekstien hakeminen avainsanojen ja tyylilajien perusteella on tehty helpoksi.

Android, Windows Phone, iPhone, iPad
Hinta: ilmainen
 

Pelkät lukusovellukset

 Overdrive Media Console

Overdrive-sovelluksella on hyvä lukea e-kirjoja, joissa on kopiosuojaus. Sellaisia ovat esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta ostetut ja pääkaupunkiseudun kirjastojen verkkopalvelusta lainatut e-kirjat. Sen sijaan vaikkapa Elisan tai Googlen kaupasta ostettuja kirjoja sillä ei saa avattua.

Android, Windows Phone, iPhone, iPad
Hinta: ilmainen sovellus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat