Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun eläkkeelle jääminen vain kasvattaa tuloja

Verojärjestelmämme ei kannusta johtajia jaksamaan työssään edes 63-vuotiaaksi

Talous
 

Kolmen vuorineuvoksen muutto Portugaliin herättää kysymyksen yritysjohtajien velasta isänmaalleen, heidän antamastaan esimerkistä ja kunniallisuuden rajoista. Keskustelussa mielipiteet ovat vaihdelleet arvomaailmojen mukaan.

Taustalla on kuitenkin suurempi ongelma Suomen verojärjestelmässä.

Portugali päätti vuonna 2013, että se voi myöntää joillekin maahan muuttaville suomalaisille verovapauden kymmeneksi vuodeksi.

Suurten ikäluokkien yritysjohtajat lähestyvät eläkeikää, ja monen sopimus sallii eläkkeelle siirtymisen 60-vuotiaana. Nämä hyvätuloiset johtajat ja asiantuntijat maksavat palkoistaan veroa usein yli 50 prosenttia.

Tällöin johtajat voivat tehdä mielenkiintoisen laskuharjoituksen: jos he saavat eläkkeellä palkastaan eläkesopimuksensa mukaan 60 prosenttia eivätkä joudu maksamaan tästä lainkaan veroa, heidän nettotulonsa kasvavat toistakymmentä prosenttia, kunhan he vain suostuvat lopettamaan työnteon.

Monelle taloudellisen edun maksimointia ohjenuorana pitävälle yritysjohtajalle Portugaliin muuttaminen voi tällöin tuntua liki velvollisuudelta. Muille se on vähintään kutkuttava vaihtoehto – enemmän rahaa joka kuukausi tekemättä mitään.

Yksinkertaistettuna: jos 50 000 euroa kuussa ansaitseva pörssiyhtiön toimitusjohtaja saa työstään 50 prosentin verojen jälkeen 25 000 euroa, hän saa eläkesopimuksensa takaaman 60 prosentin eläkkeen ansiosta Portugalissa 30 000 euroa. Näin järjestelmä kannustaa 5 000 eurolla kuussa lopettamaan työt.

Tarkkaan laskettuna etu on vielä suurempi: Helsingissä veroprosentti olisi 54,5 prosenttia ja palkasta jäisi käteen 22 750 euroa eli hyöty on 7 250 euroa kuukaudessa.

Toisin sanoen kannustavuus siihen, että johtaja jaksaisi töissä edes 63-vuotiaaksi, on perustavasti päin honkia.

Pienemmillä 10 000 euron kuukausituloilla käteen jää Suomessa 5 350 euroa. Jos Portugalissa saisi verotonta eläkettä 6 000 euroa, voittaisi tässäkin tapauksessa 650 euroa kuussa.

Suomi on käynyt neuvotteluja verojen välttelyn mahdollistavan sopimuksen purkamiseksi, toistaiseksi tuloksetta.

Nyt odotetaan Portugalin parlamentin päätöstä neuvottelujen tuloksesta. Maalla ei ole suurta tarvetta muuttaa sopimusta, joten suomalaisilta tarvitaan poliittista tahtoa ja voimankäyttöä. Ne ovat hallituksen ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) toimeliaisuuden varassa.

Jos hyvin käy, verosopimuksen purkamisesta päästään jonkinlaiseen sopuun jo syksyllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat