Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset pörssi­johtajat muuttivat eläkkeelle Portugaliin – saavat halutessaan eläkkeensä verotta

Entiset johtajat lähtivät maahan, jossa suomalaisen ei halutessaan tarvitse maksaa eläkkeestä veroa

Talous
 
google maps
Kim Granin uusi koti on meren äärellä Algarven Lagosissa. Kuva on otettu vuonna 2009.
Kim Granin uusi koti on meren äärellä Algarven Lagosissa. Kuva on otettu vuonna 2009. Kuva: google maps

Kolme ison pörssiyhtiön entistä toimitusjohtajaa on muuttanut lyhyen ajan sisällä Portugaliin. Suomi ei nykyisin voi verottaa sinne maksettavia eläkkeitä, eikä myöskään Portugali tee niin.

Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, 62, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen, 61, sekä Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran, 60, ovat siirtäneet kotipaikkansa Portugalin eri osiin kevään aikana.

Portugali ei verota työeläkkeitä eikä niiden päälle maksettavia johtajaeläkkeitä, joten sinne muuttavat suomalaiset saavat eläkkeensä halutessaan puhtaana käteen.

Jari Lam lehtikuva
Vuorineuvos Matti Halmesmäki saa eläkettä noin 600 000 euroa vuodessa. Eläke lasketaan 66 % uran kymmenen viimeisen vuoden keskiansioista.
Vuorineuvos Matti Halmesmäki saa eläkettä noin 600 000 euroa vuodessa. Eläke lasketaan 66 % uran kymmenen viimeisen vuoden keskiansioista.

Kotipaikkansa Portugaliin siirtäneet suomalaiset voivat hakea verovapautta kaikesta eläketulostaan. Väestötietojärjestelmän mukaan Halmesmäki, Tamminen ja Gran ovat Suomen kansalaisia, mutta heidän kotikuntansa on Portugalissa.

Kolmen vuorineuvoksen kotikunta on vaihtunut Suomesta Portugaliksi kevään aikana. Halmesmäki on ilmoittanut väestötietojärjestelmään vakituisen osoitteensa olevan Lissabonissa ja Gran kertoo asuvansa pysyvästi Algarvessa Portugalin länsirannikolla. Tammisen tarkempaa kotikuntaa Portugalissa ei ollut saatavilla.

Verovapauden saaminen Portugalissa edellyttää, että sitä haetaan Portugalin veroviranomaisilta.

Helsingin Sanomat yritti maanantaina ja tiistaina selvittää, ovatko Halmesmäki, Tamminen ja Gran myös hakeneet eläkkeilleen verovapautta Portugalissa. Portugalin tiukkojen verolakien vuoksi tietoa ei ollut saatavilla.

HS jätti alkuviikosta Halmesmäelle, Tammiselle ja Granille useita kommenttipyyntöjä eri kanavia pitkin, mutta kukaan heistä ei vastannut niihin.

mikko stig lehtikuva
Vuorineuvos Sakari Tammisen eläke on 500 000 euroa vuodessa. Eläke lasketaan 60 % uran kolmen viimeisen vuoden keskiansioista.
Vuorineuvos Sakari Tammisen eläke on 500 000 euroa vuodessa. Eläke lasketaan 60 % uran kolmen viimeisen vuoden keskiansioista.

Viime perjantaina Tamminen kommentoi tekstiviestillä Helsingin Sanomille, että hänen palkkansa ja bonuksensa "on ansaittu Espoossa". Espoo oli Tammisen kotikunta ennen Portugaliin muuttoa.

Tamminen ei enää maanantaina eikä tiistaina vastannut kysymykseen hänen nykyisestä kotipaikastaan tai kommentoinut verotustaan.

Kaikkien kolmen vuorineuvoksen johtajasopimuksissa on poikkeuksellisen hyvät eläke-ehdot, joissa yritys sitoutuu takaamaan heille sovitun suuruisen eläkkeen.

Eläkkeet muun muassa määräytyvät uran loppuvaiheen huipputulojen mukaan. Tilinpäätöksen mukaan Tamminen sai viime vuonna 478 prosentin korotuksen bonuksiinsa.

Helsingin Sanomien laskelman mukaan Matti Halmesmäki saa noin 600 000 euron vuosieläkkeen, Sakari Tamminen saa eläkettä noin 500 000 euroa vuodessa ja Kim Granilla on noin 400 000 euron vuosieläke. Kuukausieläkkeeksi muutettuna se tarkoittaa 50 000 euroa, 41 666 euroa ja 33 333 euroa.

Suomalaisen keskieläke on 1 588 euroa kuukaudessa, mistä Suomessa maksetaan normaali tulovero. Suomalainen eläkeläinen saa myös maksaa yli 45 000 euron vuotuisesta eläkkeestä niin sanotun raippaveron.

vesa moilanen / Lehtikuva
Vuorineuvos Kim Gran saa eläkettä noin 400 000 euroa vuodessa. Eläke lasketaan 60 % uran viiden viimeisen vuoden keskiansioista.
Vuorineuvos Kim Gran saa eläkettä noin 400 000 euroa vuodessa. Eläke lasketaan 60 % uran viiden viimeisen vuoden keskiansioista.

Eläkkeiden verovapaus Portugalissa pohjaa vanhaan 1970-luvun puolivälin verosopimukseen. Sen mukaan Suomi ei saa verottaa Portugalissa vakituisesti asuvan eläkkeitä, jotka ovat kertyneet työsuhteesta yksityiseen yritykseen. Sen sijaan kuntien ja valtion töistä kertyneitä eläkkeitä Suomi voi verottaa.

Portugali puolestaan ei verota sinne muuttaneita eläkeläisiä, koska maa houkuttelee heitä sinne asumaan.

Suomen ja Portugalin verosopimus suosii niin sanottuja johtajaeläkkeitä: Suomi ei voi verottaa myöskään sellaisia lisäeläkkeitä, jotka yritys on maksanut työntekijälle. Halmesmäellä, Tammisella ja Granilla on tällainen lisäeläke.

Jos suomalainen maksaa itse itselleen lisäeläkettä, silloin Suomi saa verottaa myös Portugaliin maksettuja lisäeläkkeitä.

Suomi on yrittänyt neuvotella Portugalin verosopimusta uusiksi kevään ja kesän aikana niin, että Suomella olisi oikeus verottaa kaikkia Portugaliin maksettavia eläkkeitä. Valtiovarainministeriö haluaa näin lopettaa epäoikeudenmukaiseksi kokemansa järjestelmän.

Neuvottelut ovat edelleen kesken, ja Portugalissa asuvat suomalaiset eivät käytännössä maksa yksityisestä työsuhteesta saadusta eläkkeestään veroa Portugalissa eikä Suomessa.

Portugalin tarjoamista veroeduista on keskusteltu tänä vuonna aikaisemminkin, kun Onvest-konsernin pääomistaja Maarit Toivanen-Koivisto kertoi HS:n haastattelussa joulun alla muuttavansa perheineen Portugaliin perintöveroa pakoon.

Korjaus 29. heinäkuuta: Kim Gran ei ole 61- vaan 60-vuotias.

google maps
Matti Halmesmäen koti on Lissabonissa Miguel Bombarda -kadulla.
Matti Halmesmäen koti on Lissabonissa Miguel Bombarda -kadulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat